Dit keer wandel ik het Zuiderwaterliniepad in tegengestelde richting. Het is lastig om heel vroeg in het plaatsje De Heen te komen, waar ik de vorige keer ben geëindigd. In Dinteloord is dat iets makkelijker. Ik ben op mijn hoede voor dit deel van de route. Dit traject is namelijk grotendeels hetzelfde als Lange AfstandsWandelpad Floris V pad en ik las dat dit een vrij saai deel is. Mijn plan is om een route van Natuurmonumenten bij de Dintelse Gorzen aan mijn route toe te voegen. De Dintelse Gorzen moet een erg mooi natuurgebied zijn, maar het Zuiderwaterliniepad gaat er alleen langs. Een goed moment om een extra rondje door dit gebied te lopen.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Dinteloord - Steenbergen
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Dinteloord – Steenbergen

Dinteloord

Voordat ik bij de Dintelse Gorzen ben, moet ik eerst nog zo’n 10 km door de polder en over dijken wandelen vanaf Dinteloord. Met de buurtbus wordt ik naar het centrum van Dinteloord gebracht. Ik loop naar het noorden richting de buitenrand van Dinteloord. Ik kom langs een kerk met een bijzondere tulpvormige toren.

Kerk in Dinteloord
Kerk in Dinteloord

Eenmaal in de polder valt het me alleszins mee. Het is prachtig weer en toch niet alleen maar rechtdoor. Ook maakt de ontluikende lente veel goed. Ik heb een weids uitzicht over de akkers.

Ik wandel langs buurtschappen met leuke namen als Bloemendijk en Boompjesdijk. Ook kom ik een muurschildering naar mijn hart tegen: een elektriciteitshuisje is omgetoverd tot nestkastje met pimpelmeesjes.

Ik snap dat andere wandelaars dit een minder leuk deel vinden, het is wel erg veel asfalt. Gelukkig komt daar verandering in. Ik bereik het natuurgebied Steenbergsche Vliet. Ik loop bijna het hekje voorbij. Het is een onverhard pad door een moerasachtig landschap met zompige weilanden en langs het riviertje de Steenbergsche Vliet.

Verderop staan twee jonge koeien. Ze zijn nieuwsgierig en lopen mijn richting op. Ik probeer er zelf met een grote boog omheen te lopen, maar ik ga bijna de verkeerde kant op en stuit op een hele kudde! Als ik dichterbij de twee kom, vluchten ze snel naar de kudde.

Dan volgen er een paar vlonderpaadjes, helaas van korte duur. Via een hekje ga ik het natuurgebied uit en ben bij het sluizencomplex van Benedensas.


Dintelse Gorzen

Ik wandel eerst langs het sluizencomplex, later zal ik er overheen gaan naar de andere kant van de Steenbergsche Vliet. Maar eerst is natuurgebied de Dintelse Gorzen aan de beurt. Zoals ik al in de intro beschreef, dit natuurgebied behoort niet tot de route van de Zuiderwaterlinie, maar het is zeker de moeite waard voor een bezoekje. Helaas is het gebied slecht bereikbaar met het OV. De meest dichtstbijzijnde busverbinding is in De Heen en dat is zo’n 3 km van de Dintelse Gorzen vandaan. Bij de ingang van het natuurgebied is een parkeerplaats voor wandelaars die met de auto komen.

Bij het sluizencomplex ga ik dus rechts over de dijk. Bij het informatiebord zie ik dat ik keuze heb uit twee routes: de blauwe route van ongeveer 2,5 km en ik kan er een gele route van eveneens 2,5 km aan toevoegen. Ik kies voor de blauwe en gele route: in totaal dus 5 km. Ik ga schuin de dijk af en via een vlonder loop ik het natuurgebied in.

In het gebied lopen Schotse hooglanders en konikspaarden rond. Ik zie tussen de struiken al een hooglander staan. Ik doe de route andersom en sla na het water meteen rechtsaf. Wie weet kom ik de hooglanders op het eind nog tegen. Niet veel later zie ik al een hele kudde en natuurlijk staan ze midden op het pad. De omgeving bestaat voornamelijk uit gras, zand en struiken en ik kan hierdoor makkelijk om de kudde heen.

Ik heb een mooi uitzicht over de uitgestrekte gorzen. Er zijn veel drooggevallen slootjes, greppels en geulen waar ik via bruggetjes en trappetjes overheen kan komen. De greppels zijn me iets te modderig. Bij een eenzame boom neem ik even een pauze.

Halverwege de blauwe route ga ik over op de gele route, deze gaat verder naar het uiterste puntje van de gorzen. Eerst kom ik nog door een prachtig berkenbos, het lijkt me sprookjesachtige in de herfst met de goudgele blaadjes.

Ik kom bij een open vlakte en steek deze over naar een eiken- en populierenbos. Ik loop helemaal tot aan het vogelkijkscherm met uitzicht op het Volkerak.

Ik ga nogmaals over de open vlakte en met het Volkerak aan mijn rechterhand terug richting de blauwe route. Onderweg kom ik de konikspaarden tegen. Op gepaste afstand maak ik een paar foto’s.

Niet veel later ben ik terug op de blauwe route en wandel door het bos. Ik zie een richtingaanwijzer naar vogelkijkhut de Papegaai. Daar moet ik even kijken. Eenmaal bij de hut heb ik mooi uitzicht over de gorzen en, zoals wel vaker, geen vogel te bekennen.

Ik blijf niet te lang dralen bij de hut, er zijn toch geen vogels en ga verder met het laatste deel van de blauwe route. Al snel ben ik bij de ‘ingang’ met vlonder over het water. De hooglander die ik eerder zag is verdwenen, maar net na het water zijn er toch Schotse hooglanders te zien. Nu achter een afrastering en ik kan dus dichter bij komen om een foto te maken.

Wat een leuke snoetjes hebben ze toch
Wat een leuke snoetjes hebben ze toch

Benedensas

Ik ben terug bij het sluizencomplex Benedensas en ga verder met de ‘echte’ route van het Zuiderwaterliniepad.

Sluizencomplex Benedensas
Het sluizencomplex van Benedensas is geopend in 1824 en diende als schutsluis voor de scheepvaart en werd tevens gebruikt voor de ontwatering van de omliggende polders. Het complex heet Benedensas omdat het in de benedenloop van de Steenbergsche Vliet ligt. Bij de bovenloop van de Vliet ligt logischerwijs sluizencomplex Bovensas. Het sluizencomplex staat sinds de jaren ’60 op de monumentenlijst, maar heeft later zijn functie verloren door het aanleggen van de Philipsdam.

Bronnen: Brabants Historisch Information Centrum en Zuiderwaterlinie

Ik loop de eerste paar sluizen over, maar bij het tweede deel kan ik niet verder. Met een knop kun je een wandel- en fietsbrug naar je toehalen om de sluis over te steken. Maar het is net pauze voor de brugwachter, ik moet 20 minuten wachten. Dan kan ik mooi zelf een pauze nemen. Na de 20 minuten druk ik op de knop en de brug komt naar me toe. Er gaat een bel, voordat de volgende bel luidt, heb ik 8 minuten om over te steken.

Net na de sluis staat en bunker uit de Tweede Wereldoorlog met een uitkijktorentje bovenop. Het torentje is vergelijkbaar met het torentje bij Fort Henricus uit het voorgaande deel van de route. In de bunker hangen informatieborden over de Zuiderwaterlinie en Benedensas. Eenmaal op het torentje kan ik het hele sluizencomplex en de omgeving overzien.

Als ik het torentje af ben wandel ik over een kasseienweg richting het plaatsje De Heen. Ik loop langs een weide met damherten en ik kom weer tekenen van de lente tegen.


Langs de Steenbergsche Vliet of niet?

In de vorige etappe van deze route heb ik een stuk langs de Steenbergsche Vliet overgeslagen om nog de bus te kunnen halen in De Heen. Ik twijfel of ik nu in De Heen de bus zal pakken of toch het gemiste deel langs de Vliet richting Fort Henricus te nemen en daarna terug te gaan naar De Heen of zelfs door te gaan naar Steenbergen. Het laatste is het geworden.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Bij De Heen loop ik via een jachthaven en vakantiepark naar een graspad langs de Steenbergsche Vliet. Het is inmiddels erg warm geworden en ik heb er al zo’n 18 km op zitten. Had ik toch maar de bus bij De Heen genomen. Het graspad kan me niet bekoren, omdat ik wel een beetje klaar ben met wandelen. Helaas moet ik toch door.

Wanneer ik bij Fort Henricus ben aangekomen, ga ik meteen door naar Steenbergen. Het liefst zou ik nog een rondje door Fort Henricus wandelen, maar ik wil zo snel mogelijk naar huis. Terug naar De Heen is geen optie meer, omdat ik dan net niet de bus kan halen en dan 1,5 uur moet wachten. Wat is het uiterste puntje van West-Brabant slecht bereikbaar met het OV. Na nog 3 à 4 km zwoegen bereik ik eindelijk Steenbergen, mijn wandeling is zo’n 25 km geworden. Op deze manier is de route wel erg lang voor mij.


Eindoordeel

Door de ontluikende lente vond ik het deel bij Dinteloord tot aan de Dintelse Gorzen leuker dan ik van te voren had gedacht. In de winter lijkt het me een stuk minder leuk.

Ik zou zeker een rondje door de Dintelse Gorzen aanraden, al is het de blauwe route van 2,5 km. Het is echt een pracht-natuurgebied. Absoluut de moeite waard om van de route af te wijken.

Ondanks het vele asfalt vond ik het een superwandeling en geef ik dit deel van het pad 4 sterren!

Meer info:

Route: Etappe 2 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Dinteloord naar Steenbergen, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 25 km (inclusief 5 km Dintelse Gorzen)
Datum gewandeld: 28 maart 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling Zuiderwaterliniepad: Dinteloord - Steenbergen
Pin Superwandeling Zuiderwaterliniepad: Dinteloord – Steenbergen

Meer wandelingen door natuurgebieden van Natuurmonumenten

Hieronder nog een aantal wandelingen waar ik door natuurgebieden in beheer van Natuurmonumenten ben gekomen.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.