Klompenpaden zijn leuk! De volgende route is alweer aan de beurt. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de klompenpaden-website is duidelijk genoeg.

Dit keer een verslag van het Goilberdingerpad.

Schets doorgezaagde bunker - Goilberdingerpad
Schets doorgezaagde bunker – Goilberdingerpad

Mijn ervaring

Het Goilberdingerpad (lastig om uit te spreken) is te vinden tussen Culemborg en Everdingen in. Het is een pad van 15 km lang, met een routeverlenger uit te breiden tot 18 km of met een routeverkorter in te korten tot 11 km. Er is een opstappunt met aanlooproute (van ong. 3 km) vanaf station Culemborg tot aan het officiële startpunt bij Werk aan het Spoel. Parkeren kan bij Werk aan het Spoel en bij Fort Everdingen, maar ook bij station Culemborg is parkeergelegenheid.

Zelf start ik de route in de buurt van Everdingen en wandel als eerste richting de routeverlenger, want daar is iets interessants te zien: een doorgezaagde bunker. Ik heb daar eerder foto’s van gezien en ben er reuze benieuwd naar.

Eerst loop ik over de drukke Diefdijk, maar gelukkig mag ik snel de dijk af Polder Culemborg in. Ik wandel over een leuk graspad, met fleurige bloemen langs de zijden. Vervolgens loop ik richting de snelweg (rijksweg A2) en ga deze over. Aan de andere kant is een plas en de doorgezaagde bunker. Dit uitstapje is zeker de moeite waard. Achter de bunker maak ik nog een lusje door natuurgebied Molenkade. Het staat er vol met fleurige en geurige bloemen. Daarna keer ik terug naar de andere kant van de A2.

Het klompenpad leidt me over een uitdagend pad met dichte begroeiing dwars door de weilanden richting natuurgebied de Zandput. Dit natuurgebied oogt meer als recreatiegebied met vele hoge bomen en uitkijkjes over waterpartijen. Het is heerlijk om hier te wandelen. Het geraas van de nabij gelegen A2 moet je maar even negeren.

Dan gaat de route langs de bosrand over smalle graspaadjes. Ik kom ook aardig wat tegenliggers tegen. Uiteindelijk bereik ik Werk aan het Spoel, een verdedigingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daar loop ik helemaal omheen totdat ik bij het officiële beginpunt ben.


Wandelgids over klompenpaden


De wandeling is nog lang niet klaar, het volgende deel gaat door de uiterwaarden langs de Lek. Het natuurgebied draagt hier de naam van het klompenpad: Goilberdingerwaard. Dit deel van de route is eveneens prachtig, want de meidoorns die hier groeien staan vol in bloei! Via een mooie bomenlaan waar het bloesem sneeuwt, laat ik de uiterwaarden achter me.

Ik ben nu bij Fort Everdingen en ik mag via een hek het fortterrein op. Je kunt dichtbij het fort komen. Om daadwerkelijk langs het torenfort te lopen, moet je een afspraak maken met een gids. Op het Fort Everdingen huist ook een camping en het is drukbezet met campinggasten.

Eigenlijk moet ik nog een stuk door de uiterwaarden, maar het is mooi geweest voor vandaag en ga terug naar de bushalte bij Everdingen.


De foto’s


Eindoordeel

Wat een prachtroute! Ik wilde de wandeling eigenlijk 4 sterren geven, maar het worden er toch 5: een wonderschone wandeling. De natuurgebieden op deze route zijn erg mooi, met name in de lente. De overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn daarnaast een interessante aanvulling. Het deel door de uiterwaard met bloeiende meidoorns maakte de route helemaal af. De drukke Diefdijk en saaie oversteek over de snelweg zien we maar door de vingers.

Tip: je komt in hetzelfde gebied de geel-rode stickers van Streekpad 21 Betuwepad tegen.

Meer info:

Route: Klompenpad Goilberdingerpad
Waar: Culemborg, Gelderland.
Aantal km: 15 km, met routeverlenger 18 km
Datum gewandeld: 23 mei 2023
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV bij aanlooproute: treinstation Culemborg
  • OV naar Everdingen: bushalte Diefdijk, Everdingen – bus 146 tussen Culemborg en Vianen Lekbrug-West

Pin deze wandeling

Wil je deze Wonderschone wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Wonderschone wandeling - Klompenpad: Goilberdingerpad
Pin Wonderschone wandeling – Klompenpad: Goilberdingerpad

Meer wandelen langs de Lek

Wandelen langs de Lek is altijd een feestje. Hieronder nog meer routes langs deze mooie rivier.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.