In deze post vertel ik over twee wandelingen op het Trekvogelpad: van het Naardermeer naar Naarden-Vesting en van Naarden-Vesting naar station Hilversum Mediapark. In de eerste wandeling loop ik door het natuurgebied Naardermeer en ga vervolgens een kijkje nemen op de vestingwallen van Naarden-Vesting. Naarden-Vesting behoort niet tot het Trekvogelpad, maar ik heb een extra ommetje toegevoegd.

In de tweede wandeling keer ik nogmaals terug naar Naarden-Vesting, maar dan binnen de stadswallen. Daarna loop ik door Bussum en – voor de verandering – door de polder richting het landgoed Bantam, waar ik voor het eerst op dit pad echt bos tegenkom. Via het Spanderswoud, natuurbrug Zanderij Crailoo en de Bussumerheide bereik ik uiteindelijk station Hilversum Mediapark.

Wandelkaartje Trekvogelpad Naardermeer - Naarden-Vesting - Hilversum Mediapark
Wandelkaartje Trekvogelpad Naardermeer – Naarden-Vesting – Hilversum Mediapark

Eerste wandeling: Naardermeer en Naarden-Vesting

Natuurgebied Naardermeer

Vanaf Hakkelaarsbrug wandel ik via een aanlooproute naar het punt waar ik de vorige keer gestopt ben bij het Naardermeer. Een bord van Natuurmonumenten kom ik al tegen.

Naardermeer
Er zijn vele pogingen gedaan om het Naardermeer droog te leggen. Na het plan om van het meer een vuilstortplaats te maken, kwam er veel verzet. De vereniging Natuurmonumenten werd opgericht en kocht het gebied op. En daarmee is het gebied het eerste natuurreservaat van Nederland.

Het Naardermeer-gebied bestaat uit een aantal grote en kleine meren, met daar omheen moeraslanden en veenweilanden. Vele vogels en zoogdieren voelen zich hier thuis, zoals purper- en zilverreigers, lepelaars, blauwborsten, vossen en reeën. Sinds een aantal jaar heeft ook de otter zijn weg naar het Naardermeer gevonden. Mede door de aanleg van natuurpassages om een verbinding te maken met de Ankeveense plassen.

Bronnen: Wikipedia en Natuurmonumenten

De Galloway runderen van vorige keer zijn er nu niet. Toch neem ik niet het onverharde pad wat ik toen heb overgeslagen, ik heb nog genoeg kilometers voor de boeg. Als ik het Floris V-pad of het Westerborkpad ooit wandel kom ik er alsnog. Maar nu verder met het Trekvogelpad. Ik ga naar links en even verderop loop ik vlak langs de A1 snelweg. Tussen de bomen door zie ik een felrode kleur van vele klaprozen in de berm. Zo maakt het de snelweg toch een beetje mooi.

Al snel mag ik naar rechts via een klaphekje het bos in. Ik loop vervolgens over een graspad tussen de bomen door, rechts van mij is ergens het Naardermeer, ik zie er echter weinig van.

Maar niet getreurd, tegenover een mooi huis is een eerste doorkijkje met een paar bankjes. Daar maak ik gelijk gebruik van voor een pauze. Ik geniet van het uitzicht, de koffie en de vogeltjes die zingen vanuit het riet.

Ik wandel langs de bosrand waar prachtige oude bomen staan. Het graspad maakt plaats voor een grindpad en ik heb uitzicht op weilanden links van mij. Libellen strijken neer op het pad, maar vliegen snel verder als ik dichterbij kom. In het weiland zie ik dan toch de Galloway runderen, met daarachter de doorrazende snelweg.

Een bordje van Natuurmonumenten wijst een pad aan richting een vogelkijkhut. Daar moet ik natuurlijk even kijken. Het is een heel leuk paadje tussen de bomen en varens door. Zo zie ik de paadjes het liefst. Aan het eind van het pad staat de vogelkijkhut op palen. Even een trappetje op en ik kijk uit over het Naardermeer. Helaas geen bijzondere vogels te ontdekken.

