Vandaag wandel ik weer een gedeelte van het Trekvogelpad, het is een mooie nazomerdag in september 2020. Ik start in De Rijp en heb een aantal uitwijkmogelijkheden:
  • de route volgen tot aan Wormer en dan bij Wormerveer aan de overkant van de Zaan de trein terug pakken.
  • of bij Wormer een stuk verder lopen via de aftakroute die door de wereldberoemde Zaanse Schans gaat.
Aan de titel kun je al zien wat het is geworden!

Onderweg heb ik een oversteek over het water met de veerpont Spijkerboor. Ik heb nu wel van tevoren de vaartijden gecheckt en deze vaart gewoon. De vorige keer op het Trekvogelpad ging dat bijna mis.

Wandelkaartje Trekvogelpad De Rijp - Wormerveer
Wandelkaartje Trekvogelpad De Rijp – Wormerveer

De Rijp

Vroeg in de ochtend stap ik uit de bus in De Rijp. De zon is net op en geeft een gouden gloed over het dorp. Ik loop over de doorgaande weg door het centrum van De Rijp. Het is best wel druk met mensen die met de auto naar hun werk gaan. Ik passeer de Waag die ook een prachtige gouden gloed heeft. Ik kreeg in mijn vorige bezoek aan De Rijp al geen genoeg van de mooie, houten gevels, maar ze zijn nu extra mooi bij de opkomende zon.

Aan het einde van de weg loop ik over de brug over de Beemsterringvaart en ga naar rechts. Aan mijn andere zijde heb ik een schitterend uitzicht over de laaggelegen weilanden van de Beemster.

Dit keer houd ik ook weer een vogelchecklist bij. Ik kijk goed om me heen welke vogels ik tegenkom. In de vaart zwemmen een aantal zwart-witte eenden. Het blijken kuifeenden te zijn. Het is de eerste keer dat ik deze eendensoort tegenkom. Heel zeldzaam zijn deze eenden overigens niet, in latere wandelingen kom ik ze veel vaker tegen.

kuifeenden
kuifeenden

Mijn route loopt nog steeds rechtdoor. Ik loop langs vele boerderijen die aan de kant van de weilanden liggen.


Spijkerboor

Na een tijdje kom ik langs het Fort Spijkerboor. Dit verdedigingswerk maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Hierlangs loopt ook het LAW (Lange AfstandsWandelpad) genaamd het Waterliniepad. Deze wandelroute komt langs vele verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Uiteraard staat dit wandelpad ook op mijn lijstje. Voorlopig heb ik nog vele etappes op het Trekvogelpad te goed.

Bij Fort Spijkerboor buigt de route af naar rechts en even verderop ben ik voor de tweede keer bij het Noordhollandsch Kanaal waar ik met de veerpont Spijkerboor naar de overkant wordt gebracht. Eerder stak ik dit kanaal al over met de veerpont bij Akersloot. Na de oversteek neem ik even pauze op een bankje.

Ik loop in de richting van de rood-witte markering aan de rechterkant van de Knollendammervaart. Ik heb toch het gevoel niet helemaal goed te gaan dus ik kijk nog eens in de routegids. Oh, ik volg de markering van het Waterliniepad, ik moet aan de linkerkant van de vaart zijn. Gelukkig had ik het nog op tijd door. Ik steek de ophaalbrug over en vervolg mijn weg langs de vaart.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Het is nu weer een heel stuk rechtdoor tot aan Oostknollendam. Ik kom eerst nog langs de boerderij het Noord-Hollands Hof waar een zogenaamd Rustpunt is.

Rustpunt
Rustpunten zijn plekjes in verschillende provincies in Nederlands waar wandelaars en fietsers een welverdiende rustpauze kunnen nemen. Vrijwilligers hebben hun erf opengesteld en kunnen koffie, thee, limonade en iets te eten nuttigen, of eventueel gebruikmaken van het toilet. Vaak is zo’n punt bij een boerderij, woonhuis of een camping.

Je herkent een Rustpunt aan het bord met het Rustpunt logo. Neem een kijkje op de website Rustpunt.nu waar deze punten zich bevinden.

Het Rustpunt dat ik tegenkom is een boerderijwinkel in de vorm van automaten. Op een andere wandelroute (Tempelroute) in het Groene Hart bij Reeuwijk kwam ik eerder zulke automaten tegen. Ik ben benieuwd wat er allemaal te koop is. Mijn oog valt op de bekertjes ijs. Het is pas half 10 ’s ochtends maar een ijsje gaat er altijd in. Ik kies voor hazelnootijs en het smaakt heerlijk.

ijsje
ijsje

Al wandelend eet ik mijn ijsje op en ga verder langs de Knollendammervaart. Aan mijn linkerkant zijn de uitgestrekte weilanden van de Beemster inmiddels overgegaan in het Jisperveld. Er staat een leuk, klein molentje langs de waterkant.

Klein molentje in het Jisperveld
Klein molentje in het Jisperveld

Oostknollendam

Eenmaal in Oostknollendam aangekomen kan ik me weer vergapen aan de huizen met mooie gevels.

Halverwege Oostknollendam maakt de route een lus door de Schaalsmeerpolder. Deze polder maakt deel uit van het Wormer- en Jisperveld, het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. De route gaat eerst over een verharde weg en veranderd later in een graspad.

Ik kom langs het bezoekerscentrum de Poelboerderij van Natuurmonumenten. Op deze maandagochtend is het bezoekerscentrum gesloten. Op de website van Natuurmonumenten vindt je een vergelijkbare rondwandeling door de Schaalsmeerpolder.

Het Wormer- en Jisperveld is een paradijs voor grutto’s. Bij het bezoekerscentrum staat dan ook een bord met een enorme grutto erop. Helaas kom ik op dat moment geen grutto’s tegen. In de lente heb je meer kans deze vogels te zien. In de verte in het gras zie ik wel iets bruins scharrelen. In eerste instantie lijken het een paar hazen, maar als ik beter kijk zijn het toch een soort vogels. Ze hebben iets weg van fazanten, maar het felgekleurde mannetje is nergens te bekennen. Na even op google te hebben gezocht, kom ik tot de conclusie dat het patrijzen zijn. Deze soort kan ik weer toevoegen aan mijn checklist. De vogels zijn te ver weg om een goede foto van te maken.

De patrijs
De patrijs behoord tot de hoenderfamilie en heeft een bruin en grijs gestreept kleed. De kop is oranje-bruin van kleur. Patrijzen komen in Nederland vooral voor in het akker- en weidelandschap. De aantallen patrijzen zijn de afgelopen jaren (zoals vele andere weidevogels) drastisch afgenomen.

patrijzen

Bron: Vogelbescherming
Dit keer ben ik de volgende vogels tegengekomen:
Vogels gezien tussen De Rijp en Wormerveer
✔ Blauwe reiger✔ Holenduif✔ Kuifeend✔ Waterhoen
✔ Boerenzwaluw✔ Houtduif✔ Meerkoet✔ Wilde eend
✔ Buizerd✔ Huismus✔ Merel✔ Witte eend
✔ Ekster✔ Kauw✔ Patrijs✔ Witte kwikstaart
✔ Fuut✔ Kievit✔ Spreeuw✔ Zilvermeeuw
✔ Grauwe gans✔ Kleine Canadesche gans✔ Stadsduif
✔ Halsbandparkiet✔ Kolgans✔ Turkse tortel

De route door de Schaalsmeerpolder gaat met de bocht mee naar rechts. In de verte zijn de fabrieken aan de rivier de Zaan te zien. Aan het eind van het graspad staat een richtingaanwijzerbord met de richtingen ‘gaan’ en ging’. Ik loop de ‘ging’ richting op. Dat komt mooi uit, want ik besluit hier om de snelste weg naar het dichtstbijzijnde station te nemen. De aftakroute door de Zaanse Schans bewaar ik voor de volgende keer.

Ging of gaan
Ging of gaan?

Ik loop langs het meer De Poel met een jachthaven. In de bomen op mijn pad vliegen een aantal felgroene halsbandparkieten.

Ik kom aan bij de Zaan, aan de overkant van de rivier zijn grote fabrieken te zien. Als ik de rand van Wormer bereik loop ik zelf onder de buizen van een fabriek door waar cacao wordt geproduceerd. Rond dit gedeelte van de route blijft ook de eigenaardige geur van cacao hangen.


Wormer en Wormerveer

Aan de overkant van de rivier hebben de fabrieken plaats gemaakt voor Wormerveer. Daar is waar ik mijn trein kan pakken. Ik moet nog even een stuk langs de rivier tot aan de volgende brug lopen.

Ik wandel langs grote pakhuizen waar nu hippe bedrijven en horeca in zijn gevestigd. Als ik via de brug naar de overkant ga, zijn de pakhuizen aan de Wormerzijde nog beter te zien.

Ik loop nog een klein stukje terug langs de Zaan, nu aan de Wormerveerzijde. Vijf minuten later ben ik bij het station aangekomen en kan ik weer terug naar huis met de trein.


Eindoordeel

Het eerste deel tot Oostknollendam is veel rechtdoor, en we weten inmiddels dat alsmaar rechtdoor niet mijn favoriet is. Toch heb ik wel genoten van de wandeling. De prachtige zonsopgang en het rondje door de Schaalsmeerpolder maakt veel goed. Het was een leuke, gemiddelde wandelroute van drie sterren.

Meer info:

Route: Etappe 3 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van De Rijp naar Wormerveer, Noord-Holland.
Aantal km: +/- 15 km
Datum gewandeld: 14 september 2020
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog