Klompenpaden zijn leuk! De volgende route is alweer aan de beurt. Dit keer is het een wat langer verhaal (een routeverlenger 😉), flink wat foto’s en een simpele schets ter illustratie. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer een verslag van het Leidschehoevenpad.

Schets zwammen op een appelboom - Leidschehoevenpad
Schets zwammen op een appelboom – Leidschehoevenpad

Mijn ervaring

Het Leidschehoevenpad begint officieel bij boerderij Leidsche Hoeven (je raadt het niet). De route is eigenlijk 9 km. Je kunt de route verkorten naar 3 km, maar dan kom je niet op het landgoed van Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het is ook mogelijk om de route te verlengen naar 12 km voor een extra rondje over de befaamde Appeldijk. Er zijn maar liefst drie aanlooproutes mogelijk: vanuit Culemborg, vanuit Beesd en vanuit Tricht/Geldermalsen.

Beesd is voor mij het makkelijkst te bereiken, dus ik kies daarvoor en wandel de route van 12 km. Ik heb de route wel iets aangepast om niet drie keer langs een treinspoor te lopen. Dat is meteen het nadeel van dit klompenpad: de aanlooproute vanaf station Beesd gaat langs een treinspoor en route zelf ook nog twee keer.

Op het landgoed van Heerlijkheid Mariënwaerdt ben ik verschillende keren geweest, eigenlijk alleen vanwege het bloesemseizoen. Nu is de herfst aangebroken en dan is het oogsttijd. Ook een leuke tijd in het jaar om het landgoed te bezoeken. Mijn plan is om walnoten te rapen en wat appels en peren te plukken van bomen langs de dijk.

De walnoten zijn het eerst aan de beurt. Ik doe een heen-en-weertje over de Notenlaan van Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ik ben misschien nog iets te vroeg in het jaar om noten te rapen. Ik vind er wel een handje vol, maar ik moet goed zoeken.

Vlak bij het toegangshek pik ik de aanlooproute van het klompenpad op. Ik loop langs een bosrand en houtkade waar het stikt van allerlei soorten paddenstoelen. Dat had ik niet verwacht! Ik maak overal foto’s van. Dit gaat weer een langzame wandeling worden.

Hier begint het eerste deel langs de spoorlijn. Hier ben ik overigens al eerder geweest, zie blog Grote rivierenpad: Beesd – Tricht – Buren.


Wandelgids over klompenpaden


Dan pak ik de officiële route op en loop langs weilanden, moerasland en broekbossen. Ik wandel dwars door een populierenbos. Elke populier is bezaaid met slakken. Heel bijzonder om te zien.

Vervolgens loop ik over leuke onverharde paadjes en bruggetjes richting boerderij Leidsche Hoeven. Onderweg kom ik nog meer paddenstoelen tegen. Eveneens zie ik veel reeën en buizerds vandaag. Het is weer een prachtroute! Dit is waarom ik klompenpaden zo leuk vindt.

Bij de boerderij is het een beestenboel: ik zie ganzen, parkieten en konijnen. Ook moet ik door een weitje met heel veel geiten heen om daarna via onverharde paadjes verder te gaan met de route. Schijterig als ik ben besluit ik om over de verharde weg verder te gaan.

Verderop pik ik de route op en moet eigenlijk over een onverhard pad langs de spoorlijn om vervolgens aan de andere kant van de spoorlijn terug te lopen. Ik maak hier mijn eigen route, drie keer langs een spoorlijn vind ik te veel. Dus ik blijf op de verharde weg lopen totdat ik de spoorrails oversteek en daar terug langs de spoorlijn ga. Gelukkig zit er nog wat water tussen en vermaak ik me met het zoeken naar vogels tussen het riet.

Nu naar de Appeldijk waar ik eerst richting Tricht loop, want ik wil ook nog wat perenbomen zien en peren plukken. Peren plukken mag hier overigens wel, maar geen kisten vol natuurlijk. Ik pluk vijf peren en voel me er wat ongemakkelijk bij. Daarna over de Appeldijk waar ik vijf appels meeneem. Ik ben net op tijd met plukken, want even verderop worden de appels (met gepast geweld) uit de bomen geschut en geslagen. Van deze appels wordt met name sap gemaakt. Om zo te eten zijn ze niet echt geschikt, weet ik uit ervaring. Ik heb van de appels, peren en noten overigens een lekkere taart gemaakt.

Ik heb er al een flinke route op zitten, maar moet nog terug naar station Beesd. Onderweg kom ik nog meer paddenstoelen tegen. Eenmaal op het station heb ik 18 km op de teller staan.


De foto’s


Eindoordeel

Het Leidschehoevenpad was een leuke route, de onverharde paadjes zijn het leukste en de vele paddenstoelen waren een welkome verrassing. Een minpunt was dat ik meerdere keren van de route afgeweken ben vanwege de delen langs de spoorlijn (en de enge geiten 🤣). Heerlijkheid Mariënwaerdt is altijd een bezoekje waard!

Tip: zowel LAW16 Grote rivierenpad als het recent geopende Streekpad 21 Betuwepad komen door hetzelfde gebied. Tevens zijn er verschillende wandel- en fietsroutes te doen op Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Meer info:

Route: Klompenpad Leidschehoevenpad
Waar: Tricht, Gelderland.
Aantal km: 12 km (ikzelf 18 km)
Datum gewandeld: 23 september 2022
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Klompenpad: Leidschehoevenpad
Pin Prima wandeling Klompenpad: Leidschehoevenpad

Meer wandelen met paddenstoelen op je pad

In onderstaande wandelingen heb je grote kans om paddenstoelen tegen te komen:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.