Eerlijkheidshalve, naar dit deel van het Trekvogelpad kijk ik niet uit. In de wandelgids zie ik alleen maar boerenland vanaf Langbroek tot aan Amerongen. Dat wordt een eentonige wandeling. Maar dat blijkt alleszins niet waar. Ga je met me mee over dit verrassend leuke deel van het Trekvogelpad?

Wandelkaartje Trekvogelpad: Langbroek - Amerongen
Wandelkaartje Trekvogelpad: Langbroek – Amerongen

Toch maar starten vanuit Cothen

Bij een bushalte bij het dorpje Cothen moet ik overstappen op een andere bus. Het is een kwartier wachten voor één halte met de bus of een kwartier lopen. De keuze is makkelijk gemaakt en ik ga meteen op pad. Ik loop langs een aantal mooie boerderijen en kleurrijke bloemenweides tot ik in Langbroek ben.

In Langbroek voldoet de wandeling aan mijn verwachtingen: boerderijen en boerenland. Het vorige deel tussen Maarn en Langbroek vond ik een beetje saai, dus ik hoop dat dit niet voor dit deel geldt. Ik kom wel langs een infobord met meerdere wandelroutes. Zo saai kan het dan toch niet zijn?

Het landschap verandert langzamerhand in een bosrijke omgeving. Ik ben in de buurt van twee landgoederen: Sandenburg en Waardenburg. De bijbehorende kastelen staan er prachtig bij. Ik maak een extra rondje langs landgoed Waardenburg over een mooie bomenlaan. Ik ben aan de rand van een weiland waar ooievaars op hun nest aan het broeden zijn. Helemaal geen saaie wandeling dus!

Ooievaar
De ooievaar komt veel voor in Nederland, maar wel door een herintroductie-programma in de jaren ’70. Een groot deel van de ooievaars gaan elk jaar op vogeltrektocht, maar er overwintert ook een gedeelte in Nederland. De vogel kun je bijna niet missen: een grote zwart-witte vogel met een rode snavel en rode poten.

Ze broeden veelal op door de mens gemaakte nesten op hoge palen. De ooievaars hebben één legsel per jaar met 3 tot 5 eieren. De eieren zijn kalkwit van kleur.

ooievaars

Bron: Vogelbescherming

De ooievaars zijn niet de enige vogels die ik ben tegengekomen op dit deel van het Trekvogelpad, zie hieronder in de checklist.

Vogels gezien tussen Langbroek en Amerongen
✔ Blauwe reiger✔ Huismus✔ Ooievaar
✔ Boerenzwaluw✔ Huiszwaluw✔ Pimpelmees
✔ Braamsluiper✔ Knobbelzwaan✔ Spreeuw
✔ Brandgans✔ Koekoek✔ Vink
✔ Distelvink/putter✔ Meerkoet✔ Wilde eend
✔ Ekster✔ Merel✔ Zwarte kraai
✔ Gierzwaluw✔ Muskuseend
✔ Houtduif✔ Nijlgans

Ik kom markeringen tegen van het Klompenpad genaamd Gerard Achterbergpad. Die mag op mijn wandelchecklist! Het lijkt me hier fantastisch in de herfst.

Ik wandel verder en zie bijna een markering naar links over het hoofd. Ik mag over een leuk onverhard paadje door landgoed Sandenburg. Maar niet voordat ik een foto maak van twee slapende varkentjes.


Verkeerd lopen is soms niet erg

Ik ben enorm van de omgeving aan het genieten en blijf maar rechtdoor lopen over de mooie eikenlaan tot ik bij een t-splitsing kom en geen markering zie. Het zal toch niet! Ja hoor, verkeerd gelopen. Veel te ver rechtdoor. Ik had bij de boerderij rechtsaf gemoeten. Ik wil eigenlijk niet weer terug, ik vind het te mooi hier en besluit om via wandelroute-netwerk-nummertjes terug op het Trekvogelpad te geraken.

Dat blijkt een uitstekende beslissing. Ik passeer de prachtigste boerderijen en ik merk dat ik aan de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug wandel. Het zogenaamde coulissenlandschap: half-open boerenland omzoomd met bomenlanen en houtwallen.

Ik bereik het gehuchtje Darthuizen (nog steeds hoort dit deel niet bij de route) en loop over een geweldig leuk kronkelpaadje over het landgoed met dezelfde naam. Niet veel later ben ik terug op het Trekvogelpad. Ik had dit verkeerd gelopen stuk niet willen missen!


Landgoed Parc Broekhuizen en Kolland

Een breed bospad leidt me naar het volgende landgoed: Parc Broekhuizen. Dit landgoed ziet er inderdaad uit als een park met een statig kasteel/landhuis als middelpunt. Bij een vijver neem ik even een pauze op een bankje en heb uitzicht op bloeiende rhododendrons. Ook hier kom ik een markering van een klompenpad tegen: het Overlangbroeksepad. Deze gaat eveneens op mijn lijstje.

