Na een wonderschone wandeling op het Trekvogelpad tussen Zaanse Schans en Den Ilp van de vorige keer, heb ik de smaak te pakken gekregen en ben een week later alweer afgereisd naar Den Ilp. Ik vervolg mijn weg door natuur- en recreatiegebied het Twiske, loop een stukje door Landsmeer, ga vervolgens door de polders van het Ilperveld en eindig mijn wandeling net na de voetveer bij Het Schouw.

Het Twiske
Het Twiske
De illustratie van het wandelkaartje van deze wandeling volgt ooit nog. In plaats van het wandelkaartje heb ik de foto toegevoegd die ik gebruik voor de illustratie.

Aan de oostkant van het Twiske

Omdat ik zo genoten heb van de vorige wandeling op het Trekvogelpad, ben ik een week later alweer terug op het punt waar ik gestopt ben. Dat is bij Den Ilp, aan de oostkant van natuurgebied het Twiske. Vorige keer heb ik al een stukje van de west- en noordkant gezien.

Het is begin maart (2021) en het is fris deze ochtend. Er ligt een prachtig laagje rijp over het natuurgebied. De hemel is helderblauw met geen wolkje aan de lucht. De hemel steekt mooi af bij de bruine en oker kleuren van de struiken en het riet. Dit deel van het Twiske heeft wel iets weg van de toendra (of zoals ik me dat voorstel), met iets meer bomen en struiken.

Ik loop verder over kronkelige paadjes en af en toe moet ik een vlonder over. Wel oppassen, want het is glad! Verschillende soorten ganzen laten van zich horen met hun gegak. Vooral de nijlganzen zijn druk in de weer.

Na een tijdje kom ik bij het zwem- en speelstrand en de speeltuin. Hier neem ik even een koffiepauze. Achter me hoor ik het getik van een specht in de bomen. Ik kan de specht niet vinden. Ik loop verder over het pad tussen de berken door. De specht blijft maar tikken en ik zie opeens wat zwart, wit en rood voorbij vliegen. Daar is ie! Het is een grote bonte specht, deze is te herkennen aan zijn rode broek.

Er komen drie soorten bonte spechten voor in Nederland: de kleine-, middelste- en grote bonte specht. De grote bonte specht komt het meeste voor in Nederland en zul je dus het vaakst tegenkomen. Deze spechtensoort is te herkennen aan de rode ‘broek’ en zwart-witte vleugels. Het mannetje heeft ook een rode vlek op het achterhoofd. Jonge vogels hebben ook een rode kuif. Deze vogels komen voor in bossen en parken, maar ook vaak in tuinen.

Illustratie grote bonte specht volgt nog.

De middelste bonte specht is het zeldzaamst in Nederland. Ze komen voornamelijk voor in het oosten en zuiden van het land in oude eikenbossen. Deze specht is iets kleiner dan de grote bonte, heeft alleen zwart-wit op de vleugels en heeft een witte kop, rode pet en zalmroze ‘broek’.

De kleine bonte specht neemt in Nederland in aantal toe. Ze komen veel voor in loof- en gemengd bos met zachte houtsoorten. Ze broeden namelijk in holen in zachte bomen, zoals berk, wilg, els en populier. Deze specht is niet veel groter dan een mus. Het mannetje is zwart-wit en heeft een rood petje, het vrouwtje heeft geen petje. De roffel klinkt als een naaimachine.

Bron: Vogelbescherming

Ik loop nu langs de Stootersplas. Hier is een uitkijkpunt met aan de overkant een oeverzwaluwwand. Het is nog te vroeg in het jaar voor zwaluwen. Maar ik zie wel een aantal aalscholvers op een rijtje hun vleugels aan het drogen. Ook kom ik een groepje kuifeenden tegen.

In de checklist hieronder zie je alle vogels die ik ben tegengekomen tijdens deze wandeling. Het is en blijft het Trekvogelpad!

