Dit is een schilderij van het FC Twente logo met daar omheen een hart van vlammen. Het is een project uitgevoerd in opdracht.

FC Twente helft schilderij helft foto
FC Twente helft schilderij helft foto

De opdracht

Het eerste idee van de opdrachtgever was om een schilderij te maken van het FC Twente stadion ‘De Grolsche Veste’. De opdrachtgever wilde graag een schilderij op A4 grootte. Ik heb als advies gegeven dat een schilderij van het stadion in die grootte wel erg klein is als je deze bijvoorbeeld in de woonkamer ophangt. Het verdwijnt als het ware in de omgeving. De opdrachtgever heeft er uiteindelijk voor gekozen om een referentiefoto te gebruiken van het FC Twente logo met een vlammend hart er omheen. Dit leek mij ook een goed idee en een leuke, uitdagende opdracht om uit te voeren. En uitdagend, dat was het zeker.


Het werkproces met uitdagingen

Ik ben begonnen met het uitzoeken welke materialen ik het beste kon gebruiken voor het schilderij. Ongeveer de helft van de tijd dat ik aan deze opdracht werkte heb ik besteed aan onderzoek. De uiteindelijke uitvoering ging daarna vrij snel. De oplevering zou naar mijn inschatting twee maanden zijn.

Het eerste materiaal dat ik uitprobeerde was aquarelverf, maar de kleuren van de swirls (vlammen) werden niet fel genoeg met deze verf. Het volgende materiaal was acrylverf in neonkleuren. Dat leek in eerste instantie een goed idee. De roos in onderstaande foto pakte bijvoorbeeld goed uit als uitprobeersel. Door over de neonkleurige lijnen een witte lijn aan te brengen en een soort gloed toe te voegen met kleurpotlood, lijkt het of de tekening licht geeft. Deze techniek werkte echter niet voor de vlammen uit de referentiefoto.

Ik heb ten slotte gekozen voor kleurpotlood voor de swirls en gouache (plakaatverf) voor het logo en uiteindelijk ook gouache voor de zwarte achtergrond. Op de referentiefoto zijn ook rookpluimen te zien, deze heb ik aan het einde helemaal weggelaten. De vlammen springen er veel mooier uit, door de achtergrond helemaal zwart te maken.

Tijdens het proces heb ik de opdrachtgever op de hoogte gehouden van de voortgang van het schilderij. Het schilderij heeft een rode passe-partout en een witte lijst gekregen. De kleuren zijn afgestemd op het logo van de voetbalclub en maken het schilderij één geheel.

FC Twente schilderij met vlammend hart
FC Twente schilderij met een hart van vlammen

Dit was een uitdagende opdracht om uit te voeren. Door deze opdracht is ook het idee ontstaan om meer met een dergelijk ontwerp te gaan doen. Wordt vervolgd.

Heb jij ook interesse in een schilderij van je favoriete voetbalclub? Neem dan contact op via het contactformulier.


Terug naar Portfolio