Vervolgens zijn toch de onvermijdelijke polders aan de beurt. Dit is dus het saaie deel wat ik voor me zag. Dit is gelukkig maar van korte duur. Langs een drukke weg mag ik naar rechts het landgoed Kolland op. Dit wordt aangekondigd met een statig toegangshek. Er wordt ook gewaarschuwd voor de eikenprocessierups, die zou hier veelvuldig voorkomen. Gelukkig heb ik daar geen last van gehad.

Ik kom alweer markingen van een klompenpad tegen. Dit keer het Cotlandenpad.

De route gaat in één rechte weg over landgoed Kolland, ik had er stiekem iets meer van verwacht. Ik wandel regelrecht richting de dijk bij de Nederrijn. Meteen kijk ik uit over de volgende verrassing: de goudgele bloemenvelden in de uiterwaarden van de Amerongse Bovenpolder. Wat een kleurenpracht! Jammer dat het op de dijk stervensdruk is. Iedereen wil dit natuurlijk zien!


Andere wandelgids over dezelfde regio


Iets verderop kun je volgens de routebeschrijving door de uiterwaarden richting Amerongen. Maar tijdens het broedseizoen is er een alternatieve route. Het is nu nog midden in het broedseizoen, maar ik zie wel mensen lopen in de uiterwaard. Ik twijfel of ik daar ook heen ga. Ik besluit uiteindelijk om toch de alternatieve route te nemen.

Later blijkt dat het pad door de uiterwaard niet tijdens het broedseizoen is afgesloten, maar in de winter (van 1 oktober tot 1 april). Zie route Laarzenpad Amerongse Bovenpolder van Staatsbosbeheer. Ik heb deze route een paar weken later in combinatie met het Klompenpad Cotlandenpad alsnog gewandeld. Een blog over deze wandeling volgt binnenkort.

De alternatieve route leidt me naar de andere kant van de dijk naar landgoed Zuylestein, waar ik nog meer prachtige bloemenvelden mag aanschouwen, met de kerk van Amerongen aan de horizon.


Biggetjes op landgoed Zuylestein

Landgoed Zuylestein is een prachtig landgoed om te wandelen. Ik heb niet veel foto’s hiervan toegevoegd omdat dit landgoed binnenkort uitvoerig aan bod komt met het blog over het Cotlandenpad. De meeste foto’s die ik heb gemaakt zijn van de schattige bosbiggetjes. Ik had hier al eerder over gehoord, maar ik wist niet dat er net-geboren biggetjes zouden zijn. Kijk nou, wat een schattige krulstaartjes!

Nadat ik een kwartier bij de biggetjes heb rondgehangen, moet ik toch echt verder met de route. Ik loop verder over het landgoed langs een schaapskooi zonder schapen en langs fleurige rhododendronstruiken.

Na het landgoed ben ik in Amerongen aangekomen. Moe maar voldaan neem ik hier de bus terug naar huis.


Eindoordeel

O, wat heb ik me vergist in deze wandeling! Van te voren dacht ik dat het een saaie wandeling zou zijn, maar dat was het integendeel. De route van het Trekvogelpad tussen Langbroek en Amerongen is verrassend veelzijdig. Gek genoeg kwam dat ook doordat ik een stukje verkeerd ben gelopen: het coulissenlandschap aan rand van de Utrechtse Heuvelrug rond Darthuizen is namelijk prachtig, maar behoord niet tot het Trekvogelpad.

De vele landgoederen die ik aandeed, zoals Sandenburg, Broekhuizen en Zuylestein waren stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. Het uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn was fenomenaal.

Tip: ik kwam tijdens deze wandeling wel drie klompenpaden tegen: Gerard Achterbergpad, Overlangbroeksepad en Cotlandenpad.

Meer info:

Route: Etappe 12 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Langbroek naar Amerongen, Utrecht
Aantal km: +/- 18,5 km
Datum gewandeld: 20 mei 2023
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV beginpunt: bushalte Julianalaan, Langbroek – bus 56 tussen Wijk bij Duurstede en station Driebergen-Zeist
  • OV eindpunt: bushalte Galak, Amerongen – bus 50 tussen station Utrecht CS/Driebergen-Zeist en station Veenendaal De Klomp/Wageningen

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling - Trekvogelpad: Langbroek - Amerongen
Pin Superwandeling – Trekvogelpad: Langbroek – Amerongen

Meer verrassende wandelingen

Soms lijken wandelingen van te voren saai te zijn, maar blijkt dat helemaal niet zo. De volgende wandelingen waren net zo verrassend leuk:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog