In voorgaande wandelingen van het Grote rivierenpad wandelde ik veel langs rivier de Linge. Vandaag is een echt grote rivier aan de beurt: de Waal! Ik reis af naar Tiel en volg en groot gedeelte van de route deze machtige rivier, tot aan het plaatsje Ochten.

Wandelkaartje Grote rivierenpad Tiel - Ochten
Wandelkaartje Grote rivierenpad Tiel – Ochten

Stiefelen door Tiel

Vanaf station Tiel wandel ik in zo’n vijf minuten naar de route en sla rechtsaf. Ik kom langs een aantal statige gebouwen. Ik vind Tiel nu al leuker dan in de vorige wandeling.

Ik ga met de bocht mee naar rechts en wandel nu door een park en langs singels. In de singel staat een groot eendenverblijf. Zelfs de eenden hebben een statig huis.

Aan de rand van het park staat alweer een mooi huis, en ook een kerk. Ik ga het straatje tussen de kerk en het Makelaarshuys in.

Ik ga rechtdoor een bruggetje over en heb natuurlijk weer markering over het hoofd gezien. Na een stukje verder rechtdoor heb ik eindelijk door dat de markering verdwenen is. Ik had voor het bruggetje linksaf moeten slaan. Via een eigen weg beland ik terug op de route en ben inmiddels de Sint-Maartenskerk voorbij.

Vervolgens wandel ik door vlindertuin de Zindering, waar verschillende prachtige bloemen groeien. Vlinders zie ik op dit moment echter weinig. Ik loop dus maar snel door richting de stadswal. Vanaf hier mag ik een stukje over de wal met uitzicht op rivier de Waal. Ik kom uit bij een pleintje en aan de overkant van de weg is de veerpont naar Wamel.

De veerpont is helaas net vertrokken, dus ik moet een kleine 20 minuten wachten. Met dit uitzicht en het mooie weer is dat geen straf. Het is een grote veerpont, maar wel alleen voor voetgangers en fietsers. De pont heeft een loket om een kaartje te kopen. In de haast vergeet ik om de pontbestuurder gedag te zeggen als ik een kaartje koop. Ik maak het goed door alsnog vrolijk gedag te zeggen als ik de veerpont verlaat. Ik ben nu aan de Wamel kant van de Waal.


Wandelen door Wamel

Nu op naar Wamel. Er is hier een alternatieve route door de uiterwaard, maar ik heb mijn lage wandelschoenen aan en het is onlangs hoogwater geweest, dus ik weet niet of het pad goed begaanbaar is. Ik neem het zekere voor het onzekere en ga voor de route over de dijk. Ik ga eerst een stukje rechtdoor en daarna naar links.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Bij deze T-splitsing staat een informatiebord over de bijna watersnoodramp uit de jaren ’90 waar ook Wamel mee te maken had.

Rivier de Waal
De Waal begint bij het Pannerdens Kanaal en gaat bij Woudrichem over in de Merwede. De totale lengte van de Waal is 82 km.

In 1995 ging het dus bijna fout en is Wamel ternauwernood aan een watersnoodramp ontsnapt. Na deze bijna ramp is het Deltaplan Grote rivieren in werking gesteld waarbij ruimte voor de rivier een belangrijk onderdeel is. De rivierdijken zijn verhoogd en verzwaard en de rivier mag de uiterwaarden instromen bij hoogwater. Heden ten dage worden er uiteraard nog steeds werkzaamheden verricht om de dijken sterk te houden. Daar zal ik in een komende etappe van het Grote rivierenpad nog mee te maken krijgen.

Bron: Wikipedia en Mijn Gelderland

De overstromingen van dit jaar (2021) hebben vooral bij de Maas huisgehouden, maar je ziet dat de uiterwaarden bij de Waal ook ondergelopen zijn. Het water is inmiddels weer gezakt, maar hier en daar staan nog grote plassen in de uiterwaard.

Achter de dijk bij Wamel staan de prachtigste boerderijen. Bij een kruising met een pad richting de uiterwaard neem ik even een pauze op een picknickbankje.

Na mijn pauze loop ik het dorpje Wamel binnen. Hier staan ook mooie huizen, flinke villa’s af en toe, met soms een doorkijkje richting de uiterwaard. In het centrum van het dorp zie ik een opvallende gevel met een gouden leeuw erop. Ook kom ik langs een klein kerkje.

Bij het kerkje ga ik naar links en ben alweer het dorp uit. Ik heb nu meer weids uitzicht over de uiterwaarden en de akkers, weilanden en boomgaarden achter de dijk.

Net als bij meerdere rivieren zijn er langs de waal aan beide kanten van de dijk wielen te zien. Dit zijn meertjes ontstaan door dijkdoorbraken. Het Buitenwiel is het grootste wiel waar ik langsloop op dit deel van de route.

Ik loop verder over de Waalbandijk en hier is goed te zien dat het hoogwater is geweest, de uiterwaard staat voor een groot deel nog onder water. De vogels maken er mooi gebruik van. Ik zie lepelaars en ooievaars, maar ook veel meerkoeten, ganzen en eenden.

De Prins Willem-Alexanderbrug komt in zicht, daar moet ik zo overheen. Onderaan de brug zie ik een bordje van een klompenpad. Het klompenpad blijft aan deze kant van de Waal, en ik ga naar de overkant.

Als ik een brug over loop, klein of groot, berg ik meestal mijn mobiel (waar ik foto’s mee maak) even op in mijn tas, om ongelukken te voorkomen. Ik laat vaak dingen uit mijn handen vallen en bij mijn mobiel gebeurt dit ook weleens, meestal niet van zo’n grote hoogte. Een val van een brug overleeft hij zeker niet. Aan de andere kant van de brug pak ik mijn mobiel er weer bij en maak foto’s van de uiterwaard en de rivier. Aan deze kant van de Waal staan rijen witte zandzakken, ook overblijfselen van het hoge water van de afgelopen tijd. Of misschien staan ze er altijd uit voorzorg.


Wandelen over de Waalbandijk

Na de uitloop van de brug ga ik rechts de Waalbandijk op. Deze weg zal ik de komende tijd gaan volgen. Ook hier gaat de originele route door de uiterwaard, maar ik durf het niet aan en kies voor de alternatieve route op de dijk bij hoogwater.

Aan mijn linkerhand zie ik voornamelijk boomgaarden en polderland. Aan mijn rechterhand uiteraard de Waal en de uiterwaarden. In de berm groeien de mooiste bloemen en het gonst er van de insecten. Er vliegt een klein, blauw vlindertje voorbij, het icarusblauwtje genaamd (waar ik ooit een illustratie van heb gemaakt). Ik krijg hem zelfs op de foto. Zijn vleugel heeft wel wat schade opgelopen. Ook vliegen er regelmatig kleine vogeltjes met een tinkelend geluid op vanuit de struiken. Het zijn puttertjes, ookwel distelvinken genoemd.

Putter
Een putter is een opvallende verschijning met een rood gezicht en een wit met zwarte kop. De vleugels zijn zwart met een gele baan. De staart is weer zwart met wit. De vogeltjes leven op halfopen platteland, bij boerderijen en dorpen en in buitenwijken van steden.

De putter broedt van april tot begin augustus met twee legsels per jaar. De eitjes zijn bleek blauw-wit met paars-grijze vlekjes.

Bron: Vogelbescherming

Dan bereik ik het dorpje IJzendoorn met achter de dijk een simpel, klein kerkje met dito kerkhof. Vanaf de dijk heb ik weer fenomenaal uitzicht over de rivier. Aan de rand van het dorp neem ik nogmaals een pauze.

Na nog een stukje verder over de Waalbandijk bereik ik de plaats Ochten. Dit is een goed eindpunt voor vandaag. Ik ga op zoek naar de dichtstbijzijnde bushalte.


Eindoordeel

Het was alweer een prima wandeling op het Grote rivierenpad met de Waal als letterlijke middelpunt van de route. Ik heb genoten van de stad Tiel, het uitzicht over de rivier en de uiterwaarden en de kleine dorpjes achter de dijk. Op den duur is het uitzicht wel wat eentonig.

Meer info:

Route: Etappe 12 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Tiel naar Ochten, Gelderland.
Aantal km: +/- 13,5 km
Datum gewandeld: 30 juli 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling - Grote rivierenpad Tiel - Ochten
Pin Prima wandeling – Grote rivierenpad Tiel – Ochten

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.