Als je een LAW (lange afstandswandeling) doet dan ontkom je er niet aan dat er minder leuke delen tussen zitten, dit was het geval met de wandeling tussen Heenvliet en Rozenburg. Dit lag aan de route die erg saai was, maar vooral aan het benauwd warme weer toen ik de wandeling deed afgelopen zomer. Om de mindere delen te overbruggen (nu zelfs letterlijk 😄) is het een kwestie van gewoon doorlopen tot aan een punt waarop het genoeg is en je weer naar huis kunt. Of er komt vanzelf weer een moment wanneer het wel weer leuk is. Zo kwam ik aan het eind van deze wandeling nog een kleine (weer letterlijk) verrassing tegen. Dus het is zeker de moeite waard om deze blog nog te lezen!

Wandelkaartje Heenvliet - Rozenburg
Wandelkaartje Heenvliet – Rozenburg

Heenvliet en Zwartewaal

Ik stap bij Heenvliet uit de bus. Ik loop Heenvliet in en ga naar het punt waar ik de vorige keer gestopt ben. Ik kan de markeringen van de route niet vinden. Ik zigzag door de woonerven van Heenvliet heen totdat ik aan de noordrand van Heenvliet ben en de markering tegenkom. Ik loop door een park. Even verderop kom ik langs een hertenkamp en de hertjes komen als de wiedeweerga op met af gerend. Zodra ze zien dat ik geen eten heb maken ze alweer rechtsomkeert.

Illustratie hertenkamp Heenvliet
Illustratie hertenkamp Heenvliet

Na het park ben ik Heenvliet uit en loop een lang stuk over de Wieldijk langs het Voedingskanaal waar ik in de vorige wandeling ook langsliep. Wat is het benauwd warm vandaag zeg! Ik zweet als een otter, bij elke stap gutst het zweet van mijn hoofd. Dat is niet fijn wandelen. Je ziet zelfs aan de foto’s hoe broeierig het is.

Polderweg richting Zwartewaal
De Wieldijk richting Zwartewaal

De Wieldijk leidt me langs de jachthaven van Zwartewaal. Zwartewaal is een klein dorpje met een aantal mooie huisjes. Binnen 5 minuten ben ik alweer door het dorpje heen.

Ik loop weer door de polder, nu over de Maasdijk. Als je deze weg blijft volgen kom je uiteindelijk bij het vestingstadje Brielle uit. Ik laat Brielle voor nu links liggen en sla rechtsaf de Onderneming op. Verderop is de eerste brug te zien die ik over moet: de Brielse brug.

Eenmaal op de brug zijn de olietanks en de fabrieken van de Europoort links en de Botlek rechts te zien. Ik vind industrieel gebied best interessant, maar door het benauwde weer boeit het me nu niet veel. Ik loop snel de brug over.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Olietanks in de verte
Olietanks in de verte

Na de Brielse brug dient meteen de volgende brug alweer aan: de Harmsenbrug. Na een kort stukje over het Rozenburg-eiland is al snel de laatste brug, de Calandbrug, aan de beurt.

Illustratie Calandburg
Illustratie Calandburg

Aan het eind van de brug ga ik over een voetpad naar rechts, vervolgens sla ik rechtsaf meteen de brug onderdoor. Het dorp Rozenburg is al in zicht.


Rozenburg

Rozenburg is een eiland ten zuid-westen van Rotterdam en behoord ook tot de gemeente Rotterdam. Op het eiland ligt één plaats, eveneens genaamd Rozenburg. Het eiland is omgeven door de wateren de Nieuwe Waterweg, het Scheur, de Oude Maas, het Beerkanaal, het Hartelkanaal en het Brielse meer. Ook de haven- en industriegebieden de Europoort en de Botlek bevinden zich op het eiland.

Bron: Wikipedia

Na voor mijn gevoel een lang gedeelte over de Noordzeeweg ga ik rechtsaf en loop nu door het dorp Rozenburg heen. Ik kom langs een kinderboerderij en een dorpstuin. Even later sla ik rechtsaf over een voetpad door een stukje groen. Op een gegeven moment zie ik een paddestoel staan bij een boom. Ik denk nog: “het is hoog zomer, nog een beetje vroeg voor paddestoelen.” Opeens zie ik naast de paddestoel ook een klein deurtje in de boom! Ik gok dat er een kabouter of een elfje woont. Wat een grappige verrassing!

Iets verderop loop ik over de Boulevard en vlak bij de veerpont naar Maassluis brei ik er een eind aan. Een mooi punt om de volgende keer weer te starten. Ik ga op zoek naar de meest dichtstbijzijnde bushalte.


Eindoordeel

Dit was tot nu toe een van de minste wandelingen die ik ooit heb gedaan. Zoals ik al in de inleiding schreef: de route was saai en het weer zat niet mee. Ook heb ik weinig foto’s gemaakt. Ik geef de wandeling één ster.

Meer info:

Route: Etappe 2 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Heenvliet tot aan Rozenburg, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 11 km
Datum gewandeld: 14 augustus 2020
Materialen illustraties: Digitale illustraties gemaakt in Procreate op de iPad
Aantal sterren:
Wandelgids:
Opmerking over de illustraties
Dit keer heb ik ervoor gekozen om digitale illustraties te maken. Ik wil al een tijdje leren hoe de app Procreate op de iPad werkt (een digitaal teken-programma). Dit leek me een leuke manier om er mee kennis te maken. Je kunt er zulke leuke dingen mee doen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een digitaal schilderijtje heb gemaakt. Het ging erg moeizaam (net als de wandeling), maar ik heb niet opgegeven en het resultaat is toch aardig voor een eerste keer. Bij de illustratie van de brug heb ik wel gesmokkeld. Om tijd te besparen heb ik eigenlijk de foto overgetrokken. Wel een goede oefening in perspectief, kleurgebruik en schaduw. De referentiefoto’s die ik gebruikt heb zijn van mezelf.

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.