Na vele keren van A naar B te hebben gewandeld (of terug naar A), heb ik nu eens zin in een rondwandeling. Ik heb nog vier routes open staan uit het boekje Groene Hart wandelingen. Ik kies voor de Braassemroute bij Roelofarendsveen en Rijnsaterwoude.

De laatste routes uit het boekje gaan niet van harte. Het is bijna een jaar geleden dat ik een route heb gewandeld (Willige Langerak-route). Dit komt vooral omdat ze lastig bereikbaar zijn met het OV of omdat de route zelf korter is dan de reis er naartoe. Toch wil ik alle wandelingen doen en mijn doel is om ze dit jaar (2021) af te ronden. Vandaag dus de Braassemroute.

Wandelkaartje Groene hart wandeling Braassemroute
Wandelkaartje Groene hart wandeling Braassemroute

Starten in Roelofarendsveen

De route gaat, zoals deze aangeeft, om het Braassemermeer heen. Er liggen twee plaatsen aan het Braassemermeer: Roelofarendsveen en Rijnsaterwoude. Vanuit beide plaatsen kan je de route starten. Het officiële startpunt (met informatiebord) is in Rijnsaterwoude. Ik zelf start vanuit Roelofarendsveen, omdat het iets beter bereikbaar is met het openbaar vervoer. Ik heb wel een korte aanlooproute naar het startpunt.

Vanuit Leiden stap ik uit de bus vlakbij het centrum. Ik begin aan de kleine aanlooproute naar de rondwandeling. In het centrum staat een watertoren met een tulp op de zijkanten. Ik vind het niet echt de mooiste watertoren, maar hij valt wel op.

Watertoren in Roelofarendsveen
Watertoren in Roelofarendsveen

Ik loop door Roelofarendsveen over de Westeinde en daarna rechtsaf over de Noorderhemweg tot aan de TOP Roelofarendsveen (Toeristisch OverstapPunt). Onderweg kom ik langs mooie huizen met dito tuinen. Ik zie vele sloten, vaarten en plasjes en daardoor passeer ik ook vele bruggetjes. Het is een mooie aanlooproute.

Het EK voetbal is gaande en dat gaat niet onopgemerkt. In een sloot ligt een soort voetbalveld met doelen en met ‘Holland’ in oranje opblaasletters. Wel een bijzonder tafereel.

Niet veel later bereik ik de TOP met de welbekende 3xGR (GRote GRoene GRasspriet). Vanuit hier gaan meerdere wandel- en fietsroutes. Gek genoeg staat deze route er niet bij (wel een routekaartje op de website).

Ik ga naar rechts langs de jachthaven en vervolgens vlak langs het Braassemermeer aan mijn linkerhand. Ik heb vrij uitzicht over het meer.

Het Braassemermeer
Het Braassemermeer ligt in het noorden van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem. Roelofarendsveen ligt aan de westoever en Rijnsaterwoude aan de oostoever van het meer. Het meer is populair bij watersportrecreanten, dat is te zien aan de vele jachthavens, watersportverenigingen, bootverhuurders en eet- en drinkgelegenheden die zich daar hebben gevestigd.

Bron: Wikipedia

Ik kom door een ouder gedeelte van Roelofarendsveen met een sluis en bruggetje. Ik steek het bruggetje over en ga aan de andere kant terug richting het meer.

Ik mag nu achter de huizen langs over een smal schelpenpad. Ik heb weer mooi uitzicht op het meer, met af en toe wat bootjes of een steiger. Je zal hier maar wonen! Op warme dagen is het dan goed toeven.

Rondom het Braassemermeer zijn twee plekken waar je het water over moet steken met een veerpont. Het eerst pontje over het Paddegat komt al in zicht. Veel scholieren gaan met de fiets mee naar de overkant. Ik mag ook nog mee, al vind ik het wel druk op de pont. Een andere mevrouw wacht liever een ritje. Aan de overkant neem ik even een pauze. Dan ga ik naar rechts en loop wat verder weg van het meer.


De onvermijdelijke polder

Nu is de onvermijdelijke polder aan de beurt. Je bent niet voor niets in het Groene Hart! Een Groene Hart wandeling zonder polder is onmogelijk. Bij een grote tuin met pauwen en aan de overkant een oude schuur vol zwarte kraaien moet ik naar links. Hier staat echter geen bordje. Ik moet echt goed op het kaartje in het boekje kijken waar ik heen moet. Als ik niet had opgelet was ik in Woubrugge beland. Maar ik moet nu toch echt naar links. De markering van LAW 3 Marskramerpad (Lange AfstandsWandelpad) wijst wel richting Woubrugge.

