Klompenpaden zijn leuk! Ik wilde er eerste geen blogposts over schrijven, ik heb er nog genoeg te doen van andere routes, maar ik ben zo enthousiast over deze paden. Daarom voor klompenpaden een kortere versie, of in andere woorden: een routeverkorter 😉. Alleen een korte omschrijving, een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Meer niet. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer heb ik het Benedeneindsepad gewandeld.

Schets uitkijktoren op Benedeneindsepad
Schets uitkijktoren op Benedeneindsepad

Mijn ervaring

Het eerste klompenpad wat ik uitgekozen heb is het Benedeneindsepad bij Benschop. Ikzelf ben gestart in Oudewater, met een aanlooproute van zo’n 3 km naar het opstappunt bij de parkeerplaats aan de Damweg. Met het OV is de route voor mij makkelijker te bereiken vanuit Oudewater. De aanlooproute is best een eindje lopen. Ook omdat ik dezelfde weg weer terug moet. De route zelf is +/- 9 km.

De route is erg leuk, deze loopt in een soort achtje. Ik wandel eerst over de houtkade genaamd de Noorzijdsekade. Deze kade loopt parallel aan het prachtige natuurgebied Willeskop. Ik kom bij een trekpontje, maar ga eerst rechtdoor, later zal ik het pontje van de andere kant naderen. Dan heb ik het hele pad gewandeld.


Wandelgids over klompenpaden


Ik passeer een uitkijktoren, die een mooi uitzicht geeft over het natuurgebied en de omliggende weilanden. Niet ver na de uitkijktoren is een kruispunt waar ik kan kiezen om een routeverkorter te doen, een lus door de weilanden ten noorden van Benschop. De andere keuze is een extra lus door natuurgebied Willeskop. Ik kies voor de extra lus. Het natuurgebied Willeskop staat bekend als vogelmagneet. Ik zie dan ook één van mijn favoriete vogels: de lepelaar. Na de lus door het natuurgebied kom ik weer bij de kruising uit en ga dan door de weilanden.

Het lusje door de weilanden is ook meteen een variant van de route voor kinderen (van ong. 5 km). Langs de route kom ik verschillende punten tegen waar een opdracht te doen is voor kinderen.

Halverwege het weiland is een zitje in de vorm van een kruiwagen. Aan de andere kant van het weiland bereik ik het dorp Benschop. Ik loop een stukje door het dorp, langs monumentale boerderijen, tot aan een camping. Bij de camping is het officiële startpunt van de route en gaat vervolgens weer het weiland in. Verderop heb ik een aantal obstakels te overbruggen: een smalle plank over een sloot en het trekpontje als leuke afsluiter. Deze obstakels zijn natuurlijk ook heel leuk voor kinderen.


De foto’s

Klik op de fotogalerij om de foto’s groter te zien.


Eindoordeel

Mijn eerste klompenpad was superleuk! De route is bijna geheel onverhard, m.u.v. een klein stukje asfalt in Benschop, en dat maakt het een heel erg leuk pad. Natuurgebied Willeskop is echt een aanrader, zeker als vogelliefhebber. Jammer van de bewolkte dag.

Tip: zowel het Hollandse IJsselpad als het streekpad (SP12) Groene Hart-pad komen door natuurgebied Willeskop. Dus genoeg wandelmogelijkheden!

Meer info:

Route: Klompenpad Benedeneindsepad
Waar: nabij Benschop, Utrecht.
Aantal km: 9 km (KIDS versie 5 km)
Datum gewandeld: 14 augustus 2021
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling Klompenpad: Benedeneindsepad
Pin Superwandeling Klompenpad: Benedeneindsepad

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.