Ik volg het pad terug en ga door met de route. Niet veel later is er weer een doorkijkje op het meer, met een leuk bankje ervoor. Wat een idyllisch plekje!

Ik ga met de bocht mee naar rechts en bij nogmaals rechts is nog een uitkijkpunt, de Muggenbult genaamd. Via een graspad volg ik de bordjes van Natuurmonumenten en uiteindelijk loopt het pad dood bij de Muggenbult. Het stikt er inderdaad van de muggen. Het is wel een prachtig uitzicht over het meer, omzoomd door rietkragen en moeraslanden.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Achter me raast een trein voorbij, want het treinspoor is niet ver weg. Ga je met de trein tussen Naarden-Bussum en Weesp, dan kun je het Naardermeer-gebied van achter het raampje zien. Ik loop liever door het gebied. Via een extra rondje door het moeras en terug over het graspad, ben ik weer op het Trekvogelpad.

Ik loop langs een stukje braakliggend terrein waar zwaluwen om elkaar heen buitelen in de lucht. Bij restaurant Gasterij Stadzigt ben ik bij de bewoonde wereld. Het restaurant zit vol en buiten is het inmiddels ook een stuk drukker.

Vanaf hier kan ik naar het treinstation Naarden-Bussum, maar ik wil nog een kijkje nemen bij Naarden-Vesting. Ik ga naar links richting de vestingstad.


Naarden-Vesting buitenom

Bij de toegangsweg richting de vesting, besluit ik om vandaag vooral op de vestingwallen te gaan wandelen. Ik ga over de buitenste wallen en heb uitzicht op de vestingstad en de gracht. Af en toe duikt er een bunker op tussen de bomen.

Ik ben niet de enige met hetzelfde idee, het is vandaag erg druk met medewandelaars en er is ook een fietspad, dus uitkijken voor fietsers!

Ik ben natuurlijk op zoek naar bijzondere vogeltjes. Ik zie een vogeltje met een roze borst, ik vraag me af of het misschien een goudvink is. Maar waarschijnlijk is het een normale vink geweest met erg felle kleuren.

Vink
De vink is een veel voorkomende vogel in Nederland. Ze komen veel voor in bossen tuinen en parken. Het mannetje heeft een blauw-grijs petje en een oranje-roze borst. Het vrouwtje lijkt erg op een vrouwtjes-huismus. Ze hebben een aflopende zang met een verhoging aan het eind, de zogenaamde vinkenslag.
Hé, zo heette mijn basisschool vroeger!

De vink broedt tussen maart en juli in een nestje gemaakt van gras en mos, met een finishing touch van veren of dierenhaar. De eitjes zijn poederblauw van kleur met grijze stippen.

vinkjes met nestje

Bron: Vogelbescherming

In de checklist hieronder staan alle vogels die ik tijdens deze wandeling (en de 2e wandeling) ben tegengekomen.

Vogels gezien tussen Naardermeer en Hilversum Mediapark
✔ Aalscholver✔ Kauw✔ Paapje
✔ Blauwe reiger✔ Kievit✔ Rietgors
✔ Boerenzwaluw✔ Kleine karekiet✔ Rietzanger
✔ Buizerd✔ Knobbelzwaan✔ Scholekster
✔ Ekster✔ Koekoek✔ Spreeuw
✔ Fitis✔ Kokmeeuw✔ Tjiftjaf
✔ Fuut✔ Koolmees✔ Vink
✔ Glanskop✔ Meerkoet✔ Wilde eend
✔ Grauwe gans✔ Merel✔ Witte eend
✔ Grote Canadese gans✔ Nijlgans✔ Witte kwikstaart
✔ Houtduif✔ Oeverzwaluw✔ Zanglijster
✔ Huismus✔ Ooievaar✔ Zilvermeeuw
✔ Huiszwaluw✔ Pimpelmees✔ Zwarte kraai

Na drie kwart over de buitenste wal, ga ik de vesting binnen. Het is er warm en druk, en besluit om volgende keer de tijd te nemen om binnen de muren te kijken. Ik ga via een andere uitgang richting het station Naarden-Bussum.

