Dit is de laatste wandeling van 2020 op het Grote rivierenpad. Dit deel gaat van Nieuwpoort naar Ameide. Maar vanwege de slechte OV-verbinding naar Nieuwpoort ben ik gestart in Schoonhoven. Vanaf Ameide kan ik via Utrecht weer eenvoudig terug naar Rotterdam, althans dat dacht ik.

Wandelkaartje Grote rivierenpad Nieuwpoort - Ameide
Wandelkaartje Grote rivierenpad Nieuwpoort – Ameide

Nogmaals door Schoonhoven

Ik vind het niet erg om nogmaals door Schoonhoven te wandelen. Het is erg mistig, maar daardoor springt de verlichting er wel mooi uit. Ik loop weer langs de gracht in de binnenstad en daarna rechtstreeks naar de Veerpoort waar ook de veerpont zich bevindt. Met de veerpont kom ik aan de andere kant van de Lek. Via de Veersedijk loop ik naar Nieuwpoort.

Dit keer ga ik niet om Nieuwpoort heen via de stadswal, zoals de route voorschrijft, dat heb ik de vorige keer al gedaan. Ik loop nu meteen het stadje binnen vanaf de westkant. In de straat staan prachtige huizen, maar door de mist krijgt alles een onheilspellende indruk. In het midden van Nieuwpoort staat het stadhuis. Ik maak snel een paar foto’s van de voor- en achterkant en ga meteen door naar het zuiden. Ik ben weer op de route van het Grote rivierenpad beland.

Wil je meer foto’s zien van Nieuwpoort (en Schoonhoven) en de wonderschone wandeling die erbij hoort? Check dan mijn vorige blog over het Grote rivierenpad.

Via de statige Nieuwpoortseweg loop ik Nieuwpoort weer uit. Eerst nog langs een aantal huizen en een bedrijventerrein, maar al snel komen de weidse polders in zicht. Al kan ik niet heel ver zien door de mist. Ik sla linksaf en ga meteen naar rechts via een overstapje een graspad op.


Nat graspad

Het gras staat vrij hoog en het is erg nat door de mist. Binnen de kortste keren zijn mijn schoenen en sokken kleddernat. Ik dacht dat mijn schoenen waterdicht waren, maar misschien heb ik nog niet eerder over zo’n nat graspad gelopen met die schoenen.

Ik probeer een beetje door te lopen, dat is erg lastig met hoog gras en soppende schoenen. Gelukkig is er verderop een overstapje en ben ik op de normale weg (had ik dit pad maar gemist 🙃). Maar ik moet oversteken en weer een stuk over een graspad richting de Westermolen. Bij de molen moet ik linksaf de Goudriaanse kade op. Wat nu, ik kan verder over het fietspad aan de andere kant van de weg of meteen linksaf slaan over de normale weg en een stukje van de route afsnijden.


Andere wandelgids over het Groene Hart


Ik besluit om linksaf te slaan en de gewone weg te volgen. Na deze weg kan ik de route later weer oppikken. Helaas is het geen leuk deel om te lopen. Ik loop langs een rechte auto-polderweg genaamd de Melkweg, waar auto’s 60 mogen rijden en vaak nog harder gaan. Ik sta vaak in de berm om de auto’s te laten passeren, met mist is het ook best gevaarlijk. Maar ik heb wel even de kans om me schoenen te laten drogen.

Het enige leuke wat ik op deze weg tegenkom zijn witte pauwen die op een landgoed tussen de bomen door scharrelen. Ik heb er geen foto van kunnen maken, ze waren te ver weg.

Achteraf gezien had ik ook de ‘alternatieve route met hond’ kunnen volgen, zoals in het routeboekje aangegeven, maar dan had ik het volgende deel helemaal gemist en dat is toch echt het leukste gedeelte.


Houtkade

Bij de Boonevlietweg kan ik eindelijk de normale weg af en ga verder over een houtkade met aan beide kanten hoge eiken. Bij het begin van het pad is een gebroken afzetlint en mededelingen over de eikenprocessierups. Het is december dus de processierupsen zullen er nu niet zijn, maar aan de resten van nesten in de bomen en op de grond kun je zien dat de processierupsen hier hebben huisgehouden van de zomer.

Ik ben voortdurend om me heen aan het kijken of ik bijzondere vogels tegenkom. Ook kijk ik vaak naar de grond, want het stikt hier van de paddenstoelen. Om de paar meter kom ik verschillende soorten tegen. Sommige zijn bolvormig, andere weer gekarteld en ook de bekende soort met steeltje en hoedje kom ik tegen. Ik heb geen idee wat voor soorten het precies zijn en het is ook lastig uitzoeken achteraf. Bij vogels is het al lastig, die kan je nog herkennen aan het geluid. Maar bij paddenstoelen is het nog moeilijker. Als iemand het weet, laat een berichtje achter onderaan deze blogpost!

Het pad gaat met de bocht mee naar links. De eiken maken plaats voor elzen. En opeens ben ik omringd door een groepje kleine vogeltjes. Het zijn kleine pluizenbolletjes in zwart, wit en grijs en zelfs een beetje roze. Ze hebben een lange staart. Het zijn staartmeesjes! Deze heb ik nog niet eerder gezien. Wat zijn ze schattig! Ze blijven niet lang stil zitten en vliegen van tak naar tak. Als je goed kijkt, zie je er eentje zitten op de foto. Voor het gemak heb ik een illustratie van dit schattige vogeltje gemaakt.

Staartmees
De staart van een staartmees is langer dan zijn lijf. Ze hebben een witte kop met zwarte strepen aan de zijkant. De rug en staart zijn ook zwart met wit aan de zijkant. De vleugels hebben een roodbruine aanzet, maar lijkt roze. De vogeltjes leven in groepen en zijn constant met elkaar in gesprek. De meesjes komen overal in Nederland voor en zijn ook het gehele jaar in het land. Ze komen voor in bossen, parken en tuinen met veel bomen en struiken.

Bron: Vogelbescherming

Na de houtkade veranderd het pad weer in een graspad. Gelukkig staat het gras hier niet zo hoog en kan ik zonder mijn schoenen nog natter te maken doorlopen. Ik loop langs een stukje bos waar ik af een toe een specht hoor tikken. Vervolgens kom ik weer bij de Melkweg uit. Hier moet ik naar rechts en al gauw, net na het waterzuiveringsstation, ga ik naar links de Langesteinseweg op.


Gedoe met het OV

Er is weinig variatie meer op de route en ik loop snel door richting Ameide. Daar kan ik de bus naar huis pakken. Onderweg kijk ik vast in de NS app hoe laat de bus rijdt. Ik zie dat de normale verbinding via Utrecht een hele omreis wordt, de trein tussen Utrecht en Rotterdam rijdt niet vanwege werkzaamheden. Ik moet dan helemaal omreizen via Schiphol met een uur extra reistijd, en mijn normale reistijd was al rond de 2 uur.

Een andere manier is met de bus naar Gorinchem (en dan via Dordrecht naar Rotterdam), maar deze is alleen te reserveren en dat moet minimaal een half uur van te voren. Dat moet dan maar. Ik bel het nummer van de vervoerder, maar de verbinding wordt meteen verbroken. Dan maar een kaartje via een bepaalde app bestellen (geen idee welke app het was). Eerst moet ik nog de app downloaden, maar ik heb kennelijk de verkeerde.

Als ik eindelijk de juiste app heb gevonden, moet ik me natuurlijk eerst registreren. Er wordt dan een mail naar me gestuurd en kan ik inloggen. Op een of andere manier lukt het registreren ook niet. Ik wordt er horendol van 😵‍💫, wat een gedoe! Uiteindelijk besluit ik om toch via Utrecht te reizen en dan maar een uur extra in de trein te zitten. Dan heb ik in ieder geval droge schoenen als ik thuis ben.

Pad naar Ameide
Pad naar Ameide

Eindoordeel

Na een nagenoeg perfecte wandeling de vorige keer, gaat er nu weer van alles fout. Mijn doorweekte schoenen en de chaotische terugreis zijn daarvan de grootste oorzaak. Toch was het een geslaagde wandeling. Schoonhoven en Nieuwpoort zijn ook prachtig in de mist en het deel over de houtkade was fantastisch door de vele paddenstoelen en de staartmeesjes. Ik zou er echter niet willen lopen in de zomer als de eikenprocessierups er heerst.

Ik vind het wel jammer dat ik de Goudriaanse kade heb overgeslagen. Wie weet kom ik daar nog een keertje. Aandachtspuntje: ook de terugreis van te voren plannen!

Meer info:

Route: Etappe 7 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Nieuwpoort naar Ameide, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 12 km (vanaf Schoonhoven)
Datum gewandeld: 12 december 2020
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:
Sinds kort heb ik de 3-sterrenwandelingen omgedoopt tot Prima Wandelingen. Ook de 5-, 4-, 2- en 1-sterrenwandelingen krijgen een eigen titel. Op deze manier verzamel ik de leukste (en minder leuke) wandelingen bij elkaar. Ik zal de komende tijd met terugwerkende kracht de wandelingen aan deze categorieën toevoegen met bijpassende foto die je op Pinterest kunt bewaren.

Pin deze wandeling

Wil je deze prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Grote rivierenpad Nieuwpoort - Ameide
Pin Prima wandeling Grote rivierenpad Nieuwpoort – Ameide

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.