Klompenpaden zijn leuk! De eerste klompenpaden bevielen zo goed dat ik alweer een andere route heb uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Meer niet. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer heb ik het Vurensche Polderpad gewandeld.

Schets Vurensche polderpad
Schets Vurensche polderpad

Mijn ervaring

Het startpunt met informatiepaneel van het Vurensche Polderpad is in het plaatsje Vuren, niet ver van Gorinchem vandaan. Ik reis met het OV en stap uit bij bushalte Molenlaan aan de rand van het dorp. Ik ga het dorp zelf niet in, ik loop regelrecht de andere kant op, want er is een routewijziging: een deel van de originele route langs Fort Vuren en rivier de Waal is afgesloten vanwege werkzaamheden aan de dijk. De Klompenpaden app, het routekaartje op de website en de markeringen zijn tijdelijk aangepast op deze wijziging. Ondanks de wijziging is de route alsnog 15 km lang. Je kunt wel een kleinere route van 6 km volgen door alleen het Lingebos. Dit staat zodanig aangegeven op de route.

Ik duik meteen de polder in en mag over een onverhard pad tussen bomen en struiken door. Vervolgens ga ik naar links over een polderweg. Bij een mooie boerderij aan het einde van de weg ga ik naar rechts. Verderop ga ik nogmaals naar rechts en dan begint het feest: een graspad dwars door de polders. Het graspad gaat over in de Liniedijk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met hier en daar een bunker. Halverwege de dijk is een plas met een betonnen vlonder naar een mooie idyllische picknickplek. Na de dijk ga ik nog een klein stukje over graspaden en langs een boomgaard.


Wandelgids over klompenpaden


Dan volgt er een saai en lang stuk rechte weg richting het Lingebos, wat helaas een heen-en-weertje is om terug naar Vuren te gaan later op de dag (dus 2x dezelfde weg). Aan de rand van het Lingebos aan de Haarweg begint de korte route van 6 km. Hier is ook een parkeerplaats. Het Lingebos maakt het saaie deel van de route weer goed. Ik wandel over kronkelende bospaadjes langs loofbomen met ontluikend groen, langs de recreatieplas en langs vele knotwilgen.

Ik ga een bruggetje over en loop langs de Leuvensche Achtervliet waar watervogels, de nachtegaal en de ijsvogel zich thuisvoelen. Voor nachtegalen is het nog te vroeg in het jaar (het is nu maart, daarvoor moet ik nog een maandje wachten) en een ijsvogel in de vorm van een blauwe flits heb ik ook niet kunnen ontdekken. Watervogels zijn er echter genoeg.

Bij de Broekse Sluis loop ik de dijk op bij het gehucht met de leuke naam Vogelswerf. Aan de andere kant van de dijk is rivier de Linge. Vanaf dit punt kun je een gemarkeerde overstaproute volgen naar een ander klompenpad genaamd Rhenoijschepad (persoonlijk één van mijn favoriete klompenpaden tot nu toe, hier vind je een kort verslag van dit pad). De overstaproute is maar liefst 7 km, voor kilometervreters een uitgelezen mogelijkheid om twee klompenpaden aan elkaar te knopen.

Na een stukje over de dijk en over verharde polderwegen mag ik nogmaals door het Lingebos en niet veel later ben ik terug bij de ‘ingang’. Nu volgt de lange weg terug naar het dorpje Vuren. Dit deel maakt de route een stuk minder leuk en ik heb geen foto’s meer gemaakt vanaf dit punt.


De foto’s


Eindoordeel

Het Vurensche Polderpad is een prima wandeling door de polder en (recreatie)bosgebied. Alleen het deel van de Liniedijk en een stukje bij de Leuvensche Achtervliet is onverhard. Dus als je niet van verhard wandelen houdt is dit niet de route voor jou. Ik heb er zelf erg van genoten. Wel jammer dat ik twee keer dezelfde saaie weg over moet om de route te volgen. En helaas is het deel bij Fort Vuren (waar het pad haar naam dankt) en langs de Waal tijdelijk niet toegankelijk. Ik ben er van overtuigd dat de route dan van mij vier sterren had gekregen.

Tip: bij de ‘ingang’ van het Lingebos staat een informatiebord van TOP Rivierenland met nog meer wandelroutes, ook gaat LAW17 Waterliniepad over dezelfde Liniedijk.

Meer info:

Route: Klompenpad Vurensche Polderpad
Waar: Vuren, Gelderland.
Aantal km: 15 km
Datum gewandeld: 21 maart 2022
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Klompenpad Vurensche polderpad
Pin Prima wandeling Klompenpad Vurensche polderpad

Meer klompenpaden

Ik heb eerder al twee klompenpaden gewandeld. Lees hieronder mijn ervaring met het Benedeneindse pad en het Eendenkooienpad.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.