Na een minder leuke wandeling de vorige keer, heb ik er goede hoop op dat het nu weer een prachtwandeling wordt op het Grote rivierenpad. Vandaag begin ik bij de bushalte net buiten Ammerstol en loop langs de Lek naar Schoonhoven. Ik wandel een extra rondje door de historische binnenstad en ga vervolgens met de veerpont naar de overkant van de Lek. Ten slotte wandel ik over de nog intact zijnde stadswal van Nieuwpoort.


De Lek bij Ammerstol

Net voor zonsopkomst ben ik bij de bushalte van Ammerstol. Het is een paar graden onder nul. Ik loop over een voetpad richting Ammerstol en de Lek. In de sloot naast mij zwemmen een paar eenden met een grote kuif op hun kop. Wat een grappig gezicht! Niet veel later ga ik via een stijl pad de dijk op en sta ik over de Lek uit te kijken.

Wat een uitzicht! Door de vrieskou is het landschap bedekt met een laagje rijp. Alles heeft een pastelachtige kleur gekregen. Ik zie de kleuren in de uiterwaarden van de Lek, de weilanden achter mij en zelfs de wolken en de lucht hebben een zachte kleur.

Het is natuurlijk erg koud, dus bij de eerstvolgende picknickplek, met uitzicht over de Lek, drink ik mijn eerste bakkie koffie op. Maar van lopen wordt je ook warm, dus ik ga snel weer verder.

In de verte zie ik de watertoren van Schoonhoven al. Ik kom steeds dichterbij. Als ik de rand van Schoonhoven bereik is het gouden uurtje aangebroken. De zon is inmiddels wat hoger en geeft een gouden gloed over de gebouwen van Schoonhoven. Ik zet de watertoren van alle kanten op de foto.


Schoonhoven

Zilverstad Schoonhoven
Schoonhoven heeft als bijnaam Zilverstad. In de 17e eeuw vestigde zich verscheidene zilversmeden in opdracht van de kasteelheren. Van daaruit is een bloeiende zilverindustrie ontstaan. Hedendaags zijn er vele juweliers, ateliers and galeries te vinden. Ook is er een zilvermuseum en is de enigste zilvervakschool van Nederland gevestigd in Schoonhoven.

Vestingstad Schoonhoven
Schoonhoven staat tevens bekend als vestingstad, onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Negen steden tussen Muiden en Woudrichem vormden een verdedigingslinie dwars door de polders. Stukken land konden onder water worden gezet om provincie Holland te beschermen tegen vijandelijke troepen. Schoonhoven had door de stadsmuren en de ligging aan de Lek een goede strategische positie. Van de oude stadswal en -muur is een klein stukje langs de Lek overgebleven. Ook de Veerpoort, kanonnen en de keersluis zijn herinneringen aan deze geschiedenis.

In het waterlinie-ommetje Schoonhoven op de website over de Oude Hollandse Waterlinie ontdek je alles over deze vestingstad. Deze route is grotendeels hetzelfde als ik heb gelopen.

Bronnen: In Schoonhoven en Geschiedenis van Zuid-Holland

De wandelroute gaat eigenlijk niet door de binnenstad van Schoonhoven heen, daarvoor moet je het Pergrims- of Floris V-pad volgen (andere lange afstandswandelpaden), maar ik knoop er zelf een extra rondje door de stad aan vast. Ik loop eerst door het centrum van de stad met mooie grachtjes en monumentale gebouwen, zoals het stadhuis en de Grote of Bartholomeüskerk. Vervolgens wandel ik door de winkelstraat en via het Doelenplein naar een nog overgebleven deel van de stadswal in het Springer park.


Andere wandelgids over het Groene Hart


Met het zilverstad thema en het gouden uurtje in mijn achterhoofd, heb ik een bijpassende illustratie gemaakt met zilver- en goudverf. De lijnen van de illustratie heb ik zwart gelaten. Ik ben overigens niet heel tevreden over de illustratie. Ik wilde hem eigenlijk weglaten, maar ik had het nummertje al op de kaart gezet, dus ik heb hem toch toegevoegd. Ik heb er nog iets van diepte in gekregen met kleurpotloden.

Het Springer park ligt langs de Grote Gracht dat ook een overblijfsel is van de voormalige vesting. Een groepje sportieve vrouwen is in het park druk bezig met fitnessoefeningen maar voor de rest is het nog rustig.

