Het is augustus (2021), ik heb nog steeds vakantie en ook het Trekvogelpad kan niet ontbreken in mijn wandelreeks. Laat nu net het heideseizoen (heide in bloei) zijn aangebroken en het aankomende deel van het Trekvogelpad over de hei bij Hilversum gaat! De keuze voor de wandeling is dus snel gemaakt. Vandaag wandel ik een stukje over de Bussumerheide, maar ook over de Westerheide en de Zuiderheide. Daarna gaat de route door het bos en tevens over het landgoed Groeneveld richting Baarn.

Wandelkaartje Trekvogelpad Hilversum Mediapark - Baarn
Wandelkaartje Trekvogelpad Hilversum Mediapark – Baarn

Heide, heide en nog eens heide

Vanaf station Hilversum Mediapark ga ik via een gemarkeerde aanlooproute naar de Bussumerheide. De laatste keer dat ik hier was, zag de heide er nog wat kaal uit. Nu staat het prachtig in bloei. Helaas is het wel een bewolkte dag. Ik loop eerst het paadje terug waar ik de vorige keer vandaag kwam. Ik maak veel foto’s van de hei. Wat een kleurenpracht! Niet alleen het paars en roze van de heide, maar ook het groen en geel van het gras en zelfs de rode besjes aan de lijsterbes-bomen maken het een kleurrijk geheel. De Schotse hooglanders van de vorige keer zijn niet van de partij.

Al snel ben ik op de route van het Trekvogelpad en loop over een bomenlaan met aan de linkerkant uitzicht op de Bussumerheide. Het bospad is van korte duur, want de volgende heide is alweer aan de beurt: de Westerheide.

Deze heide ziet er meteen anders uit. Op de Bussumerheide staan nog hier en daar wat bomen. Op de Westerheide zijn weinig bomen te bekennen, met uitzondering van een eenzame berk. Dit geeft een geweldig weids uitzicht. Ik neem plaats op een bankje en laat de omgeving op me inwerken.

Via een breed zandpad steek ik dwars de hei over. In de verte zie ik nog Schotse hooglanders, maar veel te ver om een foto van te maken. De hei komt alweer op zijn eind. Hier staan ook meteen meer bomen. Ik ga rechts een hoekje om en ik loop richting een drukke weg. Wat een wereld van verschil. In de berm zie ik nog meer paars, dit keer van schattige bloemetjes.

Ik steek de weg over en duik het bos in. De markering van de route staat nu op bomen, dus dat wordt goed opletten. En uiteraard gaat het al gauw mis. Waar is de markering nou gebleven? Zeker weer een boom over het hoofd gezien. Ik weet wel dat ik in de goede richting zit: ik ben bij de Zuiderheide.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Deze heide is een heel ander gezicht dan de vorige twee. De heidestruiken worden nu afgewisseld met zandvlaktes en groepjes bomen en struiken. Leuk dat de heides zo verschillend zijn, dat geeft veel variatie aan de wandeling.

In een groepje bomen zie ik een vogel van tak naar tak hippen. Eindelijk een vogel! Ik heb er vandaag nog weinig gezien. Het is een Vlaamse gaai, tegenwoordig eenvoudigweg gaai genoemd.

(Vlaamse) gaai
De (Vlaamse) gaai is een kraaiachtige vogel. Het lijf is beige-bruin van kleur, heeft zwart en wit op de achtervleugels en staart, heeft een zwarte baardstreep en opvallende blauwe veertjes aan de zijkant. De gaai komt vooral veel in het bos voor, maar tegenwoordig ook meer in stedelijk gebied. Ze kunnen heel goed andere vogels en klanken nadoen. De gaai broedt van half april tot juni en heeft 1 legsel met 5 tot 7 eieren.

gaai

Bron: Vogelbescherming

Ik loop eerst dwars over de heide en ik heb inmiddels de markering weer gevonden. Net voor wat zandheuvels ga ik naar links. Verderop is een camping en daar ga ik naar rechts het bos in.


Paddenstoelen in het Blukbos

Ik ben in het Blukbos. Het is heerlijk om in het bos te lopen, na drie keer heide wordt het paars toch een beetje eentonig. Nu is de kleur groen aan de beurt. Ik loop over brede beukenlanen, maar ook over smalle zandpaadjes.

