Ik heb even genoeg gezien van de Oude Maas en het Grote rivierenpad. Dit keer wandel ik in het Groene Hart: de Tempelroute, nabij Reeuwijk. Deze route komt uit het boekje Groene Hart van de ANWB. Het boekje heb ik zo’n 8 jaar geleden aangeschaft en er staan 43 rondwandelingen in die zich allemaal in het Groene hart bevinden. Ik heb bijna alle routes gewandeld, nog maar 7 wandelingen te gaan! Het boekje is overigens niet meer in omloop, eventueel is het nog 2e hands te koop.

Tussen de grote steden in het westen van Nederland – Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht (de Randstad) – ligt het veenweidegebied het Groen Hart. Het Groene Hart strekt zich uit over de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Je ziet in het Groene Hart vooral veel polders, maar ook is er veel water te vinden, zoals de verschillende plassen (bijvoorbeeld de Vinkeveense Plassen) en rivieren (de Lek, de Oude Rijn en Hollandsche IJssel).

Bron: Wikipedia
wandelkaartje tempelroute
Wandelkaartje Tempelroute

Reeuwijk-Brug en Oud Reeuwijk

Het startpunt van de route is eigenlijk in Reeuwijk-Dorp, maar is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Een mogelijkheid is met een buurtbus die sporadisch rijdt en in deze Coronatijden rijdt deze bus überhaupt niet. Het is een rondwandeling, dus ik kan in principe op elk punt starten. Om bij het dichtstbijzijnde punt op de wandelroute te komen, moet ik eerst met het OV naar Reeuwijk-Brug, vervolgens loop ik zo’n 2 km via een aanlooproute naar de rondwandeling.

Ik stap uit bij de bushalte Oud Reeuwijkseweg. Dit is voor mij een welbekende bushalte. Ongeveer 20 jaar geleden liep ik stage bij een bedrijf gevestigd op het bedrijventerrein aan de overkant van de weg. Ik ben vaak uit- en opgestapt bij deze bushalte.

Het is overigens leuk om te zien hoe Reeuwijk veranderd is. Dat mag ook wel in 20 jaar. Hele gedeelten nieuwbouwwijk en een heus vakantiepark zijn erbij gekomen. Het vakantiepark snap ik wel: de Reeuwijkse Plassen is een erg mooie omgeving om te wandelen en te fietsen.

Maar goed, terug naar de wandeling. Mijn aanlooproute gaat langs het bedrijventerrein en ik maak snel een foto.

Bedrijventerrein Reeuwijk
Bedrijventerrein Reeuwijk

Ik ga vervolgens de A12 onderdoor en steek een drukke weg over. Ik loop rechtsaf verder over de Oud Reeuwijkseweg. Hier staan vele mooie boerderijen en huizen. Ik zie ook een bord met ‘Tijd voor ijs!’ staan bij een melkveeboerderij. Dat is een goed idee voor op de terugweg! Na enkele kilometers kom ik bij het beginpunt. Ik sla linksaf de Kerkweg op en loop over een fietspad met rijen knotwilgen erlangs. Heerlijk rustig is het hier, een wijds uitzicht over het polderlandschap. Af en toe komt er een fietser voorbij. In de verte zie ik de eerste kerk van Reeuwijk-Dorp.


Reeuwijk-Dorp

Op een gegeven moment ben ik dichter bij Reeuwijk-Dorp en zie ik zowel links als rechts van mij een kerk. Ik zet ze allebei op de foto. In Reeuwijk-Dorp ga ik rechtsaf en kom dichter langs de 2e kerk. Reeuwijk-Dorp is niet heel groot, ik ben er zo doorheen. Het LAW (lange afstandswandeling) Pelgrimspad loopt hier ook doorheen, te zien aan de wit-rode markering.

Aan het einde van de weg is een T-splitsing en ik sla nogmaals rechtsaf de Middelburgseweg op. Dit is een wat drukkere weg, zonder fietsstrook of fietspad, dus ik sta af en toe in de berm voor de auto’s.