De weg buigt een beetje naar links en daardoor kom ik weer dichterbij het Braassemermeer. Aan de rechter kant kijk ik uit over uitgestrekte polders.

Ik loop over de dijk en kom langs natuurgebied de Hemmen. Ik zie verschillende eilandjes aan de rand van het meer waar de natuur zijn gang kan gaan. Het Braassemermeer is aan het zicht onttrokken.

Niet veel later loop ik langs de Leidse Vaart waar bootjes en nijlganzen aan de oever liggen. Wandelend langs de vaart bereik ik Rijnsaterwoude.


Rijnsaterwoude

Ik loop door de woonwijken van het lintdorp en bij een pleintje tegenover de kerk neem ik een pauze. Hier is ook het startpunt van deze route. Ik ga naar links over een voetpad en kom langs een groot insectenhotel.

Even later heb ik een prachtig uitzicht over het meer, maar nu vanaf Rijnsaterwoude kant.


Andere wandelgids over het Groene Hart


Voor het eerst sinds ik dit blog met bijbehorende illustraties begonnen ben, heb ik een illustratie weggelaten. Ik ben vaker niet tevreden over illustraties, maar plaats ze wel omdat het ik ze nou eenmaal in een schetsboek maak. Dus ze hoeven niet perfect te zijn. Maar dit keer vond ik het gewoon ronduit slecht. De foto vind ik een stuk mooier, dus hieronder alleen de foto (van wat dus een illustratie had moeten zijn).

Braassemermeer bij Rijnsaterwoude
Braassemermeer bij Rijnsaterwoude

Ik loop een stukje aan de rand van het meer en ga naar rechts en dan weer naar links over een polderweg tot aan de volgende afslag. Hier schamp ik het dorpje Leimuiden. Ik moet nogmaals naar links, maar hier ook geen bordje. Vreemd dat op cruciale punten (in dit geval links af slaan) geen bordje staat. Het is dus goed opletten.

Kerk in Leimuiden
Kerk in Leimuiden

De onvermijdelijke molen

Naast polders zijn ook molens vaak onderdeel van een wandeling in het Groene Hart. Dit keer is de Geestmolen aan de beurt. Eerst zie ik deze van veraf en later iets dichterbij, al kan ik er niet heel dichtbij komen.

Ik loop verder tot aan de veerdienst Oude Wetering – Leimuiden. De pontbestuurder vraagt of ik nog ver moet, maar ik ben al bijna klaar met mijn wandeling. Aan de overkant heb ik nogmaals mooi uitzicht over het Braassemermeer.

Met een laatste blik op het Braassemermeer ga ik via de Plantage terug naar TOP Roelofarendsveen. Vanuit hier neem ik de aanlooproute terug naar de bushalte.

Steiger Braassemermeer
Steiger Braassemermeer

Eindoordeel

Deze wandeling was precies wat ik er van verwacht had: een ietwat saai rondje om het Braassemermeer over voornamelijk verharde wegen. Uiteraard kan een stukje door de polder en langs een molen niet ontbreken. De oversteek met pontjes maakt de route wat interessanter. Een prima wandeling wat mij betreft.

Meer info

Route: Braassemroute
Waar: Rijnsaterwoude en Roelofarendsveen, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 13 km
Datum gewandeld: 25 juni 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje, aquarelverf voor de kerk
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelboekje (niet meer te koop):
boekje Groene Hart wandelingen
Over de route
De route is te lopen d.m.v. het volgen van de 6-hoekige ANWB-bordjes. Maar zonder routebeschrijving is het lastig, de route staat niet goed (meer) aangegeven. De wandelroute is nog wel te vinden op de toproutenetwerk.nl (Toeristisch Overstappunt): TOP Roelofarendsveen.

De route is ook te volgen m.b.v. rood-gele nummertjes en pijltjes van het wandelroutenetwerk in Zuid-Holland. Vanaf bushalte Stationsstraat in Roelofarendsveen volg je de volgende routenummers: 13 – 18 (TOP Roelofarendsveen) – 79 – 36 – 42 – 45 – 48 – 76 – 78 – 74 – 11 – 18 (TOP Roelofarendsveen) – 13 (terug richting bushalte).

Wil je meer informatie over Rondwandelingen in het Groene Hart? Ik heb een uitgebreide blogpost geschreven over het boekje dat niet meer in omloop is. Hier vind je informatie over alle routes uit het boekje en waar deze nu online te vinden zijn.

Pin deze wandeling

Wil je deze prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Groene Hart Braassemroute
Pin Prima wandeling Groene Hart Braassemroute

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.