Dit gedeelte van het Grote rivierenpad gaat geheel langs de Oude Maas. Zoals ik al in mijn eerste blogpost schreef: ik houd niet zo van te veel van hetzelfde en alsmaar rechtdoor. Mijn verwachtingen van dit stuk van de route zijn daarom ook laag. Veel hetzelfde landschap: de rivier met schepen, graskades en eventueel wat bos en tja, veel rechtdoor. Maar met goede moed, 19 graden en een heerlijk zonnetje ga ik op pad naar Rhoon.

Illustratie wandelkaartje Rhoon - Hoogvliet
Wandelkaartje Rhoon – Hoogvliet

Rhoon en de Oude Maas

Ik maak eerst nog een klein uitstapje naar het Kasteel van Rhoon wat ten noorden ligt van metrohalte Rhoon. Ik maak een paar foto’s van het kasteel en de dorpskerk Rhoon die ik ook tegenkom en loop snel terug door Rhoon heen op weg naar het beginpunt van de wandelroute.

Ik kom langs het zwembad Albrandswaard en loop rechtdoor tot ik niet meer verder kan tot aan de Oude Maas. Op een bankje eet ik eerst mijn ontbijt op en ga weer verder. Ik sla rechtsaf. Dit stuk is dus precies wat ik ervan verwacht: rivier met schepen, graskade en wat bos. Op een gegeven moment moet ik rechtsaf, weg van de rivier. Vervolgens ga ik linksaf een klaphekje door. Ik steek een veldje met grazende schapen over. En na het volgende klaphekje ga ik linksaf weer richting de rivier. Het alsmaar rechtdoor valt toch best mee!

Ik loop door een wat dichter begroeid bos en heb een aantal doorkijkjes naar de rivier. De rivier kan hier zijn gang gaan bij eb en vloed en dit zorgt voor mooie slibstrandjes. Dit valt toch ook niet tegen!

Illustratie slibstrandje
Slibstrandje

Poortugaal en de Oude Maas

Ik ga met de bocht mee naar rechts en sla weer linksaf een fietspad op dat tussen de Oude Maas en een dijk door loopt. De Oude Maas zie ik overigens niet, er staan struiken, riet en bomen voor. Ook wat afwisselender dan gedacht. De vogeltjes fluiten er lustig op los.

Het fietspad blijft rechtdoor gaan aan de zuidrand van Poortugaal. Vervolgens gaat het fietspad naar rechts, naar links en weer naar rechts. Aan mijn linkerhand zijn moerasbossen bij de Oude Maas te zien.

Fietspad aan de rand van Poortugaal
Fietspad aan de rand van Poortugaal

Hoogvliet en de Oude Maas

Bij Hoogvliet gaat het pad over een dijk parallel aan het fietspad. Ik blijf toch op het fietspad, want de dijk is overwoekerd met hoog gras en distels. Dat loopt niet echt fijn. Aan de rechterkant achter de dijk is de hoogbouw van Hoogvliet te zien. Zou deze plaats daarom Hoogvliet heten?  🤔

Nee, natuurlijk niet!
Waar de naam Hoogvliet vandaan komt is niet heel duidelijk. Tot in de zestiende eeuw heette de plaats Oudenvliet of Oedenvliet, een naam die ontleend schijnt te zijn aan Oda, de ca. 1295 geboren dochter van Nicolaas III van Putten.

Er wordt beweerd dat de naamgeving iets te maken heeft met het ophogen van de vliet of met de Allerheiligenvloed.

Een vliet is dan weer een Oudnederlands woord voor watergang. Naast Hoogvliet kom je ook Geervliet en Heenvliet tegen op het Grote rivierenpad.

Bron: Historisch Hoogvliet en Stadsarchief Rotterdam

Op een gegeven moment houdt de dijk op, het fietspad gaat nog verder. Ik loop langs een speeltuin/parkje aan de rand van de Oude Maas. Aan de overkant van de rivier is Spijkenisse te zien en verderop komt de Spijkenisserbrug in zicht. Dit is mijn eindpunt voor vandaag. Ik moet nog een klein stukje tot de brug.

Spijkenisse aan de overkant
Spijkenisse aan de overkant

Het pad slaat linksaf door een bos dat de Visserijgriend heet. De route gaat verder over een onverhard pad langs de Oude Maas. Bij vloed is het pad waarschijnlijk niet begaanbaar, ondanks de droogte is het pad nog vochtig.

Het pad buigt een stukje naar rechts en gaat over in een vlonderpad. Dit had ik zeker niet verwacht! Het mooie van een vlonderpad is dat je dwars door de natuur loopt. De vlonders staan boven het water, dichter bij de natuur kom je bijna niet. Het vlonderpad is soms best hoog en er is geen railing om je aan vast te houden. Ik heb wel een hardloopster als tegenligger, gelukkig is er een kruising en kan ik even opzij.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Langs het pad groeien de mooiste bloemen en planten. Vlak langs het pad in het water zit ook een (jonge) chagrijnig kijkende reiger. Hij blijft roerloos zitten, ik maak snel een foto en loop vlak langs het beestje verder. Helaas is het pad maar van korte duur en moet ik rechts weer richting de bewoonde wereld. Vlakbij de Spijkernisserbrug staak ik mijn wandeling en ga op zoek naar de dichtsbijzijnde OV-verbinding.


Eindoordeel

Wat een verrassende route! Zoals ik al schreef ik had me voorbereid op een saaie route, maar daar bleek niets van waar. Veel meer afwisseling en een geweldige afsluiting van de wandeling met een vlonderpad. Ik stem voor meer vlonderpaden! Tot nu toe één van mijn meest favoriete wandelingen van het Grote rivierenpad.

Meer info:

Route: Etappe 3 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Rhoon tot aan Hoogvliet, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 10 km
Datum gewandeld: 20 juli 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden en aquarelverf
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog