Vandaag wandel ik een gedeelte van het Trekvogelpad, tussen Maarn en Langbroek. Allereerst ga ik een stukje terug op de route, want de vorige keer heb ik natuurgebied de Koeheuvels overgeslagen. Daar ben ik achteraf blij mee, want het blijkt dat de Koeheuvels en een ander uitstapje buiten de route, naar uitkijktoren De Kaap, het leukste van de route zijn. Ben je benieuwd? Ik zal je er alles over vertellen.

Wandelkaartje Trekvogelpad: Maarn - Langbroek
Wandelkaartje Trekvogelpad: Maarn – Langbroek

Uitstapje naar Koeheuvels

Ik verheug me enorm om te wandelen op het Trekvogelpad, want de vorige wandeling was wonderschoon en ik hoop dat dit nu ook het geval is. Zoals gewoonlijk ben ik rond zonsopkomst op de plaats van bestemming in Maarn. Ik loop meteen vanaf het treinstation richting het noorden om naar natuurgebied de Koeheuvels te gaan. Ik volg de route even in tegengestelde richting. Ik loop door een prachtige villa-woonwijk met de mooiste optrekjes. Je zou maar hier wonen, aan de rand van het bos!

Al gauw ben ik bij de Koeheuvels en ik vind het werkelijk prachtig. Ik ga even op een bankje zitten om van het uitzicht over de zandverstuiving te genieten. Dat er af en toe een hond voorbij rent, deert me niet.

De route leidt me eerst dwars over de zandvlakte en daarna over een smal bospaadje aan de rand. Ik zou hier wel uren kunnen vertoeven, maar ik wil ook verder met de route, dus ik ga snel via een eigen bedachte weg terug naar het station.

Ik ga de tunnel onderdoor en ben aan de andere kant van het station bij een pleintje en het mooie raadhuis van Maarn.

Ik wandel door nog een lommerrijke wijk en duik vervolgens weer het bos in. Ik zie een leuk, bruin vogeltje met een kromme snavel langs een boomstam omhoog kruipen. Dat moet een boomkruiper zijn. Het is voor het eerst dat ik er een zie.

Boomkruiper
De boomkruiper is een onopvallend vogeltje met een bruingevlekte bovenkant en een witte buik. Door zijn bruine kleur is hij goed gecamoufleerd. De boomkruiper heeft een spitse, omlaaggebogen snavel om insecten te vinden. Hij kruipt spiraalsgewijs langs boomstammen omhoog, vandaar de naam boomkruiper.

De vogel broedt van april tot juni, met twee legsels per jaar van 5 tot 7 eieren. De eitjes zijn wit met rode spikkels.

boomkruiper

Bron: Vogelbescherming

De boomkruiper is natuurlijk niet de enige vogel die ik ben tegengekomen op deze wandeling. Zoals bij elke etappe van het Trekvogelpad, heb ik een lijstje bijgehouden.

Vogels gezien tussen Maarn en Langbroek
✔ Boerenzwaluw✔ Houtduif✔ Spreeuw
✔ Boomklever✔ Huismus✔ Tjiftjaf
✔ Boomkruiper✔ Kauw✔ Vink
✔ Buizerd✔ Kievit✔ Vlaamse gaai
✔ Ekster✔ Koolmees✔ Waterhoen
✔ Fitis✔ Meerkoet✔ Wilde eend
✔ Groene specht✔ Merel✔ Zanglijster
✔ Grote bonte specht✔ Pimpelmees✔ Zilvermeeuw
✔ Heggenmus✔ Roodborst✔ Zwarte kraai

Afgeleid door de boomkruiper loop ik de verkeerde kant op. Ik ga rechtdoor, maar volgens het boekje moet ik rechtsaf. Ik heb geen markering rechtsaf gezien, maar ik ga toch maar terug en even later ben ik wel op de juiste route.

Ik wandel door een wat kaal gedeelte in het bos. De bomen zijn gekapt en er lijkt nieuwe aanplant te groeien. Mooi om naar te kijken is het in ieder geval niet.


