Vandaag is mijn eindpunt de Steendijkpolder in Maassluis. Dit was ook mijn startpunt toen ik aan het Grote rivierenpad begon richting Hoek van Holland (waar ik overigens geen blogpost over geschreven heb).

Het eind van het Grote rivierenpad is nog lang niet in zicht, dat ligt zelfs in Duitsland, in Kleve. Maar wel zit er dit keer een eerste rondje rondom en door Rotterdam op. In mijn eerdere blogpost vertelde ik dat ik een stukje bij Maassluis heb overgeslagen. Vandaag kan ik dit stukje afmaken. Ware het niet dat mijn plannetje weer heel anders verloopt. Aan het kaartje kun je het al een beetje zien.

Wandelkaartje Rozenburg - Maassluis
Wandelkaartje Rozenburg – Maassluis

Naar Maassluis via Rozenburg

Ik stap uit bij een andere bushalte dan waar ik de vorige keer ben opgestapt. Zo kan ik een ander deel van Rozenburg zien. Ik stap uit in het centrum van het dorp. Hier is een klein winkelcentrum, de meeste winkels zijn nog dicht. Ik loop richting de Boulevard waar ik de veerpont moet nemen. Ik kom langs de stellingmolen genaamd de Hoop.

Molen De Hoop in Rozenburg
Molen De Hoop in Rozenburg

Ik wandel door een aantal woonwijken en eenmaal op de Boulevard aangekomen ga ik de dijk op en sla ik af naar links. Verderop is de veerpont al te zien. Bij de veerpont koop ik een kaart uit de automaat en wacht vervolgens 10 minuten totdat de pont arriveert.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Weer 10 minuutjes later ben ik aan de overkant in Maassluis. Ik ga meteen linksaf en loop nog een stukje langs de Nieuwe waterweg. De veerpont is alweer op de weg terug.

Ik ga rechts de Burgemeester de Jongkade op en loop door de haven met oude schepen. Verderop bij de sluis ga ik een trap op, de trap heeft een leuk patroon van vissen. Ik steek de weg over en loop rechtdoor naar het punt waar ik de wandeling van mijn eerste blogpost startte.

Ik wandel nogmaals door de haven met mooie gevels en schepen. Ik kom ook weer langs de rode brievenbus. Daar moet ik linksaf. De vorige keer ging ik rechtdoor, dus toen ben ik niet helemaal volgens de route gelopen. Leuk dat het nu toch anders is.

Iets verderop ga ik rechts de Veerstraat zuidzijde op. Ik kom langs de Markt en ik twijfel nog of ik een koffie en een stuk vlaai neem bij de Multivlaai. Ik ben net pas op pad dus ik besluit om het niet te doen en loop verder. Even later moet ik bij de P.C. Hooftlaan rechtsaf en meteen de eerste straat naar links over de Zuidvliet. Hier heb ik eerder gelopen. Ik moet verderop om een school heen en beland vervolgens op de Wipperskade, weer langs het molentje (voor foto’s zie mijn eerdere blogpost). Aan het eind van de kade kom ik uit bij een drukke weg. Ik steek over en ga naar links. Bij de driesprong ga ik naar rechts en meteen weer naar links. De vorige keer ging ik hier rechtdoor.


Maasland

Ik loop nu door Maasland langs het water over de Kluiskade. Maasland is een prachtig dorpje met pittoreske straatjes en bruggetjes.

Ik kom langs twee verschillende kerken: de Maria Magdalenakerk en de Oude Kerk. Na een heel stuk rechtdoor over een slingerpad langs het water moet ik op een gegeven moment rechts een bruggetje over.

Bij de Algemene begraafplaats aan de Hofsingel ga ik linksaf. Na de kinderboerderij ben ik het pad Klein huis ter Velde. Dit is het laatste stuk richting de Steendijkpolder, nog zo’n 4 km heb ik te gaan. Ik neem eerst nog een pauze op een bankje voordat ik aan het laatste stukje begin.


Het laatste stukje…

Het pad slingert door de weilanden en loopt vervolgens langs een kippenren en een paar huis. Verderop is er ook een kleine camping. Langs het verharde pad is ook een pad van gebroken dakpannen. Dit geeft een mooi effect van oranje en groene kleuren.

Na de camping gaat het verharde pad over in een graspad. Het pad loopt langs een maisveld. Na het maisveld ga ik naar links. Een eenzame boom staat langs het pad. Ik loop rechtdoor, maar ik heb het idee dat ik niet goed loop. Ik kijk nog eens in het routeboekje, ik had volgens mij net rechts gemoeten. Ik ga weer terug naar de boom een daar zie ik het paaltje dat ik heb gemist.

In de verte zie ik een kudde koeien staan. Ik denk nog: hopelijk zijn de koeien afgeschermd met schrikdraad. Als ik dichterbij kom zie ik dat dat niet zo is. Er staan zo’n 20 koeien in de wei waar ik door moet. Met geen mogelijkheid kan ik om de kudde heen lopen. Een of twee koeien op mijn pad vind ik niet zo erg maar een hele kudde… Ik kan hier dus niet verder.

Ik ben inmiddels flink chagrijnig en ga weer terug over hetzelfde pad. Op Google maps kijk ik of ik ergens anders heen kan om bij mijn eindpunt te komen. Ik ga bij de eenzame boom weer rechts. Al mopperend hoop ik dat ik verderop weer naar rechts kan. Ik zie dat aan het eind van het pad een dierenpension is. Hoe dichter ik bij kom, hoe harder de honden gaan blaffen. Oh nee, bij de oprit is een groot hek te zien. Ik kan hier dus ook niet door. Shit, nu moet ik echt het hele eind terug!

Mijn humeur is niet meer te harden. Moet ik zeker ook weer over die Wipperskade terug. Dat is al de derde keer 😤 😡 %$!@^&##!!! Ik loop 2x zo snel terug. Weer langs de eenzame boom, weer langs het maisveld, weer langs de camping, weer langs de kippen. Ik geef ze geen blik waardig meer. Aangekomen bij het bankje waar ik eerder mijn pauze nam, ben ik inmiddels weer afgekoeld.

Ik ga nu rechtsaf door de woonwijk aan de rand van Maasland. Ik ga nogmaals naar rechts en loop door een groenstrook. De weg terug valt nog best mee zo. Ik kom uiteindelijk weer uit bij de drukke driesprong en ga daar rechtsaf. Gelukkig, ik kan toch via een andere weg Maassluis weer in. Vlak bij de snelweg kan ik naar rechts om uiteindelijk toch bij mijn eindpunt uit te komen. Dan kom ik ook langs het dierenpension met het gesloten hek. Ik heb daar eigenlijk geen zin meer in, dan maar niet de hele route afgemaakt! Ik heb inmiddels alweer een ander plannetje. Ik ga rechtdoor en loop Maassluis in. Ik kom nog langs leuke grachtjes en huizen met mooie gevels. Foto’s heb ik overigens niet meer gemaakt.

Even later ben ik weer bij de Markt en kan ik mijn nieuwe plannetje voltooien: koffie en vlaai 😊! Toch nog een leuke afsluiting van de wandeling.


Eindoordeel

Tja, wat moet ik hier nou over zeggen. Na zo’n tegenvaller is het lastig om objectief te zijn. Ik geef de wandeling toch 3 sterren. Maassluis en Maasland zijn zeker de moeite waard om doorheen te lopen. En aan de Steendijkpolder heb ik niet zo veel gemist volgens mij.

Meer info:

Route: Etappe 2 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Rozenburg naar Maassluis, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 13 km
Datum gewandeld: 17 augustus 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden, kleurpotloden, aquarelverf en grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.