Een nieuw avontuur is begonnen: het Zuiderwaterliniepad. Dit lange afstandswandelpad loopt van Bergen op Zoom tot aan Grave (of andersom) en volgt de Brabantse waterlinie, de Zuiderwaterlinie geheten. Deze linie is de oudste en meest gebruikte waterlinie van Nederland, de voorganger van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het wandelpad is 290 km lang en ontwikkeld op basis van het wandelknooppuntennetwerk. De route behoort niet tot de bekende LAW’s (Lange Afstands Wandelpaden) van Wandelnet. De Alliantie Zuiderwaterlinie, een samenwerkingsverband tussen 25 partners, waaronder gemeenten en natuurorganisaties is in het leven geroepen om de Zuiderwaterlinie op de kaart te zetten, waarvan dit wandelpad een onderdeel is.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad Bergen op Zoom - Halsteren
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad Bergen op Zoom – Halsteren

Verhuisd naar Noord-Brabant

Nog een ander avontuur is voor mij begonnen. Wie mijn Instagram volgt, weet het allang. Ik ben verhuisd naar een nieuwe stad(je), een nieuwe gemeente, en zelfs een nieuwe regio en provincie. Ik woon nu in Zevenbergen, gemeente Moerdijk. Dat ligt in het westen van de provincie Noord-Brabant. Als je met de trein gaat: tussen Dordrecht en Roosendaal in.

Toen ik wist dat ik ging verhuizen ben ik natuurlijk meteen gaan kijken wat er te wandelen valt in mijn omgeving. Ik heb nooit eerder in Noord-Brabant gewandeld. Zelfs ben ik er niet vaak geweest, met uitzondering van een aantal steden, zoals Breda en Den Bosch. Er ging dus een wereld voor mij open. Mijn oog is gevallen op het Zuiderwaterliniepad. De route gaat door mijn eigen stadje heen. Dit lijkt mij een mooie kennismaking met de provincie en met name regio West-Brabant (en later midden en oost).

Ik heb er meteen een meerjarenproject van gemaakt, want na deze route wil ik ook andere (water)liniepaden wandelen. Er zijn veel wandelpaden langs linies: het Oude Hollandse waterliniepad en de meest bekende het Waterliniepad (LAW17) langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse waterlinie. Daarnaast is er ook nog een Grebbeliniepad. Verder noordelijker is er een IJssellinie en een Friese Waterlinie, geen idee of daar ook een wandelpad voor is. Dat wordt een 20-jarenproject 😂.


Een rondje door Bergen op Zoom

Maar first things first, in Bergen op Zoom begin ik met het pad van de Zuiderwaterlinie. Ik voel me echter niet heel lekker op D-day. Ik moet mijn plannen bijstellen. In het boekje (of eigenlijk mapje) staan wat bezienswaardigheden in de stad vermeld die niet per sé bij de route horen. Die ga ik eerst even bekijken voordat ik aan de route begin. Als ik me niet beter voel, kan ik snel met de trein terug naar huis.

Ik wandel vanaf het station door een winkelstraat. Het is heel vroeg, dus de winkels zijn nog dicht. Al is het wel druk met fietsers en bestelbusjes. Ik loop langs een kerk die in de steigers staat. Ik kom bij de Markt en het witte gebouw De Maagd valt meteen op!

Via een zelfbedachte route via de knooppuntnummertjes loop ik door de binnenstad. Ik wandel langs mooie huizen met sierlijke gevels.

Ik wandel naar de Gevangenpoort. Als ik een foto van de poort wil maken, komt er net een blauwe Albert Heijn bestelbus voor rijden. Hij gaat net niet om het hoekje staan, waardoor hij precies op de foto komt. Oké, dan maak ik wel een foto van de andere kant. Als ik aan de andere kant ben, besluit de chauffeur om pontificaal voor de opening van de poort te gaan staan 😡. Ik geef het op! Dan maar een foto van de details op de poort zelf. Ik kom op een zondagochtend wel weer terug.

Nu op naar het Markiezenhof, maar ik ben de routenummertjes alweer kwijt. Dat gaat lekker, ik ben nog niet eens met de route begonnen, nu al verdwaald!