Ik wil ook de watertoren van dichtbij bekijken. Daarvoor loop ik over een pad dat nog in de bekende stervorm van vestingsteden om de binnenstad heen gaat. Onderweg kom ik nog een paar mooie grachtjes en huizen tegen. Ondanks dat het een hoge toren is, moet ik nog even zoeken. Maar na een paar straatjes tussendoor heb ik de watertoren gevonden.

Als ik de trap naar boven oploop ben ik weer op de Lekdijk. Ik loop een klein stukje hetzelfde Schoonhoven weer in, maar al snel kan ik de stadswal op om de route te vervolgen. Ik loop langs hotel Belvédère, en daar is een koffie-to-go standje. Deze is vanaf 10 uur open en laat het net 10 uur geweest zijn. Ik heb mijn meegebrachte koffie inmiddels al op, maar nog een bakkie koffie gaat er wel in op deze koude ochtend. Dus ik neem een lekkere cappuccino en krijg er nog een zakje kruidnootjes bij, omdat het vandaag Sinterklaasavond is. Op een bankje met uitzicht over de Lek drink ik rustig mijn koffie op.

Even later ga ik verder over de stadswal met een leuk ophaalbruggetje. Bij de enige nog overgebleven stadspoort van Schoonhoven de Veerpoort loop ik richting de veerpont. Deze brengt me naar de overkant van de Lek. Aan deze kant is ook de bushalte waar ik later weer de bus terug naar huis kan pakken. Maar eerst op naar Nieuwpoort, mijn laatste bestemming voor vandaag.


Nieuwpoort

In 20 minuten loop ik via de Veersedijk naar Nieuwpoort. De route gaat drie kwart over de stadswal van Nieuwpoort en gaat dan in zuidelijke richting. Zelf loop ik een heel rondje over de stadswal. Ik moet straks immers weer terug naar de bushalte.

Nieuwpoort
Nieuwpoort is een van de oudste vestingstadjes van Nederland, rond 1270 gesticht. In de 17e eeuw zijn de huidige stadswallen, grachten en bastions gebouwd, omdat de stad onderdeel werd van de Oude Hollandse Waterlinie. Het stadje ligt schuin tegenover Schoonhoven aan de andere kant van de Lek. Door de ligging aan de rivier had de stad een goede strategische positie.

Onder het stadhuis van Nieuwpoort bevindt zich een inundatiesluis in verbinding met de Lek, om het achterliggende land via een kanaal onder water te kunnen laten lopen. De sluis bevindt zich onder het stadhuis, zodat protesterende boeren de sluis niet konden saboteren.

Bron: Oude Hollandse Waterlinie

Net voor het stadje ga ik naar links de stadswal op. Onder het genot van een zonnetje heb ik nogmaals een prachtig uitzicht over de Lek en op de pittoreske huisjes en andere gebouwen binnen de stadswallen.

Net buiten de stadswal is een haventje waar weer zo’n grote, groene TOP (Toeristisch Overstap Punt) grasspriet staat. Ook vanuit hier zijn er weer meerdere wandel- en fietsroutes te volgen.

Ik verlaat af en toe de stadswal om een foto te maken van de beer met monniken (schuin oplopende muur met twee pilaren) en van het stadhuis.

Even later ben ik de stad alweer helemaal rond. De volgende keer zal mijn route vanuit hier weer verder gaan. Vanuit Nieuwpoort zelf rijdt er maar sporadisch een bus, dus er zit niets anders op om weer via dezelfde Veersedijk terug te gaan naar de bushalte. Bij de bushalte heb ik nog zat tijd om mijn zakje kruidnootjes op te eten.


Eindoordeel

Het gaat wel op en neer qua waardering van de wandelingen op het Grote rivierenpad. Ik merk dat het weer wel mee moet zitten, wil ik 5 sterren geven aan een wandeling.

Maar goed, dit keer was het weer raak: een wonderschone wandeling! De rijp bezorgde mij een prachtig uitzicht in pastelkleuren. Ook vond ik het leuk dat goud (van de ochtendgloed) en zilver (stad Schoonhoven) op deze manier bij elkaar kwamen. De stadjes Schoonhoven en Nieuwpoort zijn absoluut de moeite waard voor een bezoek. Ik heb geen minpuntje kunnen bespeuren. Een vijf-sterrenwandeling dus weer!

Meer info:

Route: Etappe 7 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Ammerstol naar Nieuwpoort, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 13 km
Datum gewandeld: 5 december 2020
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje, Oost Indische inkt en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze wonderschone wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Wonderschone wandeling Grote rivierenpad Ammerstol - Nieuwpoort
Pin Wonderschone wandeling Grote rivierenpad Ammerstol – Nieuwpoort

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.