Ik ben alweer van gedachten veranderd over mijn route. Terbregge zie ik voorlopig nog niet. Ik kwam erachter dat ik nog een stukje bij Maassluis heb overgeslagen. Mijn OCD-hart vindt dat ik dat stukje ook moet wandelen. Maar om nou voor een paar kilometer terug te gaan is ook zo wat. Ik heb nu besloten om het extra gedeelte uit het boekje, het Erasmuspad, eerst te lopen. En daarna aan te sluiten op de eigenlijke route in de omgekeerde volgorde. Ik kom dan op een gegeven moment weer bij Maassluis en kan ik het laatste stukje meepikken. Dan is mijn OCD ook weer gestild.

Wandelkaartje Erasmuspad deel 1
Wandelkaartje Erasmuspad deel 1

Het Erasmuspad loopt door Rotterdam van noord naar zuid (Variant B in het wandelboekje). Deze route sluit aan op de ‘echte’ route van het Grote rivierenpad. Omdat ik in Rotterdam Noord woon ken ik het eerste stuk al op mijn duimpje.


Kleiweg

Ik begin weer bij het punt waar ik de vorige keer gestopt ben: de Kleiweg. Ik loop door de wijken Schiebroek en Hillegersberg. Ik loop met de Kleiweg mee en sla linksaf de Hoofdlaan in en na een wit bruggetje over de Erasmussingel kom ik bij het Melanchtonpark.

Na een stukje door het park steek ik de Ringdijk over en loop eerst langs de Bergse Voorplas. Ik steek de Straatweg over en loop vervolgens langs de Bergse Achterplas.


De Rotte

Ik kom bij de Rotte aan en hier is dus de keuze om te lopen richting Terbregge (links) of te beginnen met het Erasmuspad (rechts). Ik ga naar rechts. De route loopt een heel stuk langs de Rotte. Waar zou de naam van de stad toch vandaan komen 😉 ? Eerst volgt een gedeelte door Hillegersberg over de Bergse Linker Rottekade.

Na een iets minder stuk onder de snelweg door vervolg ik de route over de Crooswijksebocht langs Begraafplaats Crooswijk.

Ik steek een bruggetje over en loop nu aan de rechterkant van de Rotte door de wijk Oude Noorden. Nog steeds langs de Rotte lopend kom ik aan bij het Noordplein. Ik steek het plein over en kom uit bij de Noordsingel. Na een stukje langs de Noordsingel volgt de Teilingerstraat linksaf. En zo loop ik rechtdoor via de Provenierssingel naar het Centraal Station.

Via de fietstunnel kom ik aan de andere kant van het station. Ik heb geen foto van het station gemaakt overigens. Ik kom hier zo vaak dat ik er niet aan heb gedacht om een foto te maken van Station Kapsalon.

Station Kapsalon is één van de grappige Rotterdamse bijnamen van het Centraal station. Het station lijkt veel op een aluminium bakje waar een kapsalon in geserveerd wordt. Zo hebben vele gebouwen en straten leuke Rotterdamse bijnamen, waarvan misschien wel de bekendste de Koopgoot is (oorspronkelijk Beursetraverse).

Google op ‘Rotterdamse bijnamen’ en je komt verschillende dingen tegen. Bijvoorbeeld op de site Art of Rotterdam.

Het Museumpark

Ik haal een lekkere koffie en wat te eten en ga weer verder over de Westersingel. Tot iets na het Eendrachtsplein ga ik rechtsaf richting het Museumpark. Daar doemt het nog in aanbouw zijnde Depot Boijmans Van Beuningen op. Ik hoor dat mensen het zo’n mooi gebouw vinden. Ik vind het een veel te log en groot gebouw wat overal bovenuit steekt. Ik vind het op zich wel mooi dat de skyline van Rotterdam in de spiegels van het gebouw te zien zijn. Moderne kunst is niet aan mij besteed denk ik. Je kunt er in ieder geval niet omheen! Figuurlijk dan, letterlijk loop ik er wel omheen en vervolg mijn weg door het museumpark. Het museum Boijmans Van Beuningen waar ik langs loop vind ik een stuk mooier. Dit museum is voor vele jaren dicht voor renovatie. De museumcollectie is te zien vanaf 2021 in het nieuwe Depot.

Aan de andere kant van het park kom ik bij de Kunsthal en het Natuurhistorisch museum. Bij het laatste museum staan drie beelden van konijnen. Deze moderne kunst vind ik dan wel weer leuk.

Konijnenbeelden

Ik steek de Westzeedijk over en wijk een stukje af van de route. In Het Park eet ik op een bankje mijn overgebleven lunch op. Ik maak nog even een foto van de Euromast (achter de bomen 😂) en ga weer terug naar de wandelroute.

Het Park, Euromast
De Euromast verscholen achter de bomen
De Euromast werd in 1960 geopend ter gelegenheid van de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Het Park in Rotterdam. De Floriade wordt één keer in de 10 jaar gehouden in een Nederlandse plaats.

Door het lopen van wandelroutes ben ik al door verschillende Floriadeparken gewandeld, waaronder het Amstelpark en Gaasperpark in Amsterdam.

De laatste Floriade heeft plaatsgevonden in 2022 in Almere.
Bron: Wikipedia

Veerhaven en Erasmusbrug

Ik wandel langs de Westzeedijk, sla rechtsaf de Van Vollenhovenstraat in en via het Westplein kom ik aan bij de Veerhaven. Ik maak een paar foto’s van het Wereldmuseum, de schepen en van het Havenmeesterkantoor (hier afgebeeld in een illustratie).


Andere wandelgids over Rotterdam


Het laatste gedeelte van mijn wandeling gaat over de kade langs de Nieuwe Maas tot aan de Erasmusbrug. Hier besluit ik om te stoppen met het Erasmuspad en terug naar huis te gaan. Het begint ook te spetteren, dus een mooi moment om de wandeling af te breken.


Eindoordeel

Het is lastig om een goed oordeel te vellen over deze wandeling. De gehele route is voor mij niet nieuw meer en kom regelmatig op de plekken waar de route doorheen loopt. Ik denk dat dit gedeelte van het Erasmuspad voor anderen wel heel leuk is. Omdat je door verschillende wijken loopt zie je de vele gezichten van Rotterdam: de rijkeluisbuurt Hillegersberg, de volksbuurt Oude Noorden, het moderne centrum en de beroemde Erasmusbrug. Ik geef de wandeling dus toch 4 sterren.

Meer info:

Route: Etappe 20 LAW 6 Grote rivierenpad, klein stukje Variant A via Rottemeren en Variant B Erasmuspad.
Waar: van de Kleiweg naar de Erasmusbrug, Rotterdam, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 12 km
Datum gewandeld: 29 juni 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden en kleurpotloden
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog