Het is ongeveer een jaar geleden dat ik een stukje van het Trekvogelpad heb gewandeld. Vorige keer ben ik in Hollandsche Rading geëindigd. Hoogtijd dus voor een nieuwe wandeling op dit mooie pad. Ik zal vandaag de plaatsen Lage Vuursche, Soest en Soesterberg aan doen, met vele paden door het bos en langs de heide die in bloei staat. Op de valreep wandel ik ook nog door park Vliegbasis Soesterberg.

Wandelkaartje Trekvogelpad: Hollandsche Rading - Soesterberg
Wandelkaartje Trekvogelpad: Hollandsche Rading – Soesterberg

Bij Hollandsche Rading links of rechts?

Met zonsopkomst ben ik al in Hollandsche Rading. Helaas is er weinig van te zien met al die bomen. Dat heb je dan weer in de zomer…

Via de aanlooproute ga ik meteen al verkeerd. Het zal eens niet! Ik loop een smal bospaadje in, maar dat leidt me naar een camping. Eerst maar terug en dan naar links. Ik had eigenlijk rechts gemoeten, maar daar kom ik te laat achter. Ik volg nu de markering van het Utrechtpad (Streekpad 13) tot aan Lage Vuursche.

Eenmaal bij Lage Vuursche tref ik een informatiebord van het Trekvogelpad aan. Ik ben weer op de goede route! Niet veel later ben ik in het dorp Lage Vuursche zelf, met vele pannenkoekenrestaurants.

Al snel duik ik, volgens de goede route, nogmaals het bos in. Hier moet ook ergens kasteel Drakesteijn zijn, waar prinses Beatrix woont. Ik heb het kasteel niet gezien en ben al voorbij het landgoed voordat ik er erg in heb.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik kom een aantal bordjes tegen van andere wandelroutes, die zijn genoteerd voor een andere keer. Wie weet pik ik dan wel een glimp op van het kasteel.


Uitstapje naar de Stulp

Net voor landgoed Pijnenburg, wijk ik nogmaals van de route af, dit keer is het een gepland uitstapje. Ik wandel een stukje naar rechts richting natuurgebied de Stulp en met name het uitkijkpunt over het Pluismeer. Een leuke bijkomstigheid is dat ik hier de eerste bloeiende heide van de dag tegenkom!

Het uitstapje is hoogstens een paar honderd meter van de route af en zeker de moeite waard. Ik heb namelijk een prachtig uitzicht over het Pluismeer met verschillende tinten groen, bruin en paars. Ik neem een pauze op één van de bankjes om het uitzicht in me op te nemen.

Achter me hoor ik geluiden van vogels en ik zie wel twee roodborstjes op de paaltjes van een omheining zitten.

Roodborst
De roodborst is een kleine, bruine vogel met een opvallende oranjerode borst. Het vrouwtje en mannetjes zien er hetzelfde uit. De roodborst leeft voornamelijk solitair, met uitzondering van het broedseizoen, en verdedigd zijn territorium met verve. De vogel komt overal in het land voor waar bomen zijn.
De roodborst maakt zijn nest op de grond en broedt van april tot in juni met wel twee legsels per jaar. De eieren zijn blauwwit van kleur met kleine rode vlekjes.

roodborstjes

Bron: Vogelbescherming

Overigens ben ik tijdens deze wandeling niet veel verschillende vogels tegengekomen. In de zomer zijn nou eenmaal minder soorten te zien, ook omdat ze verstopt zitten tussen het bladerdek. Hieronder de checklist van alle vogels die ik tijdens deze wandeling heb gezien.

Vogels gezien tussen Hollandsche Rading en Soesterberg
✔ Boerenzwaluw✔ Houtduif✔ Roodborst
✔ Boomklever✔ Huiszwaluw✔ Spreeuw
✔ Ekster✔ Kauw✔ Vlaamse gaai
✔ Fazant✔ Koolmees✔ Zanglijster
✔ Groene specht✔ Merel✔ Zwarte kraai
✔ Grote bonte specht✔ Pimpelmees✔ Zwartkop

Landgoed Pijnenburg, Op Hees en Soesterduinen

Ik wandel terug richting Landgoed Pijnenburg. Ik ga een small hek door, fietsers mogen hier niet komen. Vervolgens loop ik aan de bosrand met een paar mooie boerderijen en andere optrekjes.

