Dit keer een andere blogpost dan je van mij gewend bent. In september 2021 heb ik de laatste wandeling afgerond uit het boekje Groene Hart wandelingen van de ANWB. In dit boekje staan 43 rondwandelingen in het Groene Hart in Nederland. Het boekje is inmiddels niet meer te koop en de zeshoekige ANWB-routemarkeringen zijn verouderd of niet overal meer aanwezig, maar de routes zijn nog steeds te bewandelen en her en der te vinden op internet. Het leek me daarom leuk om een overzicht te maken van waar je deze rondwandelingen online kunt vinden.

Sommige routes zijn helaas niet online te vinden, maar kun je nog wel min of meer wandelen m.b.v. het wandelknooppuntennetwerk (leuk scrabble-woord :)). Bij elke route heb ik aangegeven welke routenummertjes van het wandelnetwerk je moet volgen vanaf het startpunt. Daarnaast heb ik een top 5 gemaakt van de leukste rondwandelingen en een beschrijving van de minst leuke route (ik moet het even kwijt).

Illustratie Groene Hart
Illustratie Groene Hart

Introductie op het Groene Hart

Allereerst een korte introductie op het Groene Hart. Het Groene Hart bevindt zich in het westen van Nederland tussen de grote steden van de Randstad. Het gebied strekt zich uit over de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Het landschap bestaat veelal uit polders, weilanden, akkers en boerderijen, kortom agrarisch gebied. Maar je vindt er ook plassen, moerasgebieden, (recreatie)bossen, veenriviertjes en eeuwenoude stadjes en dorpjes. Er zijn enorm veel wandelpaden, over polderwegen en fietspaden, maar ook over tiendwegen, jaagpaden, legakkers, houtkades, boerenlandpaden en struinpaadjes.

De grootste stad (en tevens het middelpunt) van het Groene Hart is Gouda, bekend van de kaas en stroopwafels. Gek genoeg gaat geen van de wandelroutes uit dit boekje door Gouda heen. De Goudse Hout-route schampt alleen deze stad.

Wat je ook veel tegenkomt binnen het Groene Hart zijn de vestingsteden, forten en verdedigingswerken van de Oude- en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verschillende forten zijn opengesteld voor het publiek en zeker een bezoekje waard. Ook is het leuk om een rondje door een oude vestingstad te lopen, zoals in Woerden, Muiden of Schoonhoven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is sinds 2021 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wat betekenen al de verschillende termen nou eigenlijk?

  • Legakker: een legakker is een rechthoekig lap grond in de veengebieden waar vroeger turfstekers de plaggen veen op legden om te drogen en te maken tot turf. Turf werd gebruikt als brandstof.
  • Tiendweg: een tiendweg is een op een veenkade aangelegde weg, dit kan een verharde weg zijn, maar je hebt ook onverharde tiendwegen. Vaak zijn deze wegen omgeven door wilgen.
  • Jaagpad: een jaagpad is een pad langs een rivier waar schepen vooruit werden getrokken door paarden of mensen. Langs de Hollandsche IJssel en de Oude Rijn loopt zo’n jaagpad.
  • Houtkade: een houtkade is een veenkade begroeid met bomen zoals wilgen, essen, elzen en soms eiken. Het hakhout van deze bomen werden door omwonenden gebruikt, dit wordt ook wel geriefhout genoemd. De houtkades vormen vaak de begrenzing van een stuk polder.
  • Boerenlandpaden: een boerenlandpad een pad over het erf en land van een boer. De boer heeft een deel van zijn land opengesteld voor wandelaars. Niet mijn favoriete soort pad, je loopt vaak gewoon door een weiland, waardoor je als het geregend heeft door de modder en het hoge gras moet ploeteren. Er is vaak geen aangelegd pad gemaakt. Soms is het gras gemaaid waar je mag lopen.
  • Struinpaden: struinpaden zijn onverharde paden door de uiterwaarden bij een rivier, bijvoorbeeld langs de Lek. Bij laag water kun je vaak vrij wandelen over deze paden. Bij hoog water zijn deze paden niet begaanbaar, omdat het gebied onderloopt met water.

Bron: Wikipedia

Jaagpad Hollandsche IJssel
Jaagpad langs de Hollandsche IJssel

Nummertjes, pijltjes en paaltjes

Door het gehele Groene Hart is het wandelknooppuntennetwerk te vinden. Deze knooppunten heb je al heel lang voor fietsers in de vorm van rechthoekige bordjes met nummertjes en pijltjes naar het volgende knooppunt, maar voor wandelaars is er ook een dergelijk netwerk. Bijna overal in Nederland kom je paaltjes tegen met nummertjes en pijltjes (soms zijn deze bordjes op lantaarnpalen bevestigd). De nummertjes geven het knooppunt aan en de pijltjes wijzen je de weg naar het volgende knooppunt. Met behulp van een routeplanner kun je door de nummertjes aan elkaar te knopen een eigen wandeling samenstellen. Zo kun je bijna heel Nederland door m.b.v. de knooppunten. Op wandelnet.nl vindt je het gehele knooppuntennetwerk (m.u.v. recent gelanceerde regio’s, bijvoorbeeld Amstelland van netwerk Noord-Holland of regio Arnhem Nijmegen).

Elke provincie heeft zijn eigen knooppuntennetwerk en binnen de provincie weer verdeeld in regio’s. Zo hebben de knooppuntbordjes in Zuid-holland een gele achtergrond en een rood nummertje of pijltje. In Utrecht zijn de kleuren blauw (achtergrond) en oranje (nummertje of pijltje). In de provincie Noord-Holland kun je zelfs aan de hand van gekleurde pijltjes een vooruitgestippelde route wandelen of nog steeds m.b.v. de nummertjes een eigen route plannen. Elke regio heeft zijn eigen routenummertjes, dus het kan voorkomen als je op de grens van twee regio’s wandelt, dat je twee dezelfde nummertjes hebt in je route.

In het overzicht verderop in deze post heb ik m.b.v. een routeplanner de routes uit het boekje min of meer uitgestippeld. De route vanuit de planner en de route uit het boekje gaan niet altijd gelijk op, domweg omdat er geen routenummertje is of het pijltje een andere kant op wijst. Daarom vallen sommige routes via het routenetwerk iets langer uit.

Wil je liever zelf een route binnen het Groene Hart uitstippelen? Ga dan naar de wandelnet.nl, routemaker.nl of route.nl voor de routeplanners. Wandelnetwerk Noord-Holland heeft ook een eigen website en app met eigen planner.


Toeristisch OverstapPunt (TOP)

In mijn blogs heb ik vaker gerept over Toeristische Overstap Punten (TOP’s) en wil dit nog een keer aanstippen, omdat meerdere wandelroutes uit het ANWB routeboekje ‘overgenomen’ zijn door zo’n TOP. TOP’s zijn locaties waar vanuit meerdere wandel-, fiets- en soms vaarroutes zijn uitgestippeld, meestal m.b.v. het knooppuntennetwerk. TOP’s komen vrijwel in het hele land voor en elke provincie of regio heeft zijn eigen variatie op een TOP. In Noord-Brabant heten deze punten bijvoorbeeld Natuurpoorten met als herkenningspunt een grote, metalen sleutel. In het verkeer wordt de locatie van een TOP aangegeven met een bruin ANWB bord.

In het Groene Hart komen twee soorten TOP’s voor:

  • In Noord-Holland heb je TOP’s in de vorm van een informatiezuil, bijvoorbeeld bij de parkeerplaats van het Diemerbos. Elke regio binnen Noord-Holland heeft zijn eigen vormgeving van de informatiezuil.
  • In Zuid-Holland en West Utrecht zijn de TOP’s te herkennen aan de grote, groene grasspriet (waar ik het vaker over heb gehad). Bij de grasspriet is een soort pleintje met informatieborden over de omgeving en de routes.

