Dit keer gaat mijn wandeling volgens plan. Ik start bij de Erasmusbrug en loop via verschillende wijken in Rotterdam Zuid tot aan de nieuwbouwwijk van Smitshoek. Het Erasmuspad loopt nog tot aan de Oude Maas, maar het laatste stukje bewaar ik voor de volgende keer.

Het handige van de lange afstandswandelingen is dat je zelf kan bepalen hoever je de route loopt. Je moet wel zelf uitzoeken wat de beste optie is m.b.t. het OV. Ik kies ervoor om op de terugweg tram 25 te nemen vanuit Carnisselande en te blijven zitten tot vlak bij huis. Dat is voor later, eerst lekker wandelen!

Wandelkaartje Erasmuspad deel 2
Wandelkaartje Erasmuspad deel 2

Entrepothaven

In mijn vorige blogpost had ik al verschillende foto’s gemaakt van de Erasmusbrug. Deze keer heb ik een illustratie gemaakt van de Zwaan. De lucht is nu een stuk blauwer, maar er wordt wel een spatje regen verwacht. Gelukkig loop ik door de stad en kan ik makkelijk schuilen als het gaat regenen.

Illustratie Erasmusbrug
Illustratie Erasmusbrug

Ik loop de Erasmusbrug over en sla na de brug meteen linksaf. Ik loop langs de hoge kantoorgebouwen, ga daarna het Poortgebouw onderdoor en kom bij de Entrepothaven. Ik loop door de haven en kom langs het Entrepotgebouw waar verschillende restaurantjes in gevestigd zijn. Dit lijkt me ’s avonds een gezellig stekkie, nu is het nog vroeg en is alles gesloten.

Ik loop door de jachthaven en opeens gaat het toch regenen. Ik schuil even onder een afdakje. De regen is van korte duur en ik ga verder over de Oranjestraat. Vervolgens sla ik rechtsaf en wandel via Vuurplaat naar de Brede Hilledijk. Ik loop over de dijk tot aan metro Rijnhaven en ga daar linksaf.


Tarwebuurt

Ik kom uiteindelijk bij de Maashaven en de Maassilo, een voormalig graansilo en nu een evenementenlocatie. Ik moet achter de Maassilo langs waar vrachtwagens af en aan rijden.

Ik loop langs het water tot ik niet meer verder kan en ga linksaf. Ik steek de weg over en loop rechtsaf over de dijk van de Brielselaan. Vervolgens ga ik met de Wolphaertsbocht mee. Ik loop in de Tarwebuurt, wat een minder leuk stuk van de route is. Er zijn veel oude, vervallen huizen. Ik ga links de Lepelaarssingel in. De meeste singels in Rotterdam zijn mooi en goed onderhouden. In deze singel ligt helaas veel plastic en ander vuil. Maar misschien is het toevallig een slechte dag. Nu niet de moeite waard om foto’s van te maken. Ik loop snel door en aan het einde van de singel kom ik bij het Zuiderpark.


Zuiderpark

Het Zuiderpark is een enorm park, het is zelfs het grootste stadspark van Nederland.

Het Zuiderpark is 215 hectare groot. Het park ligt achter de Ahoy tussen de wijken Carnisse, Zuidwijk en Pendrecht. Er is van alles te beleven en te doen in het park: een kinderboerderij, een strandje, een speeltuin, sportverenigingen, volkstuinen en veel meer. Ook worden er verschillende evenementen gehouden in het park (in deze Corona-tijd even niet).

Bronnen: Rotterdamse parken en Wikipedia.

Het eerste stuk rechtdoor door het park is wat je van een park verwacht: wandelpaden, gras, bomen en waterpartijen. Al snel zijn er meer bomen en lijkt het meer op een bos. Ik kom aan bij de grote vijver in het midden van het park. De vijver kan ik nauwelijks zien vanwege de rietkragen aan de kant. Ik sla linksaf en loop een heel stuk langs het riet. Aan mijn linkerhand zijn de volkstuinen.

Ik steek de Zuiderparkweg over en loop door een stukje bos. Ik kom uit in de wijk Zuidwijk, ook een mindere wijk om door te lopen. Een dronken man zit op een bankje in zichzelf te praten. Mijn route gaat er precies langs, ik besluit een straatje om te lopen. Na een paar straten ben ik aan het einde van de wijk en ook aan het einde van de stad Rotterdam.


Smitshoek

Ik wandel nu over de Smitshoekseweg met statige huizen en oprijlanen. Hier doorkruis ik het Havenspoorpad, een groenstrook aan de rand van Rotterdam. Ik zie een steen met Levenspad er op liggen. Thuis zoek ik op wat het Levenspad eigenlijk betekend.

Het levenspad is een initiatief van de vroegere deelgemeente Charlois om meer bomen te planten langs het Havenspoorpad. Inwoners en maatschappelijke organisaties konden een knotwilg adopteren ter herinnering aan een dierbare of bijzondere gebeurtenis. Inmiddels is het initiatief overgenomen door de stichting Vrienden van het Levenspad.

Langs het pad staan nu drie informatieborden en keien met Levenspad erop. Bij de bijzondere knotwilgen ligt een tegel met een nummer. En op de informatieborden staan de namen van de dierbaren met het nummer van de bijbehorende knotwilg.

Bron: Levenspad.net
Kei Levenspad
Kei Levenspad

Ik loop verder de Smitshoekseweg af en kom bij een park met twee abstracte olifantenbeelden.


Andere wandelgids over Rotterdam


Het laatste stukje loop ik langs de waterverbinding tussen het Zuiderpark en de Zuidpolder van Barendrecht die de Blauwe verbinding heet (bron: rotterdam.nl). Op een informatiebord lees ik dat dit een recreatieve bevaarbare route is, waar je met kano’s, roei- en fluisterbootjes door kan varen. De vaarroute loopt via een waterbak onder de snelweg door.

Ik stop mijn wandeling op de hoek van de Heulweg en de Voordijk vlakbij de nieuwbouwwijk van Smitshoek. Vanaf hier is het nog een paar kilometer lopen naar de tram in Carnisselande, die me rechtstreeks naar huis brengt.


Eindoordeel

Dit deel van het Erasmuspad door Rotterdam Zuid is aanzienlijk minder dan het eerste deel. Het stuk door de haven en het Zuiderpark vond ik wel leuk, maar er zitten ook mindere gedeeltes in door de Tarwebuurt en Zuidwijk. Maar misschien ben ik een beetje bevooroordeeld om dat ik in Rotterdam Noord woon. Ook vind ik het jammer dat de Kop van Zuid en Katendrecht zijn overgeslagen. Dat vind ik persoonlijk een leuk stukje om te lopen. Dus twee sterren voor de route dit keer.

Meer info:

Route: Etappe 20 LAW 6 Grote rivierenpad, Variant B Erasmuspad.
Waar: van de Erasmusbrug, Rotterdam tot aan Smitshoek, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 11 km
Datum gewandeld: 6 juli 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden en kleurpotloden
Aantal sterren: ⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog