Vandaag wandel ik een stukje verder over het Zuiderwaterliniepad, dit keer van Heusden/ Fort Hedikhuizen tot aan ‘s-Hertogenbosch. Het zal een heerlijke lentewandeling worden.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Fort Hedikhuizen - 's-Hertogenbosch
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Fort Hedikhuizen – ‘s-Hertogenbosch

Fort Hedikhuizen

Eindelijk ga ik verder met het Zuidewaterliniepad. Het is al veel te lang geleden. Om eerlijk te zijn ben ik eerder terug geweest, op 13 april (2023). Ik wilde mijn verjaardagswandeling doen (ik ben op 12 april jarig) en ben naar Heusden afgereisd. Ik hoopte op een prachtige ochtend zoals de laatste keer in Heusden. Helaas viel de regen met bakken uit de hemel en is mijn verjaardagswandeling in duigen gevallen. Wandelen in de regen is echt niet aan mij besteed.

Vandaag blijft het gelukkig droog. Ik begin nu niet in Heusden, maar twee bushaltes terug. Deze bushalte is vlak bij Fort Hedikhuizen. Ik loop eerst richting het fort en daarna er omheen.

Fort Hedikhuizen
Fort Hedikhuizen is in 1862 aangelegd om de inundatiesluis te beschermen. De inundatiesluis maakte het mogelijk om het omliggende land onder water te zetten en daardoor het nabij gelegen Heusden te beschermen tegen vijandelijke troepen.

Van de inundatiesluis zie je hierboven een illustratie.

Bron: Zuiderwaterlinie

Ik loop vervolgens over een leuke, kronkelende dijk door het boerenland. Jammer dat de boeren vandaag hun akkers hebben bemest. In de verte zie ik geelgekleurde raapzaadvelden.


Haarsteeg

Ik passeer het Haarsteegs Wiel, met mooie doorkijkjes over het water. De dijk kronkelt verder door het landschap.

Aan de rand van het plaatsje Haarsteeg ga ik eerst de dijk af en daarna een dijk op met uitzicht over een mooi natuurgebied. Er staan genoeg bankjes om van het uitzicht te genieten. En natuurlijk maak ik daar even gebruik van.


Engelermeer en Engelen

Na de dijk ben ik dichtbij Vlijmen. Ik ga dit plaatsje niet in, maar neem een bocht naar links richting het Engelermeer. Als je rechtsaf slaat kom je bij de welbekende en fotogenieke Moerputtenbrug en vlonderpad. Ik twijfel of ik daar heen ga, maar besluit toch om de route te blijven volgen. Ik bewaar het voor een andere keer.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik loop een tijdje langs de waterkant van het Engelermeer. Daarna ben ik ineens in ‘s-Hertogenbosch en wandel over een smal grindpaadje aan de rand van de stad.

Al snel ben ik ‘s-Hertogenbosch weer uit, ik sla bij het Diezekanaal namelijk linksaf en kom langs het dorpje Engelen. Aan de overkant van het kanaal zie ik een prachtig geel-gekleurd kasteeltje met een mooie houten ophaalbrug.

Ik moet nu een flink lang stuk langs het kanaal tot aan de Sluis van Engelen. Via de sluis ga ik naar de overkant en moet nogmaals terug langs het kanaal.

Ik moet eigenlijk linksaf richting Fort Crèvecoeur, maar ik wil in ‘s-Hertogenbosch de bus pakken en ga rechtdoor. Het fort zie ik de volgende keer wel. Ik kom nu in de buurt van het ophaalbruggetje dat ik aan de overkant zag. Ik krijg een echt lentegevoel met het fleurige koolzaad op de voorgrond.


Eindoordeel

De kronkelende dijk tussen Fort Hedikhuizen en Haarsteeg heeft me erg verrast. Dit was het mooiste deel van de wandeling. Heen en weer langs het Diezekanaal duurde mij iets te lang, maar gelukkig kreeg ik nog een prachtige afsluiter bij het ophaalbruggetje. 3 sterren geef ik deze wandeling: een Prima wandeling als je het mij vraagt.

Tip: het Boswachterspad Bruggenroute Moerputten lijkt mij een fantastische wandeling in de buurt van dit deel van het Zuiderwaterliniepad.

Meer info:

Route: Etappe 9 en Etappe 10 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Heusden/Hedikhuizen naar ‘s-Hertogenbosch, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 15,5 km
Datum gewandeld: 8 mei 2023
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV beginpunt (Fort Hedikhuizen): bushalte Rietveldenweg, Haarsteeg – bus 135 tussen ’s Hertogenbosch en Wijk en Aalburg
  • OV eindpunt: bushalte Treurenburg, Den Bosch – bus 165 tussen Well en Den Bosch of bus 166 tussen Druten en Den Bosch

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling - Zuiderwaterliniepad: Fort Hedikhuizen - 's-Hertogenbosch
Pin Prima wandeling – Zuiderwaterliniepad: Fort Hedikhuizen – ‘s-Hertogenbosch

Meer wandelingen met leuke ophaalbruggetjes

Het ophaalbruggetje in deze wandeling is wel een hoogtepunt van de route. Hieronder nog een aantal wandelingen waar je leuke ophaalbruggetjes tegenkomt.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.