Top 5 leukste rondwandelingen

1. Groenekanroute

Bos! In het Groene Hart is weinig bos te vinden en dat is toch mijn meest favoriete plek om te wandelen. Eigenlijk zijn er alleen recreatiebossen te vinden, zoals bijvoorbeeld het Loetbos (al gaat de route met deze naam niet door het leukste gedeelte van dat bos), maar voor oeroude bossen moet je goed zoeken. Er is één uitzondering op de regel en dat is de Groenekanroute. Het plaatsje Groenekan net boven Utrecht bevindt zich aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Vanaf Groenekan gaat de route naar Maartensdijk en weer terug en je wandelt een groot gedeelte door het landgoed Beukenburg. Deze route is inmiddels vervangen door een Klompenpad en heet dan ook het Beukenburgerpad. Zelf liep ik daar in de herfst en heb erg genoten van de goudgele blaadjes die van de bomen dwarrelden.

Ik heb overigens niet de hele route afgerond, het deel rondom Fort Blauwkapel (van de Nieuwe Hollandse Waterlinie) heb ik toen overgeslagen, maar dat is natuurlijk wel een leuke afwisseling.

2. Demmerikroute

Misschien is het omdat het de eerste route was uit het boekje die ik wandelde of omdat het bij mijn geboortedorp is, ik vind de Demmerikroute in Vinkeveen een hele leuke route. De rondwandeling heeft vele herkenbare, maar ook nieuwe plekjes in de omgeving waar ik opgegroeid ben. Een deel van deze route gaat gelijk op met het Bellopad: een wandelroute over het oude treinspoor van de Haarlemmermeertrein tussen Haarlem en Nieuwersluis, met de naam Bello. In de zomer en herfst wordt er een Bellosafari georganiseerd in de Demmerikse Polder, bekijk de website hetspoorhuis.nl voor meer informatie.

Ook leuk om te weten is dat er een herdenkingsbankje staat langs het oude spoor met uitzicht op de katholieke kerk van Vinkeveen. Dit is ter nagedachtenis aan mijn oom en tante Leen en Annie. Leen maakte ooit gebruik van de trein om Annie te bezoeken.

3. Zwanburgerroute

De Zwanburgerroute zelf is misschien een beetje saai, maar de tocht met de salonboot De Heere Schouten als veerpont maakt dit een unieke wandeling! De vrijwilligers op de boot leggen van alles uit over het gebied en de natuur rondom de route. Ik kreeg zelfs een verrekijker mee om de natuur in de Zwanburgerpolder te bewonderen. Echt een geweldige ervaring! Ik heb een uitgebreid verslag van de Zwanburgerroute geschreven.

Met de salonboot als veerpont Zwanburgerroute
Met de salonboot als veerpont, Zwanburgerroute

4. Bloklandroute

Ik vond de Bloklandroute helemaal het einde. Ik genoot van de boerenzwaluwen die om me heen vlogen op de Tiendweg en van de andere dieren die ik tegenkwam, zoals een pad, een haas en heel veel weidevogels. Ook leuk zijn de productenkraampjes langs de weg in het lintdorp Blokland. Ik heb zelf een zakje hazelnoten gekocht. Tegen het einde van de route loop je door een park met fruitbomen waar je zelf van mag plukken, en langs molen de Valk.

5. Westbroekroute

Grappig dat je vanuit hetzelfde dorp Tienhoven één van de leukste, maar ook de minst leuke route (zie volgende paragraaf) kan wandelen. De Westbroekroute is de leuke route en is inmiddels omgedoopt tot Klompenpad Zoddenpad. Ik wandelde door het lintdorp Tienhoven en scoorde een gratis appeltje voor de dorst bij een kraampje langs de weg. Ik liep over grasdijken en over het Bert Bospad door een moerassig gebiedje. Verder liep ik door laagveengebied de Zodden en langs de Loosdrechtse Plassen. Maar pas op voor de rivierkreeftjes die dreigend hun scharen omhoog steken. Deze diertjes gaan op zoek naar een nieuw territorium en kun je ze in de poldergebieden tegenkomen. Niet op gaan staan dus!


Minst leuke wandeling: Betuneroute

De Betuneroute is naar mijn mening de minst leuke route uit het boekje. En het is nota bene vlakbij één van de leukste routes! Ik moet toegeven ik had mijn dag niet.