Uitstapje naar De Kaap

Het begint wat drukker te worden in het bos. Dat betekent meestal dat er iets te zien of te doen is in de buurt. Ik zie een richtingaanwijzer naar uitkijktoren De Kaap. Dat verklaart de drukte. Ik ben zelf ook nieuwsgierig naar de toren en het uitzicht. En al hoort het niet bij de route, ik ga er een kijkje nemen.

Ik loop over smalle paadjes door het bos en kom vervolgens op een breder zandpad dat naar de uitkijktoren leidt. Er zijn inderdaad andere nieuwsgierigen.

De toren zelf ziet er al mooi uit, maar het uitzicht is natuurlijk nog mooier, dus ik beklim de toren. Halverwege de toren kun je alvast via een raampje naar buiten kijken. Ik ga natuurlijk wel verder omhoog.

Het uitzicht is inderdaad fenomenaal. Jammer van de ietwat grauwe dag en dat het bos nog kaal is. Desalniettemin geniet ik van het uitzicht.

Ik blijf niet te lang dralen, want ik moet nog terug naar de route en daarna naar Doorn en Langbroek. Met nog één blik op de toren, ga ik via dezelfde weg terug naar de route.

Uitkijktoren De Kaap
Uitkijktoren De Kaap

De volgende bezienswaardigheid is aan de beurt: de St. Helenaheuvel. Hier is ook een parkeerplaats en een restaurant bovenop de heuvel. Het is er best wel druk met bezoekers. Het natuurgebied is heel mooi met glooiende heidevelden en een zandvlakte, maar ik blijf niet lang rondhangen, het is mij te druk. In augustus denk ik dat het hier op zijn mooist is als de heide in bloei staat.


Wandelgids over dezelfde regio


Wandelend door Doorn

Ik ga nog een stukje verder door de Kaapse bossen en niet veel later bereik ik de buitenwijken van Doorn. Hier kan je zien dat het lente is, verschillende bomen staan schitterend in bloei.

Ik ben in het centrum van Doorn aangekomen. Hier staat een mooie kerk en een waterpomp. Ik loop een rondje om de kerk en door een leuk, pittoresk straatje achter de kerk.

Niet ver van de kerk is een toegangshek naar Huis Doorn met een mooi park er omheen. Ik ga dit keer geen kijkje nemen, ik ga nu meteen door met de route en loop via een bospad het centrum van Doorn weer uit.

Je kunt zien dat dit de overgang is van bos naar het platteland. Af en toe kom ik een boerderij tegen en even verderop verlaat ik dan ook het bos.

Via een hobbelige zandweg wandel ik richting Langbroek. Ook kom ik nog door een natuurgebied met moerasbossen en rietkragen. Om eerlijk te zijn vind ik het een beetje saai en ik ben blij dat ik in Langbroek ben. Ik passeer nog een mooi kasteel dat tussen de bomen door piept. Bij Langbroek kan ik me vergapen aan mooie landhuizen en andere prachtige vrijstaande woningen.

Vlakbij de kerk van Langbroek stop ik met de wandelroute en loop naar de dichtstbijzijnde bushalte.


Eindoordeel

Dit deel van het Trekvogelpad viel een beetje tegen. Voor de leuke dingen ben ik terug gegaan op de route, zoals de Koeheuvels bij Maarn. En ben ik van de route afgegaan richting uitkijktoren De Kaap.

Deze twee uitstapjes maakte deze route toch nog tot een Prima wandeling!

Tip: op wandelroute Trage Tocht Leersum – Doorn wandel je door de Kaapse Bossen en kom je ook langs de uitkijktoren.

Meer info:

Route: Etappe 11 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Maarn naar Langbroek, Utrecht
Aantal km: +/- 14,5 km
Datum gewandeld: 10 april 2023
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV beginpunt: Treinstation Maarn
  • OV eindpunt: bushalte Julianalaan, Langbroek – bus 56 tussen Wijk bij Duurstede en station Driebergen-Zeist

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Trekvogelpad: Maarn - Langbroek
Pin Prima wandeling Trekvogelpad: Maarn – Langbroek

Meer wandelingen met uitkijktorens

Wat is het toch leuk om een natuurgebied van bovenaf te bekijken. In de volgende wandelingen kom je leuke uitkijktorens tegen.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog