Klompenpaden zijn leuk! Ik heb de volgende route alweer uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer een verslag van het Stoetwegenpad.

Schets paartje grote zaagbekken met pulletjes
Schets paartje grote zaagbekken met pulletjes

Mijn ervaring

Na langs veel rivieren in Gelderland gewandeld te hebben, is het de beurt aan een rivier in Utrecht: de Kromme Rijn. In een deel van het klompenpad Stoetwegenpad wandel ik over het jaagpad langs de Kromme Rijn. Maar eerst moet ik nog bij de rivier zien te geraken.

Het startpunt is bij station Driebergen-Zeist, naast Pannenkoekenhuis Princenhof. Dit is heel makkelijk te bereiken met de trein. Het Stoetwegenpad is 11 km lang en je volgt de rode markering met klomp. Er is geen routeverkorter of -verlenger. Er zijn twee andere opstappunten: bij het Wapen van Bunnik in Bunnik en bij TOP Slot Zeist in Zeist. Bij het startpunt en de opstappunten zijn parkeerplaatsen aanwezig. Vanaf Station Driebergen-Zeist is er ook een overstaproute naar het Aderwinkelpad. Een blog over dit klompenpad volgt nog.

Vanaf het station loop ik via de Odijkerweg richting landgoed Rijnwijck. Onderweg kom ik een kerstboomkwekerij tegen waar leuke schapen tussen de bomen door scharrelen.

Landgoed Rijnwijck is een buitenplaats met mooie bomenlanen en griendbossen. Eiken en wilgen voeren hier de boventoon. Je kan er heerlijk een rondje door wandelen. Door het grauwe weer ziet het er wel een beetje somber uit vandaag.

Ik ga de snelweg onderdoor waar ook een wildpassageplaats is gemaakt zodat dieren ook gebruik kunnen maken van de tunnel. Aan de andere kant van de tunnel ben ik bij de Kromme Rijn. Ik loop er een heel stuk langs over het jaagpad.

Op deze zondag ben ik niet de enige met hetzelfde idee, het is vandaag best druk met andere wandelaars. Op deze prille lentedag kom ik toch al wat bomen tegen die in de bloesem staan. Dat geldt vooral voor de sleedoorn en magnolia. Vlakbij Bunnik laat ik de Kromme Rijn achter me. Hier is dus ook een ander opstappunt van de route. Ik zie nog wel twee leuke watervogels op hun gemak over de rivier cruisen: het zijn een vrouwtje en mannetje grote zaagbek (zie schets bovenaan het blog). Ze hadden overigens geen jongen zoals in de schets.


Wandelgids over klompenpaden


Via een ondergelopen tunneltje kom ik bij landgoed Wulperhorst, hier zijn ook weer mooie bomenlanen. Maar ook wat modderige paadjes, dus opletten dat ik niet uitglijd. In de verte is het witte landhuis Wulperhorst te zien.

Als ik het landgoed verlaat kom ik twee andere wandelaars tegen die laten weten dat het verderop nog modderiger wordt. Er blijkt inderdaad een heel weiland ondergelopen te zijn. Met uitzicht op het landhuis Blikkenburg probeer ik de diepe plassen te ontwijken.

Ik ben nu vlakbij Zeist (waar ook een andere opstappunt van de route is) en wandel door een drassig natuurgebied langs de Blikkenburgervaart. Net als de vele wandelaars hebben de vogels ook de lente in hun bol, ik zie en hoor tjiftjaffende tjiftjaffen, klepperende ooievaars en baltsende kieviten. Wat een mooi gezicht!

Ik passeer het Perenlaantje, waar ik hoopte op wat bloesem aan de perenbomen, maar de bomen staan nog lang niet in bloei.

In het laatste deel van de route staat er nog een landgoed op het menu: namelijk landgoed De Breul. Dit is een prachtig park, met uiteraard een statig landhuis, en mooie waterpartijen en slingerende paadjes. Eindelijk breekt de zon door! Een heel verschil met het grauwe weer van eerder deze dag. Niet veel later ben ik terug bij station Driebergen-Zeist.


De foto’s


Eindoordeel

Het Stoetwegenpad is alweer een leuk en afwisselend klompenpad! Het weer zat een beetje tegen, maar dat mocht de pret niet drukken.

In het weekend is het druk met andere wandelaars. Vooral op het jaagpad langs de Kromme Rijn. Dit komt omdat er veel wandelroutes langs gaan of omdat het een leuk ommetje is voor mensen uit Odijk of Bunnik.

Tip: zowel het Kromme Rijnpad, als LAW16 Romeinse Limespad volgen het jaagpad langs de Kromme Rijn.

Meer info:

Route: Klompenpad Stoetwegenpad
Waar: Driebergen, Bunnik en Zeist, Utrecht.
Aantal km: 11 km
Datum gewandeld: 2 april 2023
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV Begin- en eindpunt: Treinstation Driebergen-Zeist

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling: Klompenpad - Stoetwegenpad
Pin Prima wandeling: Klompenpad – Stoetwegenpad

Meer wandelen op buitenplaatsen en landgoederen

Veel landgoederen en buitenplaatsen worden beheerd door particuliere eigenaren en vaak stellen zij hun landgoed open voor bezoekers. Zo ook in de onderstaand wandelingen:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.