Ik loop helemaal rondom het mooie Markiezenhof heen. Wat een immens gebouw! Bij een poortje staat dat het Markiezenhof niet open is vanwege de coronamaatregelen. Toch staat de poort open en ga ik even binnen de muren gluren. Ik maak snel een foto en ga verder met de wandeling.

Via achteraf straatjes en langs de zijkant van de Ravelijn op den Zoom, dat wel bij de route hoort, ga ik terug naar het station. Ik voel me er niet beter op en ga me toch niet aan de route wagen vandaag.


Beginnen met de route

Binnen een week ben ik terug op het station van Bergen op Zoom. Nu ga ik echt met de route beginnen. Bij het Anton van Duinkerkenpark stuit ik op een wegopbreking en omleidingsborden. Ik ga aan de overkant van de weg lopen en kom ditmaal langs de voorkant van Ravelijn op den Zoom. Het ziet er prachtig uit bij de roze hemel.

Ravelijn
Een ravelijn is een vijfhoekig verdedigingswerk in de gracht van een (voormalige) vesting. Soms is het als schiereiland aan de vesting vastgebouwd. Ravelijn op den Zoom is uitgerust met ondergrondse gangen, zogenaamde kazematten. Ook is er een kruitkelder en verschillende kijk- en schietspleten.

Elke zondagmiddag is het mogelijk Ravelijn op den Zoom te bezoeken met een gids. Hiervoor dien je wel te reserveren.

Bron: Zuiderwaterlinie

Na de Ravelijn wordt het zoeken geblazen waar ik heen moet. Het lukt me uiteindelijk om op het goede pad te komen en ik zie ook de markering weer. Hier staan overigens de prachtigste villa’s. Ik loop over een verhoogd pad langs een soort gracht, nog een restant van oude vestingwallen denk ik zo.

Al zigzaggend loop ik door Bergen op Zoom heen. Ik wandel langs een park en daar wijst de markering naar rechts. Ik neem het straatje net na het park, maar ben al gauw de markering kwijt. Ik had waarschijnlijk toch door het park gemoeten. Wat een gedoe met de markering alweer. Gelukkig heb ik het routeboekje bij me en niet veel later heb ik de markering gevonden. Ik ben bij het volgende park met een grote vijver in het midden. Het water schittert me tegemoet bij de opkomende zon. Het is er druk met ganzen en meerkoeten.


Fort Pinssen en de Brabantse Wal

Ik ga vervolgens via een u-bocht naar links langs de snelweg. Ik steek de snelweg over en ga aan de rechterkant terug langs de snelweg. Ik ben nu vlakbij het bos van de Brabantse Wal en hier in de buurt moet het eerste fort genaamd Pinssen zijn. Het is me niet helemaal duidelijk waar het fort is. Het ligt verscholen in het bos denk ik, of ik loop al over de contouren van het fort, want het pad lijkt op een soort dijkje te liggen.

Fort Pinssen
Fort Pinssen is vernoemd naar kolonel Willem Pijnssen (Pinssen) van der Aa van het Staatse leger in de 17e eeuw. Fort Pinssen was een belangrijke schakel in de West Brabantse Waterlinie rondom Bergen op Zoom. Het fort beschermde de inundatiegebieden rondom Halsteren.

Bron: Zuiderwaterlinie

Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik loop over een modderig pad tussen de bomen door. In de bosjes zie ik een mooie vogel en herken hem als koperwiek. Wat een mooie roestbruine kleur heeft hij.

Koperwiek
Een koperwiek is familie van de lijster en is te herkennen aan zijn koperrode flanken onder de vleugels. Koperwieken komen vooral voor in de wintermaanden in Nederland. In de broedperiode zijn ze in Scandinavië te vinden. Deze vogels tref je voornamelijk in bossen, parken, weilanden, boomgaarden en tuinen. De vogels zijn dol op bessen, zoals de lijsterbes en kardinaalsmuts.

koperwiek

Bron: Vogelbescherming

Afgeleid door de vogel ben ik alweer de markering kwijt, ik ben te ver rechtdoor gelopen. Ik weet niet of het aan mij ligt of dat de markering op de bomen is overgeverfd. Overal staan zwarte stippen op de bomen. Van de plattegrond wordt ik ook niet veel wijzer, dus ik sla maar gewoon een pad in. Ik maak mijn eigen route wel. Ik weet waar ik heen moet: richting fort de Roovere.