Ik steek een drukke weg over en bij ’t Spiehuis loop ik over een grindpad rechtdoor. Ik ben inmiddels in natuurgebied Op Hees en aan de bordjes te zien wordt dit onderhouden door Natuurmonumenten. Via een leuke, onverharde bomenlaan loop ik tussen de weilanden door en kom uiteindelijk bij Soest uit.

Ik raak Soest maar heel even aan en bij een spoorwegovergang ben ik alweer in het bos. Verderop zijn ook de Soesterduinen. De route gaat alleen langs de duinen, maar ik neem er toch een kijkje. Er is hier namelijk ook heide in bloei. De bijen, vlinders en andere insecten zijn ook blij met de hei, want het zoemt en het gonst om me heen.

En door met de route. Ik moet wel goed opletten, want het Marskramerpad (LAW3) doorkruist hier het Trekvogelpad. Gelukkig staat de naam op de markering. Via het fietspad wandel ik verder door het bos tot aan landgoed de Paltz. Het Arts Centrum van Herman van Veen is hier onder meer gevestigd. Ik ga dit landgoed niet op, maar moet rechts afslaan naar een andere bijzondere plek: Vliegbasis Soesterberg.


Vliegbasis Soesterberg

Voormalige Vliegbasis Soesterberg
Deze voormalige vliegbasis is omgetoverd tot een prachtige plek om te recreëren. Er zijn vele wandel- en fietsroutes te vinden, je kunt een sprintje trekken over de voormalige landingsbaan of je kunt vliegtuigen en ander militair erfgoed bewonderen in het Nationaal Militair Museum.

Bron: Nationaal Militair Museum.

In het park Vliegbasis Soesterberg loop ik eveneens verkeerd. Het gaat weer lekker vandaag. Ik heb op een gegeven moment geen markering meer gezien, dus dan gaat er een belletje rinkelen. Doordat ik verkeerd loop, passeer ik nog wel een leuke paddenpoel. Uiteraard geen pad in de buurt.

Terug op de route zie ik in de verte een uitkijktoren. Deze moet ik natuurlijk ook even beklimmen. Ik vind het een hele sjieke toren. Vanaf de toren heb ik mooi uitzicht over de omgeving en het Militair museum.

Tot mijn genoegen is er op de vliegbasis ook veel hei te vinden. En alle stukjes hei moeten uiteraard op de foto.

De route van het Trekvogelpad gaat pal langs het Nationaal Militair Museum en ook langs het Monument voor Gevallen Vliegers.

Na een iets minder leuk stukje over de parkeerplaats kom ik uit bij de landingsbaan. De route gaat dwars over deze landingsbaan. Op een informatiebord lees ik dat dit een uitermate geschikte plek is voor de veldleeuwerik. Vandaag zal je deze vogel echter niet treffen, want het is best druk met mensen die over de landingsbaan wandelen, hardlopen en fietsen. Daar is de landingsbaan ook uitermate geschikt voor.

In het centrum van Soesterberg heb ik er 16 km op zitten en is het tijd om naar huis te gaan. Maar niet voordat ik nog een helicopter op een steeltje kan bewonderen.

Helicopter in Soesterberg
Helicopter in Soesterberg

Eindoordeel

Op dit deel van het Trekvogelpad tussen Hollandsche Rading en Soesterberg had ik niet veel heide verwacht, maar dat klopt helemaal niet. Ik ben toch wel wat heide in bloei tegengekomen.

Dit deel was een superleuke route veelal door het bos. Blijer kan je mij niet maken. Ik heb mooie natuurgebieden gezien, zoals Op Hees en de Soesterduinen. De kers op de taart was het verrassend leuke park Vliegbasis Soesterberg.

Meer info:

Route: Etappe 9 en Etappe 10 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Hollandsche Rading naar Soesterberg, Utrecht
Aantal km: +/- 16 km
Datum gewandeld: 22 augustus 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Superwandeling Trekvogelpad: Hollandsche Rading - Soesterberg
Superwandeling Trekvogelpad: Hollandsche Rading – Soesterberg

Meer wandelingen met bloeiende hei in de hoofdrol

Hieronder vind je nog een aantal blogs over wandelingen waarin de bloeiende hei de hoofdrol heeft:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.