Vandaag wandel ik het laatste stukje van het Erasmuspad en ga vervolgens de lange afstandswandelroute in tegengestelde richting lopen waar ik door de Rhoonse Grienden kom.

Wandelkaartje Rhoonse Grienden
Wandelkaartje Grote rivierenpad Rhoonse Grienden

Nieuwbouwwijk en polder Albrandswaard

Ik start mijn wandeling bij de nieuwbouwwijk van Smitshoek die snel overgaat in de nieuwbouwwijk van Rhoon. Het is een mooie, rustige wijk. Een Vinexwijk die je overal in Nederland tegenkomt: kindvriendelijk met veel groen en woonerven. Leuk om een keer doorheen te lopen, niet per sé voor herhaling vatbaar. Ik ga een hele tijd rechtdoor, steek de Rhoonse baan over en ga nogmaals rechtdoor totdat ik bij een vijver kom. Dit is het einde van de bebouwde kom.

Ik vervolg mijn pad links door een groenstrook over het Koedoodpad. Vele mensen zijn hier aan het wandelen, fietsen en hardlopen. Ik sla rechtsaf en voor me verschijnt het wijdse uitzicht met akkerland van de polder Albrandswaard. Ik loop langs verschillende velden: aardappelvelden, braakliggend terrein, velden met wilde bloemen en maïsvelden. Oh wacht… het blijkt olifantsgras. Hoe kon ik me daar in vergissen? 🤦🏻‍♀️

Olifantsgras is een heel duurzaam gewas, na één keer zaaien kan het vele jaren geoogst worden, en wordt vaak verbouwd op braakliggend terrein. Er wordt onder andere papier van gemaakt.

Bron: Voor de wereld van morgen

Vogels kwetteren tussen de struiken en ik probeer ze, net als de vele vlinders, te vangen met mijn camera. Maar goed op de foto krijg ik ze niet. Ik kijk uit naar de herfst, paddenstoelen blijven ten minste zitten.


Oude Maas

Ik loop de weg verder af en kom aan bij de Oude Maas. Ik heb nu het gehele Erasmuspad gehad en rust even uit op een bankje. Ik kijk naar de grote schepen die langsvaren. Ik sla rechtsaf over de graskade en door een stukje bos. Ik kom uit bij ’t Veerhuys en ga vervolgens achter de golfbaan langs.

Ik kom langs het natuurgebied Klein Profijt. Voor nu sla ik dit stukje even over. Het hoort niet bij de officiële route, maar je kan het stukje er wel aan toevoegen. Mijn plan is om later nogmaals door de Rhoonse Grienden te lopen in tegengestelde richting en dan wél Klein Profijt mee te pikken. Vanwege de OV-verbinding is het handiger om vanaf Rhoon te starten of anders een stuk over te slaan. En zoals je in een eerdere blogpost kon lezen: ik sla liever geen stukken over. Al bleek dat later tegen te vallen… 😬 maar dat is voor een andere keer.


Rhoonse Grienden

Ik sla rechtsaf en ga daarna linksaf over het fietspad. Na nog een keer linksaf kom ik dan eindelijk bij de Rhoonse Grienden. Ik heb er hoge verwachtingen van inmiddels. Ik loop over smalle paadjes door dichtbegroeid moerasbos. Er staan vele knotwilgen in allerlei vormen en maten. Hier en daar zijn mooie doorkijkjes te zien richting de Oude Maas.

De Rhoonse Grienden zijn onder invloed van de getijden van de Oude Maas. Twee keer per etmaal staan delen van het gebied onder water. Dit zorgt voor een bijzonder stukje natuur in Nederland. Grienden zijn akkers waar wilgen worden verbouw voor hakhout. De Rhoonse grienden worden volledig als griendcultuur beheerd

Bron: carnissegrienden.nl en Wikipedia

Andere wandelaars hadden hetzelfde idee als ik, het is best druk op deze vrijdagmorgen. Verschillende wandelaars komen van de andere kant en dat is soms lastig passeren. Ook hebben sommigen, net als ik, een fotocamera meegenomen. Zelf probeer ik vlinders op de foto te krijgen en zowaar lukt het: er blijft er eentje lang genoeg zitten.

Illustratie van een Atalanta (vlinder)
Illustratie van een Atalanta

Het pad slingert door het natuurgebied en ik probeer hoog gras, takken en andere planten te ontwijken. Helaas gaat de route niet over vlonderpaden die ik had verwacht. Misschien is dit alleen in Klein Profijt wat ik heb overgeslagen.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Aan het einde van het griendbos verschijnt er een jachthaventje. En daarna volgt een zwembad en atletiekbaan, ik ben weer in de bewoonde wereld 🙂 Dit is ook meteen het einde van mijn wandeling voor vandaag. Ik wandel nog zo’n 20 minuten naar het centrum van Rhoon om met de metro terug naar huis te gaan.


Eindoordeel

Om eerlijk te zijn had ik iets meer verwacht van de Rhoonse Grienden. Een mooi natuurgebied kan soms tegenvallen bij te hoog geschapen verwachtingen. Desalniettemin was het een hele mooie wandeling, wel wat druk voor mijn doen. Ook de verschillen in landschappen: nieuwbouwwijk, akkerland, rivier en (moeras)bos, maakt het een zeer geslaagde wandeling.

In een latere wandeling zal ik de Rhoonse Grienden, samen met Klein Profijt en de Carnisse Grienden, nog een keer aandoen. Ik ben benieuwd of ik de waardering een sterretje kan ophogen.

Meer info:

Route: Etappe 20 en Etappe 4 LAW 6 Grote rivierenpad, met klein stukje Variant B Erasmuspad.
Waar: van Smitshoek tot aan Rhoon, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 11 km
Datum gewandeld: 13 juli 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden en aquarelverf
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog