Door met de volgende Groene Hart wandeling. Ik heb nog drie routes te gaan uit het boekje Rondwandelingen in het Groene Hart van de ANWB en ik wil alle routes dit jaar (2021) afgerond hebben. Dit keer kies ik voor de Ursularoute in Nieuwveen. Dit is niet de meest aantrekkelijke route. De route zelf is maar 5 kilometer en ik moet al meer dan twee uur reizen met het OV (vanuit Rotterdam) om er te komen. Dat is dus nog eens 2 uur terug. Ik zit langer in de trein en bus dan ik met de wandeling bezig ben. Ook lijkt de route me een beetje saai. Ik heb het wel bij het rechte eind.

Wandelkaartje Groene Hart wandeling - Ursularoute
Wandelkaartje Groene Hart wandeling – Ursularoute

Starten bij de Sint-Nicolaaskerk

Bij de bushalte bij de RK Sint-Nicolaaskerk in Nieuwveen stap ik uit de bus. Hier begint ook meteen de route. Het is wel eens lekker dat ik geen aanlooproute nodig heb. Ik wandel langs de kerk en parkeerplaats. De kerk heeft mooie glas-in-loodramen.

Ik loop een fietspad op en zie langs de kant een prachtige rode bloem. Zo’n bloem heb ik nog nooit eerder gezien. Daar moet ik natuurlijk een illustratie van maken. Ik heb dit keer gekozen voor pastelpotloden i.p.v. aquarelverf. Op de grijze achtergrond springen de kleuren er mooi uit! Voor een eerste keer met pastel ben ik aardig tevreden met de illustratie.

Illustratie rode bloem
Illustratie rode bloem

Ik ga verder over het fietspad, wat grenst aan het terrein van huize Ursula. Dit is een woon-leefgebied voor verstandelijk gehandicapten (organisatie Ipse de Bruggen). Er is ook een restaurant, maar op het moment van wandelen is het restaurant gesloten. Uiteraard is de route hiernaar vernoemd.

Het fietspad gaat naar links en ik ook. Inmiddels komen tussen de bomen die langs het fietspad staan de weilanden en kassen in zicht. Het fietspad buigt naar rechts en ik laat landgoed Ursula achter me.


Over de dijk

Bij een bankje neem ik even een pauze. Hier moet ik naar links via een hekje een grasdijk op. Hier staat een bordje over de Ursularoute, maar niet meer de markering van het ANWB-pad uit het boekje. Nog iets verderop over een andere dijk gaat LAW7 (lange afstandswandeling) Pelgrimspad deel 1 hier langs. Ik houd het bij de Ursularoute.

Ursularoute
Ursularoute

Eindelijk wordt het een beetje interessant. Alhoewel, het is wel een hobbelige grasdijk, dat loopt niet zo lekker. Ach ja, er is altijd wat.


Andere wandelgids over het Groene Hart


Links van mij is een lager gelegen polder te zien en rechts grote huizen met grote tuinen en meer kassen. Even later is de grasdijk beter begaanbaar, maar ook dat is van korte duur. Na nog een overstapje is het pad overgroeid met hoge planten en brandnetels. Ik baan me een weg door de obstakels.

De dijk maakt een bocht naar links, om de laaggelegen polder heen. In die polder zie ik een paar hazen achter elkaar aan rennen. Nog even en de grasdijk is weer voorbij. Ik ben aan de andere kant van Nieuwveen.

Ik ga een klein stukje rechtdoor waar ik een picknickbankje zie: tijd voor een pauze. Hier zie ik nogmaals rood-witte markering van een LAW, deze keer is het LAW3.3 het Marskramerpad. Nieuwveen is populair bij LAW’s.

Dan ga ik naar links langs mooie stulpjes in Nieuwveen. Het ene huis is nog groter dan het andere.

Wat veel kerken!

Al snel ben ik in het centrum van Nieuwveen en bij de hoofdingang van huize Ursula ga ik op een bankje zitten en kijk alvast waar en wanneer ik de bus terug kan nemen. Ik dacht eigenlijk dat ik al klaar was met de route, maar ik ben te voorbarig. Ik moet nog een kleine kilometer.

Ik passeer een voormalig kerkgebouw en ook de hervormde Ontmoetingskerk. Wat zijn er veel kerken in dit kleine dorpje!

Ik ga achter de Ontmoetingskerk langs en mag nog een onverhard pad over door een weiland. Ik ben blij dat ik het laatste stukje ook nog gedaan heb, dit geeft wat meer charme aan de wandeling.

Via een smal tussendoor paadje ben ik weer bij de Sint Nicolaaskerk. De bus laat nog even op zich wachten, dus ik loop terug naar het centrum en hier neem ik de bus terug naar huis.


Eindoordeel

Net als de vorige Groene Hart wandeling – Braassemroute, is deze route exact wat ik ervan had verwacht: een beetje saai en de lengte van de route is niet de moeite waard om 4 uur voor in het OV (heen en terug) te zitten. Om alle routes uit een boekje af te ronden, moet je er toch wat voor over hebben. Op naar de volgende route, nog twee te gaan!

Meer info:

Route: Ursularoute
Waar: Nieuwveen, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 5 km
Datum gewandeld: 19 juli 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje, pastelpotloden voor de bloem
Aantal sterren: ⭐⭐
Wandelboekje (niet meer te koop):
boekje Groene Hart wandelingen
Over de route
De route is te lopen d.m.v. het volgen van de 6-hoekige ANWB-bordjes. Maar zonder routebeschrijving is het lastig, de route staat niet goed (meer) aangegeven. De wandelroute is nog wel te vinden op: RouteYou.nl.

De route is ook te volgen m.b.v. rood-gele nummertjes en pijltjes van het wandelroutenetwerk in Zuid-Holland. Vanaf bushalte RK Kerk in Nieuwveen volg je de volgende routenummers: 58 – 59 – 82 – 83 – 84 – 58.

Wil je meer informatie over Rondwandelingen in het Groene Hart? Ik heb een uitgebreide blogpost geschreven over het boekje dat niet meer in omloop is. Hier vind je informatie over alle routes uit het boekje en waar deze nu online te vinden zijn.

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.