Fort de Roovere, Pompejustoren en Mozesbrug

Na een tijdje door het bos kom ik bij een open plek met een geweldig uitzicht over het Wasven. Fort de Roovere ligt in de verte.

Ik loop richting de Ligneweg en kan hier via een aarden wal richting fort de Roovere lopen. Vanaf de aarden wal heb ik mooi uitzicht over waterpartijen en moeraslanden.

Dan bereik ik fort de Roovere. Ik loop om het fort heen langs de buitenkant van de wal. Via een paadje door een greppel ben ik in het bos achter het fort. Opeens heb ik de markering weer gevonden. De Pompejustoren in de verte helt vervaarlijk over het randje van het fort. Het water in de gracht geeft een prachtige weerspiegeling.

Fort de Roovere
Fort de Roovere is één van de grootste forten uit de West Brabantse Waterlinie. Het fort hield zowel Spanjaarden, Fransen als Belgen tegen in vele oorlogen en veldslagen in het verleden. Het fort is in 2010 volledig opgeknapt. In de buurt van het fort zijn ook aarden wallen en Franse loopgraven te ontdekken. Bij informatiecentrum De Schaft kom je alles te weten over Fort de Roovere.

Bron: Zuiderwaterlinie

De markering leidt me naar de Mozesbrug. De Mozesbrug is een heel bijzondere brug die in het water hangt, waardoor je door het water lijkt te lopen. Ook al zo’n fotogeniek bouwwerk bij het fort.

Volgens de route moet ik over de brug, maar dan van de andere kant. Kennelijk ben ik in omgekeerde richting op de route beland, geen idee hoe 🤷🏻‍♀️.

Via de brug loop ik het fort in. Ik ga meteen richting de uitkijktoren. Via de houten trappen klim ik naar boven. De toren heeft verschillende plateaus en ik ga helemaal tot de bovenste.

Op de infopanelen op de bovenste verdieping staan mooie illustraties over de geschiedenis van fort de Roovere. Ook staat er op in welke richting welke plaats te zien is en Moerdijk staat er bij, daar woon ik! Ik zie de industrietorens in de verte.

Ik ga de toren af en via de Mozesbrug pik ik de route weer op. Ditmaal loop ik de goede kant op. Vanaf nu is de markering veel duidelijker. Ik loop door het bos met flinke hoogteverschillen. Dit maakt het een erg leuk pad.

Via een rondje door het bos ben ik bij de randweg. Hier staat een richtingaanwijzer van Wandelnet met Lange afstandswandelpaden en het Streekpad Brabantse Wal. Bij deze aanwijzer stop ik mijn wandeling. Vanaf hier ga ik naar Halsteren waar ik een bus kan pakken. Ik werp nog eenmaal een blik op de Pompejustoren.

Onderweg naar Halsteren kom ik op een rij bomen langs de weg leuke kabouterhuisjes tegen. Sommige huisjes zijn gelijkvloers, andere huisjes hebben een trappetje naar boven en zelfs een balkon. Wat een grappig gezicht. Dat maakt deze saaie weg een stuk leuker.


Eindoordeel

Een erg leuk begin van het Zuiderwaterliniepad. De route tussen Bergen op Zoom en Halsteren is erg gevarieerd, met eerst een stukje door de stad en daarna mooie natuur. Ook leuk dat het thema Zuiderwaterlinie goed tot zijn recht komt in dit deel van de route.

Tevens is het extra rondje door Bergen op Zoom de moeite waard met mooie historische bezienswaardigheden.

Bergen op Zoom heeft een bepaalde aantrekkingskracht op mij waardoor ik er zeker van ben vaker terug te keren voor wandelingen, zowel in als rondom de stad.

Meer info:

Route: Etappe 1 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Bergen op Zoom naar Halsteren, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 8 km
Datum gewandeld: 24 en 28 januari 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Wonderschone wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Wonderschone wandeling Zuiderwaterliniepad Bergen op Zoom - Halsteren
Pin Wonderschone wandeling Zuiderwaterliniepad Bergen op Zoom – Halsteren

Meer wandelen langs waterlinies


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.