Wat leuk zou het zijn als je je mooiste vakantieherinneringen kan vereeuwigen. Niet weggestopt in een fotoboek of op je computer, maar op een prominente plek in je huis, waardoor je elke keer als je het ziet de herinneringen kan terughalen. Dat is mogelijk met een gepersonaliseerde kaart van je vakantiebestemming! Jouw herinneringen, foto’s en plekken waar je bent geweest vastgelegd in een schilderij.

Denk bijvoorbeeld aan je eerste vakantie met je geliefde: het restaurantje waar jullie hebben gegeten, het museum waar jullie zijn geweest of de straatjes waar jullie doorheen zijn gelopen. Een unieke, one of a kind terugblik op een vakantie die jullie samen hebben beleefd. Niemand anders in de wereld zal dit kunstwerk hebben, omdat het bestaat uit jouw foto’s, jouw herinneringen, jouw vakantie. Een persoonlijker schilderij als dit zal je nergens vinden.

Deze kaart van Parijs heb ik bijvoorbeeld gemaakt in opdracht van een stel die graag een leuke herinnering wilde aan hun weekendje weg.

kaart Parijs
Kaart Parijs

Verschillende foto’s die het stel zelf heeft gemaakt, zijn uitgewerkt in een illustratie met de kaart van Parijs als achtergrond. Op de plaatsen waar ze zijn geweest staat een hartje als indicatie en de exacte naam van de locatie. De kaart is volledig afgestemd op hun wensen.


Ontstaan idee

Het idee is langzaam aan gegroeid in een concreet concept. Het begon toen ik op reis ging naar de Verenigde Staten. Ik wilde de herinneringen vastleggen in een digitale animatie van een kaart met tekeningen erbij, een soort naslagwerk van een fantastische vakantie.

Vele jaren later ik ben ik begonnen mijn wandelingen vast te leggen in een schetsboek (zie ook portfolio-item Schetsboek). Ik ben begonnen met mini-illustraties in aquarel. Op een gegeven moment heb ik de kaart met de wandelroute verwerkt in de illustratie en dit geeft een heel leuke toevoeging.

Mijn vriend vond het ook een leuk idee en zei “Waarom maak je het niet groter?” Ik heb de volgende kaart op A4 formaat gemaakt en hangt nu in mijn studio als voorbeeld. Vervolgens hebben we kennissen gevonden die graag een kaart van hun vakantie wilden op groot formaat: de kaart van Parijs op A2 grootte.


Werkproces

De kaart van Parijs is de eerste opdracht die ik op zo’n groot formaat heb uitgevoerd. Op A2 grootte komt zo’n schilderij het beste tot zijn recht. Maar hoe pak je zoiets aan?

Allereerst heb ik informatie verzameld over het weekendje weg. Waar zijn diegenen precies geweest, hoe zijn ze gelopen, welke foto’s hebben ze gemaakt en welke zijn geschikt om te gebruiken? Welke foto’s willen ze zelf graag terugzien? Zijn er nog andere speciale wensen?

Met de verzamelde informatie kon ik verder met puzzelen. Ik heb de grootte van de kaart eerst digitaal aan elkaar geplakt op A2 formaat in Adobe Illustrator. Daarna in vier delen geprint en overgetrokken met tracingpapier (4x A4 = A2). De vier delen tracingpapier heb ik aan elkaar geplakt, de achterkant ingekleurd met grafietpotlood, om vervolgens de kaart nogmaals over te trekken op het aquarelpapier. Inmiddels heb ik een A2 lightpad tot mijn beschikking en gaat het overzetten van een tekening een stuk eenvoudiger.

Na de outline van de kaart, heb ik een indeling gemaakt voor de plaats van de foto’s. Vervolgens heb ik één-voor-één de foto’s uitgewerkt: de foto’s van gebouwen in grafietpotlood en de kleurrijkere foto’s in aquarel. Elke foto is tot in detail overgenomen in de illustratie.

Leuk weetje: het aquarelpapier is opgespannen op het glazen tafelblad in de woonkamer. We hebben verschillende dingen geprobeerd, bijvoorbeeld op multiplex of een houten plank opspannen zoals wordt aangeraden, maar dat werkte niet goed. Het papier bleef niet goed zitten en het ging bobbelen. Op het glazen tafelblad blijft het papier strak gespannen, alleen moet je voorzichtig zijn met het er af halen.

Na het afronden van alle foto-illustraties ben ik verder gegaan met de kaart in te kleuren met een lichte laag aquarelverf. Als laatste heb ik bij alle plaatsen waar het stel geweest is een hartje geplaatst en een titel met de datum van het weekendje weg toegevoegd. De kaart is ingelijst met een lichte passe-partout in een zwarte lijst van 50 x 60cm.

Heb je interesse in een kaart van je leukste vakantie, weekendje weg of citytrip? Vraag vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier.


Terug naar Portfolio