Tempelpolder

Links van mij zijn de kwekerijen van Boskoop te zien en rechts van mij is de Tempelpolder te zien. Hier dankt de wandelroute haar naam aan.

Tempel is een buurtschap en valt onder de gemeente Reeuwijk-Bodegraven. In het plaatsje is geen tempel te vinden, maar de naam komt waarschijnlijk van een veenriviertje Tempel dat ooit in de Gouwe uitmondde of het is een verbastering van het woord timpe, wat een rechthoekig stuk grond betekent. Deze wandelroute loopt om Tempel heen en je ziet voornamelijk de Tempelpolder de gehele tijd aan de rechterkant.

Bron: Wikipedia

Op een gegeven moment slaat de doorgaande weg af naar links, ik moet nog rechtdoor en het is meteen een stuk minder druk. Bij wandelknooppunt-paaltje 52 ga ik rechtsaf het Wonnepad op. Aan het einde van het pad kom ik bij de Zijdeweg. Op het stoepje bij een transformatorhuisje neem ik even een koffiepauze. Achter mij in het weiland loopt een rijtje paarden. Ik ben nog net op tijd om een foto te maken, voordat de paarden achter het transformatorhuisje langs gaan.

Paarden in een rijtje
Paarden in een rijtje

Na mijn pauze ga ik weer verder over de Zijdeweg. Vervolgens wandel ik over de Ringdijk. Deze weg gaat met een paar bochten over in een grasdijk. Het eerste en enige stuk met een onverhard pad. Ik geniet van de rustige omgeving.


Andere wandelgids over het Groene Hart


Aan het einde van de grasdijk ben ik weer bij het beginpunt van de route aanbeland. Ik neem nog een laatste koffie-/lunchbreak en ga op naar de bushalte.


IJs uit de automaat

Ik kom weer langs de melkveeboerderij waar ze ijs verkopen. Ik kijk eerst of ik niet snel de bus moet halen. Gelukkig, ik heb nog drie kwartier de tijd. Dus inderdaad: tijd voor ijs!

Ik loop het erf van de boerderij op en zie een houten huisje met automaten. De eigenaresse komt net het huisje uit en vertelt dat er een melktapperij is en allerlei producten zoals yoghurt en kaas te koop zijn in de automaten. Ik kijk nog even om me heen op zoek naar ijs. Ze zegt: “Je komt zeker voor ijs?” Ja, dat klopt 🙂, “Dat is in het huisje hiernaast. Je kunt het gerust op het bankje opeten.” Ik loop naar het huisje en er staat ook een automaat met verschillende smaken ijs in bekertjes. Er zijn zelfs halve liter bekers te koop. Ik hou het bij een klein bekertje met de smaak spekkoek. Het ijs smaakt heerlijk. Hartstikke handig zulke automaten, dan hoeft er ook niet de hele dag iemand bij te staan. Dat had ik nog niet eerder gezien!

Ik heb nog genoeg tijd over om de bus te halen, dus op naar de bushalte.


Eindoordeel

Het is een prima route om te wandelen, wel veel drukke (land)wegen. Echt heel bijzonder vond ik het niet, maar het was een fijne wandeling. Het ijsje was een welkome verrassing. Ik geef het 3 sterren.

Meer info:

Route: Tempelroute
Waar: Reeuwijk, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 13 km
Datum gewandeld: 28 juli 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden, kleurpotloden en aquarelverf
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelboekje:
boekje Groene Hart wandelingen
Extra info
Met de aanlooproute vanaf de bushalte erbij is het een wandeling van ongeveer 13 km (+/- 3 uur). De route is te lopen d.m.v. het volgen van de 6-hoekige ANWB-bordjes. Maar zonder routebeschrijving is het lastig, de route staat niet goed (meer) aangegeven. Je kunt het beste van te voren de knooppunten van het wandelroutenetwerk noteren. De nummertjes vanaf de bushalte zijn: 27 – 13 – 68 – 31 – 21 – 52 – 35 – 19 – 13 – 27

De wandelroute is ook te vinden op de toproutenetwerk.nl (Toeristisch Overstappunt): TOP Boskoop.

Terug naar Blog