Klompenpaden zijn leuk! De volgende route is alweer aan de beurt. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de klompenpaden-website is duidelijk genoeg.

Dit keer een verslag van het Kuilenburgerpad.

Schets kievitsbloem
Schets kievitsbloem

Mijn ervaring

Het Kuilenburgerpad is een klompenpad in het stadje Culemborg. De naam van de route is, je raadt het al, gebaseerd op de naam van de stad. De route zelf is 8 km lang, het startpunt is bij het stadspark de Plantage. Bij station Culemborg is een opstappunt met een aanlooproute van ongeveer 2 km naar het startpunt. Heen-en-weer van en naar het station is het dus een route van ongeveer 12 km. Het station is een belangrijk opstappunt, er zijn maar liefst drie andere klompenpaden die je vanaf daar kunt beginnen. Over twee van deze routes heb ik al eerder een blog geschreven: het Leidschehoevenpad en het Engelroderpad. Van het Goilberdingerpad komt binnenkort een blog.

Zelf start ik ook vanaf station Culemborg. Ik loop langs de Singel richting het centrum van het stadje. Het is pas de aanlooproute, maar ik kijk mijn ogen al uit. Het ene na het andere historische gebouw komt aan me voorbij. Maar ook de mooie herenhuizen met nog mooiere tuinen zijn een plaatje om naar te kijken, mede doordat de bomen vol in bloei staan.

Ik ben het centrum uit en loop langs een begraafplaats en daarna door het stadspark de Plantage. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl door de bekende landschapsarchitect Zocher. In het park is ook een hertenkamp en een volière waar verschillende soorten vogels pronken met hun veelkleurige verendek. De goudfazant is wel de mooiste van allemaal.

Ik ga verder door het park om de vijver heen. Net buiten het park is het startbord van de route. Na nog een stukje door het park duik ik de polder in. Een kievit maakt een enorm kabaal en denkt dat ik een vijand ben. Ik loop maar snel door over het graspad. Het graspad maakt al snel plaats voor leuke, smalle paadjes langs rijen eikenbomen. Ook loop ik langs een fruitboomgaard in bloei.


Wandelgids over klompenpaden


Er is een extra lus bij de route door privé-landgoed de Geeren. Ik ben blij dat ik dit rondje gewandeld heb, het is echt een klompenpad-waardig stukje van de route over smalle onverharde paadjes door een moerasbos. De bloesem in de struiken en de leuke steile bruggetjes maken het extra mooi.

Dan ga ik richting de Lekdijk waar je nogmaals kunt overstappen op het Engelroderpad. Allereerst loop ik een stukje om de dijk omzoomd door felgeel koolzaad. De Lekbrug is in de verte te zien. Daarna mag ik door de uiterwaarden vlak langs de waterlijn. Nog zo’n prachtig paadje. Als snel ben ik weer in Culemborg via de stadswal, want Culemborg is ook een vestingstad. Ik maak nog een klein uitstapje naar de molen om daarna nogmaals via de Singel terug te keren naar het station.


De foto’s


Eindoordeel

De aanlooproute van het Kuilenburgerpad door het centrum van Culemborg is al erg leuk. Maar met het extra rondje door landgoed de Geeren en het deel door de uiterwaarden langs de Lek wordt dit klompenpad een echte Superwandeling!

Tip: op de website uitinderegio.nl vind je een leuke stadswandeling van 4 km door het stadscentrum van Culemborg.

Meer info:

Route: Klompenpad Kuilenburgerpad
Waar: Culemborg, Gelderland.
Aantal km: 8 km (ikzelf 12 km)
Datum gewandeld: 29 april 2023
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV bij aanlooproute: treinstation Culemborg

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling - Klompenpad: Kuilenburgerpad

Meer prachtige lentewandelingen

Het Kuilenburgerpad is een mooie route om te wandelen in de lente. Hieronder nog een aantal wandelingen die de moeite waard zijn in de lente.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.