Dit keer ben ik de volgende vogels tegengekomen:
Vogels gezien tussen Den Ilp en Het Schouw
✔ Aalscholver✔ Houtduif✔ Kuifeend✔ Turkse tortel
✔ Blauwe reiger✔ Huismus✔ Meerkoet✔ Vlaamse gaai
✔ Buizerd✔ Kauw✔ Nijlgans✔ Waterhoen
✔ Ekster✔ Kievit✔ Ringmus✔ Wilde eend
✔ Fuut✔ Knobbelzwaan✔ Roodborst✔ Zilvermeeuw
✔ Grauwe gans✔ Kokmeeuw✔ Scholekster✔ Zilverreiger
✔ Grote bonte specht✔ Koolmees✔ Spreeuw✔ Zwarte kraai
✔ Holenduif✔ Krakeend✔ Staartmees

Het pad door het Twiske gaat verder, dan weer naar links, dan weer naar rechts. Dan weer over een kort vlonderpad langs de plas, dan weer door het bos. Wat een gevarieerd natuurgebied! Bij een strandje aangekomen ben ik even de markering kwijt, maar al snel heb ik de rood-witte bordjes weer gevonden.

Ik laat de Stootersplas achter me. Hier ziet het Twiske er weer anders uit. Veel waterpartijen, bruggetjes en meer begroeiing, zoals rietkragen, elzen en wilgen en veel bessen- en bramenstruiken. Ook grazen hier Schotse hooglanders. Ik zie er alleen een in de verte.

Ik kom steeds dichter bij Landsmeer en het wordt ook wat drukker. Ik kom door een deel van het Twiske met hoge populieren en grasvelden. Vervolgens steek ik de parkeerplaats bij een camping over.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Nog een klein stukje en ik ben het Twiske uit. Ik loop nog langs de Twiskemolen. Op deze weg is het erg druk met mede-wandelaars en fietsers.

Twiskemolen
Twiskemolen

Landsmeer

Na een ophaalbruggetje ben ik in Landsmeer. Ik ga naar links en loop langs een lange rij sportverenigingen. Even later ben ik bij de doorgaande weg door Landsmeer en sla hier rechtsaf. Het is erg druk met auto’s, ik ben blij dat er een trottoir is. Dit is niet het leukste deel van de route.

Mooi huis in Landsmeer
Mooi huis in Landsmeer

Na een stukje langs de drukke weg, steek ik de weg over en ga aan de andere kant een park in. Hier is het een stuk rustiger. In het park groeien al katjes aan de bomen, de lente is in aantocht!


Het Ilperveld

Al snel ben ik het park weer uit en loop door het open polderlandschap van het Ilperveld. Verderop is de A10 te zien met daarachter Amsterdam. Via het fietspad loop ik langs de weidevelden. Af en toe sta ik stil om een vogel te bestuderen, maar de soort herkennen blijft lastig.

In een bocht van het fietspad, neem ik even een pauze op een bankje. Vlakbij het bankje staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan een neergestort vliegtuig in de Tweede Wereldoorlog. Dit is naar mijn mening het meest interessante aan het Ilperveld. De weilanden beginnen een beetje saai te worden. Dit is dan een mooi stuk om door te lopen. Als snel ben ik dan ook weer bij de bewoonde wereld.

Na een weg met een aantal mooie boerderijen ben ik voor de 3e keer op het Trekvogelpad bij het Noord-Hollandsch kanaal uitgekomen. Ik ga naar rechts een loop een stukje langs het kanaal tot aan de voetveer. Ik mag meteen mee en na enkele minuten ben ik aan de overkant van het kanaal. Hier loop ik nogmaals een klein stukje langs het kanaal in tegengestelde richting om vervolgens naar rechts af te slaan. Bij een viaduct is de wandeling voor mij afgelopen. Op het viaduct is bushalte Het Schouw, een mooie plek om de volgende keer de route weer op te pikken.


Eindoordeel

Deze keer is de blogpost niet heel uitgebreid, vooral om dat het eerste deel door het Twiske het meest interessant was. Daarom ook veel foto’s en een illustratie (volgt binnenkort) van dit natuurgebied. De drukte in Landsmeer en het deel door het Ilperveld vond ik iets minder leuk. Ondanks dat was het nog steeds een superwandeling. Dit keer dan ook 4 sterren voor de wandeling.

Meer info:

Route: deel van Etappe 4 en Etappe 5 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Den Ilp naar Het Schouw, Noord-Holland.
Aantal km: +/- 14,5 km
Datum gewandeld: 5 maart 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

Het Trekvogelpad bleef me rond die tijd aantrekken, dus de volgende keer weer een blogpost over het Trekvogelpad door de pittoreske dorpjes van Waterland, inclusief een vervelende ontmoeting met een gans! Wil je alvast een voorproefje op de volgende wandeling? Bekijk dan mijn post op Instagram.


Pin deze wandeling

De afbeelding om te ‘pinnen’ op Pinterest wordt toegevoegd zodra de illustraties klaar zijn.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog