Het is tijd om verder te gaan met het Grote rivierenpad. De laatste keer was ik geëindigd aan de rand van Buren. Nu wandel ik allereerst door het historische centrum van Buren. Vervolgens ga ik richting fruitdorp Erichem en loop ik via kasteel Soelen en een plaatsje met dezelfde naam (maar dan met een Z) naar het station van Tiel.

Wandelkaartje Grote rivierenpad: Buren - Tiel
Wandelkaartje Grote rivierenpad: Buren – Tiel

Oranjestad Buren

Om in Buren te komen met het OV (vanuit Rotterdam), reis ik eerst af naar Culemborg. Vanuit hier kan ik makkelijk met de bus via Beusichem naar eindbestemming Buren. In Culemborg moet ik even op de bus wachten en ik zie in de verte een gekleurd infopaneel staan. Altijd leuk om zo’n infopaneel te lezen. Culemborg blijkt een opstappunt voor maar liefst vier klompenpaden! Ik ben al meerdere keren markering van klompenpaden tegengekomen en deze lijken me erg leuk om te wandelen.

P.S. Op het moment van deze wandeling heb ik nog geen enkel klompenpad gewandeld, maar inmiddels (2022) wel en het zijn tot nu toe erg leuke wandelingen. Meer weten? Kijk op klompenpaden.nl.

Klompenpaden opstappunt in Culemborg
Klompenpaden opstappunt in Culemborg

Bij bushalte Plantsoen stap ik uit en ben vlakbij het historische centrum van Buren. Even de weg oversteken en ik ben er. In Buren hebben de Oranjes huisgehouden en dat is te zien aan de prachtige gebouwen met als middelpunt de St. Lambertuskerk. Ik moet zeggen dat het een van de kleurrijkste kerktorens is die ik ooit heb gezien.

Oranjes in Buren
Buren mag zich Oranjestad noemen omdat veel leden van het koninklijk huis er een connectie mee hebben. Willem van Oranje trouwde in de St. Lambertuskerk met Anna van Buren. De voormalige koningin en de huidige koning zijn gravin en graaf van Buren. Willem-Alexander gebruikte zelfs de naam Van Buren als schuilnaam ter deelname aan de elfstedentocht. De laatste Oranje die in Buren woonde was Frederik Hendrik, prins van Oranje.

Bron: Wikipedia

Via pittoreske straatjes loop ik richting de stadswal. In het stadje zijn meerdere musea te vinden. Ik kom zoal langs museum Buren & Oranje.

Bij de stadswal aangekomen gaat de route naar rechts over de wal. Maar zelf ga ik eerst een stukje naar links, want daar is een windmolen met de toepasselijke naam Prins van Oranje. Net zoals alle andere windmolens, moet deze natuurlijk op de foto.

Dan ga ik verder over de vestingwal. Eerst is het meer een soort park, maar verderop is het echt meer een oude muur, althans wat er van over is.

Aan de binnenkant van de wal passeer ik een enorm gebouw met trapgevels, luikjes en veel versiersels. Dit gebouw blijkt het weeshuis te zijn en ik loop ook nog eens over de Weeshuiswal, wat een toeval! In het Weeshuis is inmiddels een museum gevestigd.

Aan de andere kant van Buren verlaat ik het stadje. Maar niet voordat ik nog eenmaal een foto van de kerk gemaakt heb. En let ook op de tekst op het bord aan de rechterkant. Een knipoog of sneer naar de Minister President. Ik vond het wel humoristisch.

Weeshuiswal in Buren
Weeshuiswal in Buren

Ik loop over een leuk, smal paadje tussen de hagen door. Achter de haag zie ik weiland, akkerlanden en uiteraard fruitboomgaarden.

Even later moet ik naar rechts en kijk nu uit over riet en korenvelden en aan de andere kant een perenboomgaard. De berm is gemaaid en een sigaar van de lisdodde ligt gesnoeid langs de weg. Die neem ik mee als aandenken. Ik ga ze natuurlijk niet plukken, maar als deze roerloos langs weg ligt, kan ik die wel meenemen.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Het goudgele korenveld maakt plaats voor een groen korenveld. Ik heb geen idee wat het verschil is of welke soort koren het is, maar ik vind de overgang erg mooi.


Fruitdorp Erichem

Ik ga met de bocht mee naar links en loop langs een veld waar de vegetatie weelderig mag groeien. Het meeste is onkruid, maar er groeien wel mooie korenbloemen tussen. Rechts van mij is een nogal kaal veld, waar alleen nog een paar klaprozen bloeien.

Dan komt het dorpje Erichem in zicht. Rondom dit dorp stikt het van de fruitboomgaarden. En daar wandel ik wederom langs. De kerk van Erichem piept tussen bomen door.

Ik ga niet door het plaatsje heen, ik zie het alleen van ver. Ik ben er al snel weer voorbij. In de verte zie ik een vreemd uitziende boom in een soort lampion-vorm. Zwarte kraaien zitten op de uitstekende takken. Als ik dichterbij kom, zie ik dat de boom bij een begraafplaats hoort. Dit geeft het wel een griezelig effect.

Ik vervolg mijn weg over een onverhard pad langs nog meer boomgaarden. Dit keer geen appels of peren, maar ander soort fruit zoals aardbeien en frambozen.

Ik laat de boomgaarden voor gezien en wandel weer eens door de polder. Dit deel is een beetje saai, maar hierdoor kan ik wel doorlopen. Ik passeer een weiland met heel veel pony’s. Ponypark Slagharen in het kwadraat. Bij een boerderij met een grote tuin, staan verschillende kleuren rozen vol in bloei. Het zit wel snor met de bloemenpracht vandaag.

Bij een groot landhuis moet ik naar links, maar niet voordat ik uitbundig begroet wordt door een kat. Ik loop nu richting kasteel Soelen. Halverwege de weg is een parkeerplaats en daar neem ik een pauze.

Mooi landhuis
Mooi landhuis

Kasteel Soelen

Bij een kasteel en landgoed hoort natuurlijk een lange bomenlaan. Deze zet ik veelvuldig op de foto.

En daar is Kasteel Soelen dan. Ik vind persoonlijk de poort mooier dan het kasteel zelf. Er zit wel een leuke slotgracht omheen. Via nog een bomenlaan verlaat ik het landgoed weer.

Via een zig-zagroute en langs nog een mooie boerderij bereik ik het dorpje Zoelen. Net voor de kerk neem ik nogmaals een pauze. De kerk heeft een simpele toren, zulke kerktorens zie je veel in deze regio. Het schip van de kerk is wit gepleisterd. Het verschil in kleur maakt de kerk wel bijzonder.

Ik verlaat het dorpje via een brug. In de verte is molen de Korenbloem te zien, heel toepasselijk met de korenbloemen die ik vandaag tegenkwam. Deze rivier blijkt achteraf de Linge te zijn. Ik heb niet doorgehad dat ik deze nog eenmaal zou oversteken.

Molen de Korenbloem
Molen de Korenbloem

Het laatste deel van de route gaat naar het treinstation in Tiel. Dit is een erg saai stuk langs buitenwijken van de stad. Er is nog geprobeerd om de route leuk te maken via parken en groenstroken in Tiel, maar ik vind er zelf niet veel aan. Ik loop ook nog langs de Doode Linge. Deze sloot lijkt inderdaad erg dood. Het water is vies bruin en veelal volgegroeid met eendenkroos. De groenstrook loopt langs een treinspoor en daardoor weet ik dat ik bijna bij het station ben.


Eindoordeel

Ik vond het een leukere route dan van te voren verwacht. Er is veel variatie in landschappen en paadjes. Het laatste stukje van Zoelen naar Tiel was wel een beetje saai. Al met al een prima wandeling.

Meer info:

Route: Etappe 11 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Buren naar Tiel, Gelderland.
Aantal km: +/- 11 km
Datum gewandeld: 2 juli 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Grote rivierenpad: Buren - Tiel
Pin Prima wandeling Grote rivierenpad: Buren – Tiel

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.