Gracht binnen Naarden-Vesting
Gracht binnen Naarden-Vesting

Tweede wandeling: Naarden-Vesting – Hilversum Mediapark

Naarden-Vesting van binnen

Twee weken later keer ik terug naar station Naarden-Bussum en Naarden-Vesting voor het vervolg van mijn wandeling op het Trekvogelpad. Dit keer ga ik dus binnen de vestingwallen kijken. Ik loop via een andere route en een andere ingang naar Naarden-Vesting.

Langs de toegangsweg ligt een zogenaamde ravelijn met vestingwerken erop. Een ravelijn is een buitenwerk van een vesting in de vorm van een eiland in de vestinggracht. In dit geval een schiereiland, want ik kan er zo heen lopen zonder natte voeten.

Bij de Utrechtse Poort kijk ik uit over de gracht waar veel zwaluwen vliegen. Een aantal zitten rustig op de vestingmuur. Maar welke zwaluwen zijn het, oever- of huiszwaluwen? Het is lastig te zien.

Ik maak een foto van de historische stadspoort, precies met een vrouw er op die net aan de andere kant uit haar auto stapt. De volgende foto is zonder vrouw 😁. Let op de details, niet alleen van de poort zelf, maar ook de kleurrijke bloemen bovenop!

Ik ga de poort onderdoor en kom bij een schattig pleintje. Ik ben er pas net, maar ik neem even een koffiepauze en laat de omgeving tot me doordringen. Ik weet niet wat het is vandaag, maar ik zit niet lekker in mijn vel. Misschien ligt het aan het weer, het is bewolkt en een beetje drukkend warm. Eigenlijk wil ik alweer naar huis, maar ik ga niet zo snel terug na een treinreis van anderhalf uur.

Pleintje in Naarden-Vesting
Leuk pleintje

Ik ga maar gewoon verder door Naarden-Vesting. Stapje-voor-stapje kom ik er wel. Ik loop door prachtige oude straatjes en bepaal mijn eigen route. Je kan hier toch niet verdwalen, er zit een muur omheen. Onder de dakrand van de huisjes zie ik de bolletjes van zwaluwnesten, het zijn dus toch huiszwaluwen.

Na eerst een paar straatjes aan de rand, ga ik vervolgens het centrum in. Ik loop langs het stadhuis en de immense Grote Kerk. Wow, weer al die details, daar houd ik van.

Zigzaggend door de straatjes kom ik bij de binnenste vestingwal met bastions, bunkers en kanonnen. Via dezelfde uitgang als vorige keer, loop ik Naarden-Vesting weer uit. Op het bastion links van mij zie ik een paar geitjes lopen. Die hebben een mooi uitzicht!

Ik zit nog steeds niet lekker in mijn vel en twijfel of ik terug naar het station moet gaan, maar ik ga toch verder door Bussum heen. Ik loop door de woonwijken, steek de spoorweg over en niet veel later moet ik naar rechts door een parkachtige omgeving. Ook zijn er wat restanten van een vestingwal te zien. Ik loop Bussum uit en kijk voor de verandering weer eens uit over de polders. Ik ben de polders wel een beetje beu. Ik ben aan de andere kant van het Naardermeer-gebied en hier zie ik ook de Galloway runderen lopen. Ze staan elke keer ergens anders.

Langs de Karnemelksloot volg ik de route en bij elk bankje moet ik even zitten. Lekker lopen zit er niet in vandaag. Opeens heb ik tegenliggers, het is een kudde schapen. De boer leidt ze naar de juiste plek.

Als de kudde is gepasseerd ga ik naar links. Boerenzwaluwen vliegen om me heen en ik heb inmiddels meer zin gekregen in wandelen.

