Af en toe wandel ik ook een ander lange afstandswandelpad genaamd het Trekvogelpad (LAW 2). Dit pad loop van Bergen aan Zee in het westen naar Enschede in het oosten van het land. De route is in beide richtingen bewegwijzerd, dus je kunt ook van oost naar west.

Maar de vogeltrek is toch van noord naar zuid (of andersom) hoor ik je denken, dus waarom is het trekvogelpad van west naar oost? Heel simpel: je komt door verschillende natuurgebieden waar allerlei vogels leven, broeden of doorheen trekken. De kans is dus groot dat je verschillende soorten vogels tegenkomt. De natuurgebieden zijn bijvoorbeeld: de duinen bij Bergen aan Zee, de weidevelden en Waterland in Noord-Holland of de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.

Het wandelpad is in totaal 414 km lang en één van de langste wandelpaden van Nederland. Omdat ik maar sporadisch een stukje wandel op dit pad, ben ik er nog wel even zoet mee. Tot nu toe heb ik pas twee gedeeltes gelopen: van Bergen aan Zee naar Heiloo en van Heiloo naar Alkmaar.

De beste tijd om vogels te spotten is tijdens de vogeltrek in het voorjaar of het najaar. Mij is het niet gelukt om in het voorjaar of het najaar een stukje van het Trekvogelpad te lopen, vanwege de coronamaatregelen. Voor mij is het nu hoogzomer en ik heb vakantie, dus een mooie gelegenheid om weer een stukje van het Trekvogelpad te lopen.


Hoe plannen kunnen wijzigen

Ik wil vandaag van de Boekelermeer in Alkmaar naar De Rijp wandelen. Ik ben vroeg op pad, het is een rit van ongeveer twee uur, dus ik zit voor half 7 in de trein. Ik kan dan ook van mijn 40% korting gebruikmaken. Ik moet eerst met de trein naar Uitgeest en dan naar de Boekelermeer met de bus.

De Boekelermeer is een bedrijventerrein gelegen onder Alkmaar. Ik heb er voor gekozen om het stukje bedrijventerrein zelf over te slaan. Het eerste stuk van mijn pad loopt door de polder richting Akersloot. Bij Akersloot moet ik dan met de veerpont. In de trein check ik alvast de vaartijden van de veerpont. De pont vaart elke dag, maar op de eerste dinsdag van de maand wordt deze van 9.30 uur t/m 11.00 uur uit de vaart genomen voor onderhoud. Laat het nu net de eerste dinsdag van de maand zijn!

Ik kijk hoe laat ik aankom op mijn bestemming: 8.30 uur. Het stukje naar de veerpont is niet zo lang dus ik zou het kunnen halen voor 9.30 uur. Of ik moet toch bij de bushalte van de veerpont uitstappen, dan weet ik zeker dat ik het haal. Maar dan moet ik een stuk overslaan en dat wil ik eigenlijk niet. Opeens bedenk ik me dat ik de route ook in de andere richting kan lopen. Ik check hoe ik met het OV in De Rijp kom en zie dat ik daarvoor bij Amsterdam CS de bus kan pakken. Probleem opgelost! Hoef ik me ook niet zo te haasten. Wandelen doe ik voor mijn lol, niet om ergens op tijd aan te komen.


De Rijp en Graft

Om kwart voor 9 stap ik uit de bus in De Rijp. Ik loop door het dorp met prachtige Oud-Hollandse huizen met groene en grijze gevels. Ook zijn er verschillende witte ophaalbruggetjes te vinden in het dorp. Net na zo’n bruggetje kom ik bij de Waag. Wat een prachtig oud gebouw is dit!

Ik sla links af om dwars door het dorp te lopen. Aan beide kanten staan nog meer huizen met houten gevels. Ik kijk mijn ogen uit en mijn fotocamera maakt overuren.

Naast het om me heen kijken en foto’s maken, ben ik ook nog vogels aan het spotten. Elke soort vogel die ik tijdens mijn wandeling tegenkom, vink (sorry, flauwe woordgrap 😁) ik af op mijn checklist. Ik heb van te voren een digitale checklist gemaakt op mijn telefoon met alle soorten vogels die in Nederland voorkomen. Elke keer als ik een deel van het Trekvogelpad wandel, houd ik zo’n lijstje bij.

Dit keer ben ik de volgende vogels tegengekomen:
Vogels gezien tussen De Rijp en Boekelermeer, Alkmaar
✔ Bergeend✔ Houtduif✔ Meerkoet✔ Waterhoen
✔ Blauwe reiger✔ Huismus✔ Nijlgans✔ Wilde eend
✔ Boerenzwaluw✔ Huiszwaluw✔ Rietzanger✔ Witte kwikstaart
✔ Brandgans✔ Kauw✔ Roodhalsgans✔ Zanglijster
✔ Buizerd✔ Klein Canadese gans✔ Scholekster✔ Zilvermeeuw
✔ Ekster✔ Kleine rietgans✔ Sneeuwgans✔ Zwarte kraai
✔ Grauwe gans✔ Kokmeeuw✔ Spreeuw
✔ Halsbandparkiet✔ Kolgans✔ Toendrarietgans
✔ Holenduif✔ Krakeend(?)✔ Turkse tortel
Ik kwam onderstaande watervogel tegen met een donkerbruine kop en grijze snavel. Ik heb helaas geen betere foto. Welke soort watervogel is dit? Ik dacht eerst een krakeend, maar na nader onderzoek ziet deze er heel anders uit. Als iemand het weet, laat het achter in de reacties!


Welke soort watervogel is dit?

Na een heel stuk rechtdoor langs de mooie huizen moet ik rechtsaf door het dorp Graft heen. Hier weer dezelfde soort huizen aan beide kanten van de straat. Ook kom ik langs het Raadhuis, het kan niet stuk met de prachtige gebouwen. Ik blijf me vergapen aan alle mooie huizen en gebouwen die ik tegenkom. Al snel ben ik Graft uit en ga ik rechtsaf door de polder.


Noordeinde en Driehuizen

Verderop is het volgende dorp genaamd Noordeinde. Daar staan verschillende stolpboerderijen. Tijdens de busrit richting De Rijp kwam ik al vele van deze boerderijen tegen en ik was meteen verliefd. Het zou toch geweldig zijn om in zo’n boerderij te wonen.

Een stolpboerderij is een vierkante boerderij met een piramidevormig dak. Deze boerderijen komen vooral in Noord-Holland voor. Alles bevindt zich onder één dak: woongedeelte, hooi, vee, werktuigen.

Bron: Wikipedia

stolpboerderij Noordeinde
Stolpboerderij Noordeinde

Even verderop ben ik alweer aan het einde van Noordeinde. Bij restaurant De Kleine Haag en ‘t Meertje ga ik linksaf en duik de polder in. Ik heb vaak in polders van het Groene Hart gewandeld (zie mijn eerdere blog over de Tempelroute), maar deze polders zien er toch op een of andere manier anders uit. Misschien is de inpoldering anders gedaan. In de verte zijn nog meer stolpboerderijen te zien. Ik loop eerst langs ‘t Meertje en aan het einde van de weg gaat het verharde pad over in een onverhard pad over de dijk.


Andere wandelgids over Noord-Holland


Ondertussen houd ik nog steeds met vogelchecklist bij. Ik zie allerlei soorten ganzen in de wei en verderop vliegen witte kwikstaarten voor me uit.

De witte kwikstaart is een slank zwart-wit vogeltje met een lange staart. De vogel komt veel voor in Nederland en is vooral op het platteland te vinden. De vogel beweegt voortdurend zijn staart op en neer.

witte kwikstaat

Bronnen: Vogelbescherming en Wikipedia

Na een tijdje moet ik een overstapje over en een stukje door het weiland. Ik loop vervolgens over een houtsnipperpad dicht langs een stolpboerderij.

Na de boerderij loop ik weer door de polder. In de verte is het pittoreske kerkje van Driehuizen te zien. Aan het einde van de weg ga ik naar links en loop door Driehuizen heen. De groene en grijze gevels zijn ook hier weer van de partij. Het is een drukte van jewelste met wandelaars, fietsers en auto’s op deze warme zomerdag. Iedereen zegt vriendelijk gedag.

Ik realiseer me overigens net dat ik drie huizen als illustratie heb gemaakt van Driehuizen 😁. Ook Driehuizen ben ik zo doorheen. Ik ga rechtsaf een bruggetje over. Vanaf het bruggetje maak ik nog een laatste foto van het pittoreske dorp. Vervolgens ga ik naar links en loop langs de vaart waar verschillende bootjes aan de kade liggen.


Strijkmolen K

Update: inmiddels heb ik begrepen dat de molen ‘Poldermolen K’ heet. Strijkmolen K blijkt bij Noordschermer te zijn en niet in de buurt van Zuidschermer zoals deze molen 🙈. Dus overal waar je Strijkmolen K ziet, moet dit Poldermolen K zijn.

Langs de vaart gat ik met de bocht mee naar rechts. Vervolgens moet ik een overstapje over en loop ik over een dijk met schapen. In de verte is de molen genaamd Strijkmolen K te zien. De molen komt steeds dichterbij.

Naast de molen lopen een aantal roodhalsganzen in het gras. Ook liggen een paar geiten heerlijk te zonnen op een verhoging. Na de molen volgt de weg langs een aantal boerderijen.

Ik sla linksaf en loop een kort stuk over een landweg bij Zuidschermer, vervolgens gaat het pad naar rechts over nog een landweg richting het Noordhollandsch kanaal. Bij het kanaal moet ik naar links over een fietspad. Het is inmiddels kwart voor 11 en al erg warm aan het worden. Er komt ook een hoofdpijn bij me opzetten. Toch wat te weinig gedronken onderweg. Daar moet ik beter op letten op zo’n warme dag. Op dit stuk zijn weinig ‘nieuwe’ vogels meer te zien. Op een gegeven moment buigt het fietspad naar rechts en daar is de veerpont van Akersloot. Het is precies 11.00 uur, dat heb ik goed uitgekiend!

Een hele stoet fietsers, wandelaars en auto’s gaan net de eerste keer naar de overkant. Ik kan ook meteen mee en ben al snel aan de Akerslootzijde van het kanaal. Nog een klein stukje wandelen en ik ben bij mijn eindpunt aangekomen.


Laatste stukje vanaf Akersloot

Na de veerpont ga ik eerst rechtdoor, sla af naar links en vervolgens weer naar rechts. Ik loop langs de molen de Oude Knegt. Aan het einde van de weg is een t-splitsing en daar moet ik naar rechts. Daar loop ik weer door de polder en verderop is de Noordermolen te zien. Vlakbij de Noordermolen sla ik rechtsaf. Dit laatste stuk tot aan het bedrijventerrein de Boekelermeer is niet heel boeiend. Er zijn weinig vogels te zien, ik denk dat het te warm is zo rond het middaguur. De laatste vogels die ik nog tegenkom zijn een paar zwaluwen zittend in de dakgoot van een huis in aanbouw. Ook zijn er geen stolpboerderijen meer te zien.

Bij de Boekelermeer wacht ik nog een half uur op de bus die me naar Uitgeest brengt. Inmiddels is mijn hoofdpijn niet meer te harden en is het een vervelende terugreis. Checklist voor volgende keer: meer water, petje voor de warmte en aspirines!


Eindoordeel

Ik vond het een geweldige wandeling! Ik heb mijn ogen uitgekeken naar alle mooie huizen, gebouwen en boerderijen. Ook heb ik allerlei verschillende vogels gespot. Ondanks het saaie laatste stuk, is het zeker 5 sterren waard! Ik heb er echt van genoten.

Meer info:

Route: Etappe 3 en Etappe 2 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van De Rijp naar De Boekelermeer te Alkmaar.
Aantal km: +/- 16 km
Datum gewandeld: 4 augustus 2020
Materialen illustraties: Inktense-potloden en aquarelverf
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze wonderschone wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Wonderschone wandeling Trekvogelpad De Rijp Alkmaar
Pin Wonderschone wandeling Trekvogelpad De Rijp Alkmaar

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog