Dit deel van het Zuiderwaterliniepad tussen Terheijden en de Spinolaschans bij Breda lijkt me in eerste instantie een wat saaie route, maar dat is niet het geval. De route is juist erg afwisselend, ik wandel door de weilanden, bossen en langs verdedigingswerken. Een grote verbetering ten opzichte van de vorige wandeling op dit pad.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Terheijden - Spinolaschans
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Terheijden – Spinolaschans

Terheijdense Binnenpolder

Ik start aan de rand van Terheijden en loop eerst een stukje via een woonwijk en een speelbos richting de polder. Ik ga een viaduct onderdoor en laat Terheijden achter me. Om me heen zijn uitgestrekte akkerlanden en ik hoop dat dit niet het zicht van de gehele wandeling is. Dat zou het wel een beetje saai maken.

Terheijden in de verte
Terheijden in de verte

Gelukkig bereik ik al na vijf minuten lopen een kronkelend grindpaadje. Kijk, dat zie ik graag. Een bordje vertelt dat dit de Terheijdense Binnenpolder is. Het uitzicht veranderd ook een beetje, van akkerlanden naar plas-dras weiland met meer struikgewas. Op een informatiebord kom ik meer te weten over de natte natuur die hier is ingericht.


Twee verdedigingslinies

Niet veel later veranderd het landschap alweer, ik ben aan de rand van Made bij de Linie van den Hout. Dit voormalig verdedigingswerk van de Zuiderwaterlinie is nu omgetoverd tot een bosrijk natuurgebied. Ik wandel over leuke slingerpaadjes met soms flinke hoogteverschillen.

Linie van den Hout
Deze linie in zigzag-vorm dateert uit 1625 en is gebouwd ter verdediging van het gebied tussen Breda en Geertruidenberg. En zoals gebruikelijk in de waterlinies, konden de omliggende polders onder water gezet worden. Later zijn er eiken geplant op en rondom de liniewallen en is het uitgegroeid tot een mooi natuurgebied.

Bron: Zuiderwaterlinie

Ik steek een weg over en aan de andere kant gaat de route verder over meer leuke bos- en graspaadjes.

Na dit prachtige natuurgebied is het nogmaals tijd voor polders en akkers. Al links en rechts afslaand gaat het boerenland aan me voorbij. Af en toe passeer ik een mooie boerderij.

Voordat het echt eentonig begin te worden bereik ik het volgende verdedigingswerk omgevormd tot natuurgebied: Linie van de Munnikenhof. Dit natuurgebied is vergelijkbaar met Linie van den Hout. Ik loop ditmaal wel meer langs de bosrand met uitzicht over maïsvelden.

Linie van de Munnikenhof
Ook Linie van de Munnikenhof is aangelegd ter verdediging van het gebied tussen Breda en Geertruidenberg. Aan het begin van de 21e eeuw is de linie hersteld naar de oorspronkelijke staat.

Bron: Zuiderwaterlinie

Een ander verschil met de voorgaande linie is dat deze wordt begrensd door het Markkanaal. De route gaat vervolgens een heel stuk langs dit kanaal tot aan de Salesdreefbrug.


Bijna bij Breda

Ik steek de Salesdreefbrug over en ben al bijna in Breda. Je zou het echter niet zeggen dat er een grote stad in de buurt is. Ik wandel over leuke lommerrijke boerenlandwegen. Ook de Spinolaschans ligt hier ergens verborgen.

De Spinolaschans ligt iets buiten de route, maar is wel gemarkeerd met een extra lus om aan de wandeling toe te voegen. Ik besluit om dat te gaan doen en daarna verderop in Breda de bus naar huis te pakken.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik ben het poortje bij het natuurgebied al door en sta bij het pad dat naar de Spinolaschans leidt. Toch vind ik het leuker om ’s ochtends vroeg met mooier licht zo’n verdedigingswerk te fotograferen. De volgende keer kan ik hier heel vroeg beginnen met de route. Ik draai me om en loop richting de bushalte.


Eindoordeel

Kort maar krachtig is hier wel op zijn plaats. Ik had een saaie route verwacht, maar niets is minder waar. Het bleek een hele leuke, afwisselende route te zijn door de twee prachtige verborgen pareltjes Linie van den Hout en Linie van de Munnikenhof. Echt de moeite waard om te bezoeken!

Meer info:

Route: Etappe 6 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Terheijden naar Spinolaschans in Breda, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 11,5 km
Datum gewandeld: 15 juli 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustratie
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Superwandeling Zuiderwaterliniepad: Terheijden - Spinolaschans
Superwandeling Zuiderwaterliniepad: Terheijden – Spinolaschans

Meer routes op de rand van bos en polder

Paadjes met aan de ene kant bos en aan de andere kant polder. Ik houd er van! Hieronder meer wandelingen aan de bosrand:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.