Dit is tot nu toe het minst leuke deel van het Zuiderwaterliniepad: van Prinsenbeek naar Terheijden. De route zelf is een beetje saai, maar er gebeurde wel van alles tijdens het wandelen, zo heb ik weer eens een aanvaring met een vogel en een leuke ontmoeting met twee hondjes. Het hoogtepunt van de route, de Kleine Schans in Terheijden, komt aan het eind, dus dit blog is wel de moeite waard om te lezen 😉

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Prinsenbeek - Terheijden
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Prinsenbeek – Terheijden

Weimeren en snelwegen

Vanaf Prinsenbeek neem ik eerst een aanlooproute om naar de daadwerkelijke route te lopen. Deze aanloop gaat voornamelijk over verharde polderwegen. Ik kom door een natuurgebied in ontwikkeling: de Weimeren. Graafmachines zijn druk in de weer.

Eenmaal op de route moet ik naar rechts. Het is me niet duidelijk of ik langs de dijk moet met hoge begroeiing of juist over de dijk. Het hek staat open, dus ik besluit om over de dijk te gaan.

Halverwege de dijk vliegt er een vogel op vanuit een weiland. Ik herken hem als kluut. De vogel is niet gecharmeerd van mijn bezoek en lijkt regelrecht op me af te vliegen. Hij maakt alarmerende geluiden. De vogel wijkt toch af van zijn charge en doet daarna nog eenmaal een poging om me af te schrikken. Misschien denkt hij dat het lukt of ik ben toch iets te groot. De vogel vliegt piepend weg de verte in.

Ik heb eerder een aanvaring met een vogel gehad, nota bene op het Trekvogelpad. Je leest er alles over in het blog.

De kluut
De kluut is een zwart-witte vogel op lange poten en met een lange, opgewipte snavel. De snavel is uitermate geschikt om wormpjes en garnaaltjes te vinden in slikrijke gebieden. De kluut komt vooral veel voor aan de kust, maar ook in het binnenland op kort grasland en open bouwland.

Kluten broeden in kolonies en hebben één broedsel per jaar met 3 à 4 eieren. Als de jongen zijn uitgekomen schuilen ze vaak onder moeders vleugels en lijkt het net of moeder meer dan twee poten heeft.

kluut

Bron: Vogelbescherming

Ik heb aan het begin van de dijk de verkeerde beslissing genomen. Aan de andere kant wordt mijn weg versperd door prikkeldraad en geen hek om overheen te klimmen. Ik heb geen zin om helemaal terug te gaan. Waar het prikkeldraad wat lager is gooi ik mijn vestje erover en kan ik er met enige voorzichtigheid overheen stappen.

Illustratie dijk bij Prinsenbeek
Illustratie dijk bij Prinsenbeek

Nu volgt het saaie deel van de route. Eerst loop ik een heel stuk langs een snelweg, daarna ga ik via een viaduct de snelweg en een treinspoor onderdoor. Om vervolgens tussen twee snelwegen in te lopen. Zelfs het deel van het Zuiderwaterliniepad over het industrieterrein van Moerdijk vond ik leuker. Dat zegt wel wat.


Andere wandelgids in dezelfde regio


Maar niet getreurd, het natuurgebied Weimeren in ontwikkeling wordt ergens in 2023 opgeleverd. Hopelijk wordt de route later verlegd als het natuurgebied af is.

Eindelijk laat ik de razende snelwegen achter me. Nu wordt de wandeling pas echt interessant.

Akker met aardappels
Akker met aardappels

Een wonderlijke wandelgenoot

Ik zie twee honden (naar mijn idee een bruine en een blonde labrador) in een veld naar mij staren. De bruine hond maakt al aanstalten om naar me toe te komen, de blonde wacht het nog even af.

Meestal heb ik het niet zo op loslopende honden en ik ben blij dat er een sloot tussen zit. Maar het blijkt een greppel en de hond staat voor mijn neus. Hij of zij is alleen maar nieuwsgierig en heel lief. De blonde komt inmiddels ook aangewaggeld.

Hier kwam de hond uit het veld
Hier kwam de hond uit het veld

De bruine labrador loopt voor me uit alsof hij zegt: ik weet de weg! Ik heb geen idee waar zijn huis is, maar hij zal het zelf wel weten. Maar de hond blijft steeds voor me uit lopen en gaat naar geen enkel huis toe. Bij een kruispunt hoor ik van een mevrouw dat de honden vaker loslopen, dus ik maak me nu geen zorgen dat de honden misschien gedumpt zijn. De blonde is inmiddels ver achter geraakt en ik probeer de bruine hond van me af te schudden. Dat lukt niet en ik ben al bijna het dorp Terheijden in gelopen.

Een tegenligger wekt de nieuwsgierigheid van de hond en ik maak met uit de voeten. Ik hoop dat de hondjes weer veilig en wel zijn thuisgekomen. Door deze gekkigheid ben ik straal vergeten een foto te maken van de honden. Je moet me maar op mijn woord geloven dat dit gebeurd is.

Hier raakte ik de hond weer kwijt
Hier raakte ik de hond weer kwijt

Terheijden

In Terheijden neem ik een pauze bij een leuke, kleine windmolen. Ik moet even bijkomen van de ontmoeting met de hondjes.

Ik kom eindelijk weer eens wat tegen wat met de waterlinie te maken heeft: de Kleine Schans aan de rand van Terheijden. Ik wandel er helemaal omheen.

Kleine Schans in Terheijden
De Kleine Schans is een verdedigingswerk gebouwd in 1639 om scheepvaart op rivier de Mark te beschermen. De omringende polders konden onder water gezet worden. Er hebben in het verleden zware gevechten plaats gevonden tussen de Spanjaarden en Staatslieden.

Bron: Zuiderwaterlinie

Even later ben ik in het haventje in Terheijden aan rivier de Mark. Omdat ik mijn OV-pas moet opladen ga ik eerst op zoek naar een supermarkt en loop daarom een rondje door het centrum heen. Ik kom nog twee mooie kerken tegen.

Na het rondje door het dorp pik ik de route op bij rivier de Mark en ik mag voor het eerst een heel stuk langs deze rivier wandelen. Ik heb leuke uitkijkjes op de rivier tussen het riet.

Ik wandel helemaal rondom Terheijden en vlakbij de provinciale weg N285 stop ik met de wandeling, waar ik de bus terug naar huis kan nemen.

Boerderij in Terheijden
Boerderij in Terheijden

Eindoordeel

Vanaf Prinsenbeek tot aan de rand van Terheijden is de route niet om over naar huis te schrijven. Je loopt zeker 5 km langs en tussen snelwegen door bij knooppunt Zonzeel. Eenmaal in Terheijden is de rust wedergekeerd en kun je op je gemakje de bezienswaardigheden, zoals molen de Arend en de Kleine Schans, bekijken.

Meer info:

Route: Etappe 5 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Prinsenbeek naar Terheijden, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 15 km
Datum gewandeld: 1 juli 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Meer matige wandelingen

Soms zit het nou eenmaal niet mee, ook tijdens het wandelen. Meestal door te hoge verwachtingen of het slechte weer. Toch wil ik niet alleen maar de leuke ervaringen delen. Zie hieronder een aantal andere matige wandelingen. Heb jij een betere ervaring? Laat het me weten in een bericht onder dit blog.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.