Net als vaker gaat het niet heel snel door het bos. Dit keer kijk ik niet constant naar boven om vogels te ontdekken. Zoals ik al zei, zijn er weinig vogels te bekennen, met uitzondering van een aantal koolmeesjes. Ik kijk wel elke keer naar de grond, want ik kom overal mooie paddenstoelen tegen. Steeds weer een andere soort.

Aan het eind van een breed bospad kom ik bij de openbare weg. Ik kom nog een paddenstoel tegen, het is een enorm elfenbankje. Ik kan er bijna zelf op zitten!

Heel groot elfenbankje
Heel groot elfenbankje

Ik steek de weg over, ga dan naar links over het fietspad en ga vervolgens een viaduct onderdoor. Ik ben weer in het bos. Helaas kom ik nu weinig paddenstoelen of vogels meer tegen. Ik kan dus doorlopen.


Buitenplaats en kasteel Groeneveld

Niet veel later steek ik nogmaals een weg over en ben ik bij buitenplaats Groeneveld. Hier heb ik een heel ander uitzicht. Ik kijk uit over velden en weides; een stukje polder tussen de bossen. Er is duidelijk een manege in de buurt, er lopen heel veel paarden.

In het bos en op de hei kwam ik af een toe een wandelaar of fietser tegen, maar op landgoed Groeneveld is het een drukte van belang. Overal zie ik fietsers en wandelaars, met of zonder hond. Landgoed Groeneveld is een parkachtig bos, (of een bosachtige park, vul zelf maar in) met veel aangelegd groen in Engelse landschapsstijl. Er zijn verschillende soorten bomen en struiken, en waterpartijen met leuke bruggetjes. Er zijn verschillende routes te doen op het landgoed aan de routebordjes te zien.

Kasteel Groeneveld is het middelpunt van het landgoed. Ik loop eerst langs de zijkant van kasteel Groeneveld en vervolgens langs de voorkant. Het kasteel is geopend voor bezichtigingen en er is een Grand café in gevestigd. Ook is er elke 2e zondag van de maand (tussen maart en september) een landgoedfair. Voor meer informatie zie de website van kasteel Groeneveld.

Ik blijf niet te lang dralen bij het kasteel, ik moet nog verder wandelen tot aan Baarn. Niet alleen het kasteel, maar ook de ijskelder en de ossenstal zijn fraaie gebouwen op het landgoed.

Ossenstal op landgoed Groeneveld
Ossenstal op landgoed Groeneveld

Na een stukje langs een weiland ben ik weer in het bos. Dit keer het Baarnse bos. De eindstreep is niet ver meer. Dit bos heeft een wat dichter bladerdek, waardoor het ook wat donkerder is. Helaas nu geen vogels en paddenstoelen meer gezien.

Hieronder de checklist met vogels die vandaag ben tegengekomen. Het zijn er maar tien! Dat is niet veel.

Vogels gezien tussen Hilversum Mediapark en Baarn
✔ Boerenzwaluw✔ Koolmees✔ Spreeuw
✔ Ekster✔ Merel✔ Vlaamse gaai
✔ Houtduif✔ Roodborst✔ Zwarte kraai
✔ Huiszwaluw

Het pad gaat een stukje langs een treinspoor en iets verderop ga ik via een loop- en fietsbrug naar de andere kant van het spoor. Dit deel van het Trekvogelpad zit er nu op. De route gaat naar rechts, maar ik ga zelf naar links richting het station van Baarn. Voor de volgende keer staat een lekkere boswandeling op het menu.


Eindoordeel

Ondanks de bewolkte dag was dit deel van het Trekvogelpad super. Het is een gevarieerde wandeling door drie heides, elk net iets anders, door het bos en over een mooi landgoed. Het enige nadeel is dat de bewoonde wereld nooit ver weg is. Na elk stukje natuurgebied is er een drukke weg die je moet oversteken.

Zeker in augustus/september, als de heide in bloei staat, is het een geweldige wandeling.

Meer info:

Route: Etappe 8 en Etappe 9 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Hilversum Mediapark naar Baarn, Noord-Holland en Utrecht
Aantal km: +/- 16 km
Datum gewandeld: 19 augustus 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling Trekvogelpad Hilversum Mediapark - Baarn
Pin Superwandeling Trekvogelpad Hilversum Mediapark – Baarn

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.