Klompenpaden zijn leuk! Het eerste klompenpad dat ik wandelde, beviel zo goed dat ik snel een andere route heb uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route, een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Meer niet. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer heb ik het Eendenkooienpad gewandeld.

Schets bomen langs Noordzijdsekade op Eendenkooienpad
Schets bomen langs Noordzijdsekade op Eendenkooienpad

Mijn ervaring

De naam van de route duidt op het feit dat er meerdere eendenkooien zijn langs de route. Je kunt deze route op verschillende punten starten, daar is het ook een rondwandeling voor. Het officiële startpunt is bij jachthaven Marnemoende bij IJsselstein, daar is voldoende parkeergelegenheid. Echter deze jachthaven is lastiger bereikbaar met openbaar vervoer, dan kun je het beste in IJsselstein of Montfoort starten. Ikzelf kom ook met het OV en heb voor Montfoort gekozen. Het is een flinke rondwandeling van ongeveer 17 km. Je kunt de route verkorten door bij de Stuivenbergweg (bij de jachthaven) rechtdoor te gaan, je hebt dan de keus voor een noordelijk deel via Montfoort, of een zuidelijk deel via IJsselstein. Beide kortere routes zijn ongeveer 12 km. Als je een grotere wandeling wil doen, kan dat ook: bij het overstappunt aan de Noordzijdsekade kun je een overstap maken naar een ander klompenpad het Benedeneindsepad.

In Montfoort loop ik richting de Tiendweg waar ik de route kan starten. Ik kom onderweg langs een kinderboerderij. Bij de Tiendweg ga ik naar rechts door een woonwijk, de Tiendweg zie ik aan het eind van de route pas. Al snel ben ik Montfoort uit en wandel door het lintdorp Blokland. Langs de weg staat een kraampje met uitgestalde producten. Ik neem een potje jam mee.


Wandelgids over klompenpaden


In Blokland is er een alternatieve route te volgen, vanwege het ganzenseizoen (tussen 1 november en 1 maart). Het is nog september, maar het pad door de weilanden is al afgesloten. Gelukkig staat de alternatieve route goed aangegeven. Als ik door de polder bij Blokland wandel kom ik alsnog veel ganzen tegen. Hier zouden ook de eendenkooien moeten zijn. Deze zijn echter lastig te zien omdat er begroeiing omheen staat. Het groepje bomen in de verte is een eendenkooi volgens de informatie in de Klompenpaden app.

Bij de Noordzijdse kade ga ik naar links. Deze kade heb ik eerder gezien op het Benedeneindsepad (zie eerdere blog), maar dan een stukje zuidelijker in de buurt van Benschop. Ik ga nu richting IJsselstein. Vanaf dit pad ben ik constant met mijn armen aan het zwaaien vanwege de vele overhangende spinnenwebben.

Eenmaal in IJsselstein neem ik een pauze op een bankje in een park. Er komt een kat enthousiast aanlopen, geeft wat kopjes en gaat pardoes op schoot zitten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt!

Bij IJsselstein gaat de route naar links over het jaagpad langs de Hollandse IJssel. Eerst nog mooi uitzicht over de rivier tot aan jachthaven Marnemoende. Na de jachthaven gaat de route verder over het jaagpad, maar nu blokkeert hoog riet mijn zicht. Bij Achthoven verlaat ik het jaagpad en wandel over de mooie Tiendweg met vele knotwilgen weer richting Montfoort.


De foto’s

Klik op de fotogalerij om de foto’s groter te zien.


Eindoordeel

Het Eendenkooienpad viel een beetje tegen vanwege de lange, rechte paden en de overhangende spinnenwebben. Maar ik las op de Klompenpaden-website dat het jaagpad soms slecht begaanbaar is, en daar heb ik wel mazzel mee gehad. Nog steeds is dit klompenpad een prima wandeling.

Tip: bij jachthaven Marnemoende bevindt zich ook een Toeristisch OverstapPunt (TOP) waar je deze, maar ook andere fiets- en wandelroutes kunt vinden.

Meer info:

Route: Klompenpad Eendenkooienpad
Waar: Montfoort/IJsselstein, Utrecht.
Aantal km: 17 km
Datum gewandeld: 17 september 2021
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Eendenkooienpad
Pin Prima wandeling Eendenkooienpad

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.