Deze keer op het Zuiderwaterliniepad neem ik uitgebreid de tijd om het prachtige stadje Willemstad te bekijken. Na Willemstad loop ik naar het volgende vestingstadje: Klundert.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Willemstad - Klundert
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Willemstad – Klundert

Een tijdje terug heb ik in opdracht een schilderij gemaakt van Willemstad van bovenaf. Het is leuk om te zien dat ik de gebouwen die ik in het klein heb geschilderd nu in het echt kan zien en dat ik ze ook herken aan de vorm.

Willemstad vanuit de lucht schilderij
Willemstad vanuit de lucht schilderij

Willemstad vanaf de grond

Eerst wandel ik vanaf de bushalte dwars door Willemstad heen, langs de koepelkerk en het Mauritshuis. Vanaf de grond is het lastig om de gebouwen op de foto te krijgen, vanwege de weelderig groeiende bomen.

Willemstad
Willemstad is vernoemd naar Willem van Oranje, die het dorpje Ruigenhil liet versterken tot vesting. Zijn zoon Prins Maurits verleende stadsrechten aan het plaatsje na de dood van zijn vader. Sindsdien kreeg de stad zijn officiële naam.

Prins Maurits liet de vesting uitbreiden tot de huidige zeven-puntige stervorm met bastions. Elke bastion is vernoemd naar de Zeven Provinciën die meededen in de strijd tegen Spanje: Friesland, Gelderland, Groningen, Holland, Overijssel, Utrecht en Zeeland.

Bron: Wikipedia

Via een straatje met pergola’s loop ik naar de Gemeentehaven en het Oude Raadhuis. Ik loop een stukje langs de haven en dan richting de d’Orangemolen.

Bij de molen ga ik de binnenste stadswal op. Deze loop ik bijna helemaal rond. Onderweg kom ik vele vestingwerken en bunkers tegen. Vorige keer liep ik nog in tegengestelde richting over het verharde pad. Nu neem ik het onverharde pad bovenaan de wal. Ik heb mooi uitzicht over de stad aan de binnenkant en over de vestinggracht aan de buitenkant. Het pad wordt wat lastiger begaanbaar door het hoge gras. Ik loop achter verschillende bunkers langs.

360 graden filmpje van Willemstad

Ik ben bijna helemaal rond en ga bij het Arsenaal van de stadswal af. Ik loop nogmaals richting de gemeentehaven. Huiszwaluwen zijn druk heen en weer aan het vliegen. Hun nestjes hangen aan de gevels van de mooie gebouwen in de haven.

Huiszwaluw
De huiszwaluw heeft een zwarte bovenkant en een witte onderkant en stuit. Zwaluwen bouwen hun nest in een komvorm van klei en zand tegen rotswanden, maar ze komen ook veel voor in stedelijk gebied en bouwen hun nesten onder dakranden. Vandaar ook de naam huiszwaluw.

De vogel broedt van half mei tot begin augustus en heeft 1 à 2 legsels per jaar met 2 tot 6 witte eieren per keer.

huiszwaluw

Bron: Vogelbescherming

Ik wandel langs de boten in de Gemeentehaven en zie aan de overkant schapen grazen op de wal. Vervolgens wandel ik verder richting het Hollands Diep. Met een prachtig uitzicht over het water neem ik een pauze.

Via een park loop ik naar de Singel die om de vesting heen gaat. Ook deze ga ik helemaal rond en terug bij de d’Orangemolen laat ik Willemstad achter me.


Andere wandelgids over linies


Over de Oostdijk naar Klundert

Ik heb zo’n twee uur in Willemstad vertoeft, het wordt tijd om verder te gaan. Ik ga de Oostdijk op en werp nog eenmaal een blik op Willemstad. Nu op naar Klundert.

Laatste blik op Willemstad
Laatste blik op Willemstad

Net na Willemstad aan de dijk ligt een piramidevormig natuur-kunstwerk genaamd De Wachter. Je mag de piramide beklimmen en dat doe ik dan ook. Ik moet wel een aantal schapen wegjagen. Het gras dat op de piramide groeit vinden de schapen het lekkerst.

De Wachter
De Wachter is een kunstwerk gemaakt door Marius Boender ter herinnering aan een dijkdoorbraak op dezelfde plek ten tijden van de watersnoodramp uit 1953. Ook delen van West-Brabant zijn onder water gelopen, waaronder Willemstad. Het kunstwerk is geplaatst na het voltooien van de dijkverzwaring in 2001.

Bron: Visit Moerdijk

Het is inmiddels erg warm geworden. In de verte zie ik een natuurgebiedje bij het Hollands Diep. Ik vraag me af of daar ook een wandelpad is. Ik ben later teruggegaan op de fiets, maar kon nog steeds niet ontdekken of je daar mag komen. In de verte zie ik wel oranje bordjes van Staatsbosbeheer, maar het kan ook een verboden toegang bordje zijn.

Ik ga verder over de dijk. Het wordt steeds warmer en ik wens voor een wolkje of zelfs een beetje regen. Rechts van de dijk moet ook ergens Fort Bovensluis liggen. Ik heb het niet kunnen vinden. Misschien wordt het zicht belemmerd door struiken en bomen.

Stelling van Willemstad
De Stelling van Willemstad, ook wel Stelling van het Hollands Diep en het Volkerak genoemd, ligt op een strategische plek: op de kruising van het Hollands Diep, het Volkerak en het Haringvliet. De stelling bestaat uit twee vestingsteden, Willemstad en Klundert, en een 5-tal forten: Fort De Hel, Fort Sabina, Fort Prins Frederik (aan de overkant van het Volkerak), Fort Buitensluis (aan de overkant van het Hollands Diep) en Fort Bovensluis. De eerste vier forten zijn gebouwd in de Napoleontische tijd en het laatste fort is er later bij gebouwd.

De tussenliggende, laaggelegen polders vormden een mooi inundatiegebied. Het kon eenvoudig onder water gezet worden om de vijand tegen te houden.

Bron: Zuiderwaterlinie
Paaltje de Ruigenhil
Paaltje de Ruigenhil

Ik kom door kleine dorpjes langs de dijk: Bovensluis, Tonnekreek en uiteindelijk Noordschans. Bij het gemaal van Noordschans neem ik even een pauze in de schaduw.

Ik ben nu vlakbij Klundert, maar ik loop weer eens verkeerd. Ik ga op de dijk rechtdoor, maar het pad loopt dood. Als ik terug loop zie ik dat ik schuin de dijk af had gemoeten.

Ik loop over een kiezelpad langs een natuurgebied genaamd de Groenstrook. Na de bocht naar links moet ik eigenlijk de Groenstrook door, maar ik ga zo snel mogelijk naar de bushalte in het centrum van Klundert. Donkere wolken trekken zich samen en na een tijdje begint het te stortregenen. Mijn wens voor regen is uitgekomen!

Helemaal doorweekt bereik ik de bushalte en dan gaat de zon weer schijnen. Gelukkig is het maar een kwartiertje met de bus naar huis. Voor de volgende keer heb ik nogmaals een uitgebreide rondleiding, dan door het vestingstadje Klundert.


Eindoordeel

De Oostdijk tussen Willemstad en Klundert is erg saai, maar omdat Willemstad zo’n geweldig mooi stadje is geef ik dit deel van het Zuiderwaterliniepad toch 3 sterren.

Meer info:

Route: Etappe 3 en Etappe 4 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Willemstad naar Klundert, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 16 km
Datum gewandeld: 16 mei 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Zuiderwaterliniepad: Willemstad - Klundert
Pin Prima wandeling Zuiderwaterliniepad: Willemstad – Klundert

Meer wandelen door vestingstadjes

Door heel Nederland vind je vestingsteden. Op mijn wandelingen ben ik er al verschillende tegengekomen, zoals beschreven in onderstaande blogs:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.