Het landschap aan het veranderen. Rechts zijn nog steeds polders, maar links kijk ik naar een bosrand. Helaas gaat de route daar niet door heen. Iets verderop steek ik een weg over en mag ik eindelijk zelf het bos in.


Landgoed Bantam en Spanderswoud

Via een klaphekje loop ik het landgoed Bantam op. Ik heb nu echt weer zin in de wandeling, verandering van spijs doet wandelen eten. Je merkt wel dat het echt een landgoed is. Er is plaats voor de ongerepte natuur van het bos, maar ook zijn er aangeharkte delen met grasvelden, coniferenhagen en rododendronstruiken. Helaas zijn deze struiken alweer uitgebloeid.

Al is de zin weer terug, ik schiet nog steeds niet echt op. Bij een opgedroogd beekje ga ik op een bankje zitten om de omgeving in me op te nemen. Ook ben ik druk bezig met foto’s maken van zwammen en paddenstoelen. De komende etappes van het Trekvogelpad gaan voorlopig door het bos, dus ik zal niet erg snel zijn als ik van elke paddenstoel foto’s maak.

Een bordje vertelt me dat ik in het Spanderswoud aangekomen ben. Een bos met veel rechte lijnen van dennen en sparren, maar ook langs beukenlanen, eiken en berken. Af en toe is er een open plek. De markering is aangebracht op bomen, dus dat wordt goed opletten geblazen.

De route gaat maar een klein stukje door het Spanderswoud. Ik steek de weg over en ga vervolgens verder over een fietspad.


Natuurbrug Zanderij Crailoo en Bussumerheide

Het staat niet aangegeven, of ik heb niet goed opgelet, maar in het boekje staat dat ik over de natuurbrug Zanderij Crailoo loop. De natuurbrug is aangelegd om een veilige oversteek te bieden voor dieren (en mensen) vanaf de ene naar de andere kant van Hilversum. Het pad loopt iets omhoog en beneden zie ik een leuk vlonderpad. Helaas gaat mijn route daar niet heen. Ik sla het op in mijn geheugen voor een andere keer.

Ik zie er verder weinig van de natuurbrug, want er staat een groot hek langs het pad. Links is bos met een hek ervoor en rechts zijn open vlaktes met een hek ervoor. De overstekende dieren willen geen pottenkijkers hebben. Gelukkig heb ik later op het pad wat doorkijkjes.

Het pad loopt naar beneden, ik ben kennelijk de brug over en ik wandel de Bussumerheide tegemoet. Wat zal het hier mooi zijn in augustus als de heide in bloei staat. Ik besluit meteen om het volgende deel in augustus te gaan doen.

Langs het pad staat een groepje Schotse hooglanders. Op gepaste afstand neem ik snel een foto. Via een smal zandpaadje tussen de heide door ga ik richting station Hilversum Mediapark. De aanlooproute naar de heide staat goed aangegeven. In augustus pik ik hier de route weer op.


Eindoordeel

Om eerlijk te zien viel het natuurgebied Naardermeer me een beetje tegen. Ik had verwacht dichter langs het meer te lopen. De route gaat er vooral omheen. Als je dichterbij het meer wil komen, kun je richting vogelkijkhut of uitkijkpunt wandelen. Dat maakte de route iets leuker.

Naarden-Vesting behoort niet tot de route, maar is een leuke toevoeging en afwisseling. Na in de 2e wandeling weer een deel door de polder te gaan vond ik het een verademing (bijna letterlijk) om in het bos te zijn. Beide wandelingen zijn drie sterren waard, een prima wandeling dus.

Meer info:

Route: Etappe 7 en Etappe 8 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Naardermeer naar Hilversum Mediapark, Noord-Holland.
Aantal km: +/- 14,5 en 15 km
Datum gewandeld: 4 juni en 19 juni 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Trekvogelpad Naardermeer - Naarden-Vesting - Hilversum Mediapark
Pin Prima wandeling Trekvogelpad Naardermeer – Naarden-Vesting – Hilversum Mediapark

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.