Ik moest namelijk twee bushaltes in Maarssen eerder uitstappen wegens werkzaamheden en daar kwam ik natuurlijk pas onderweg achter. Ik raakte vervolgens hopeloos verdwaald in een woonwijk in Maarssen (waarom mogen voetgangers de rond/rand-weg niet oversteken!). Eenmaal op de route en een uur later dan gepland was het allemaal vrij saai: rechte polderwegen, je loopt in een soort vierkantje (steeds rechtsaf-slaand) i.p.v. een rondje en langs een niet heel interessant deel van de Loosdrechtse Plassen. Ook ben ik nog verkeerd gelopen, ik heb er zelf eigenlijk een vierkant van gemaakt. Ik had eerder een keer naar rechts moeten gaan, maar de route had niet veel beter geweest. Tot overmaat van ramp kreeg ik een migraine-aanval tijdens het wandelen en heb ik de rest van de middag thuis op bed gelegen.

Toch gun ik deze Betunepolder nog een herkansing, want zowel LAW (lange afstandswandelpad) het Waterliniepad als een route uit het boekje ‘Mooiste wandelingen langs water’ van Roots lopen door hetzelfde gebied. Dat is toch wel een herkansing waard!


Alle wandelingen op een rijtje

Hieronder staan alle wandelingen uit het routeboekje in alfabetische volgorde. Bij elke route staat een link naar de online locatie, daarnaast heb ik de route met de wandelnetwerkknooppunten aangegeven en soms staat er een leuke tip of bijzonderheid bij. Tevens staat er info over het openbaar vervoer, parkeren en horeca in de buurt. Klik op de link om meteen naar de route-omschrijving te springen.

  1. Aetsveldroute, Weesp – 11 km
  2. Angstelroute, Nieuwersluis – 11 km
  3. Arkelroute, Gorinchem, 13 km
  4. Avelingenroute, Boven-Hardinxveld – 9 km
  5. Bethlehemroute, Wilnis – 10 km
  6. Bethuneroute, Tienhoven – 9,5 km
  7. Bijleveldroute, Wilnis – 6 km
  8. Bloklandroute, Montfoort – 8 km
  9. Blokweerroute, Alblasserdam – 8 km
  10. Bommelsteinroute, Nederhorst ten Berg – 10 km
  11. Braassemroute, Roelofarendsveen/Rijnsaterwoude – 11,5 km
  12. Cabauwse Jacobs-route, Schoonhoven – 14 km
  13. Demmerikroute, Vinkeveen – 12 km
  14. Diemerbosroute, Diemen – 9 km
  15. Engherkaderoute, Montfoort – 12 km
  16. Gaasperzoomroute, Amsterdam Zuid-Oost – 14 km
  17. Gagelroute, Utrecht – 7 km
  18. Goudse Hout-route, Gouda – 8 km
  19. Gouwebosroute, Waddinxveen – 7 km
  20. Grechtroute, Woerden – 10 km
  21. Groenekanroute, Groenekan – 12 km
  22. Hitlandroute, Nieuwerkerk aan den IJssel – 10 km
  23. Kleine Balij-route, Zoetermeer – 7 km
  24. Krimpenroute, Krimpen aan den IJssel – 7 km
  25. Kromme IJssel-route, IJsselstein – 10 km
  26. Loetbosroute, Ouderkerk aan den IJssel – 11 km
  27. Middelpolderroute, Amstelveen – 10,5 km
  28. Molenvlietroute, Haastrecht – 13 km
  29. Muiderbergroute, Muiderberg – 10 km
  30. Noord Aa-route, Zoetermeer – 10 km
  31. Olmenhorstroute, Lisserbroek – 10 km
  32. Oostgeerroute, Hazerswoude-Dorp – 7,5 km
  33. Oukooproute, Hekendorp – 9 km
  34. Potterskaderoute, Harmelen – 9 km
  35. Reeuwijkse Hout-route, Reeuwijk – 11 km
  36. Spoordijkroute, Wilnis – 13 km
  37. Tempelroute, Reeuwijk – 8 km
  38. Tiendwegroute, Giessendam – 8 km
  39. Ursularoute, Nieuwveen – 5 km
  40. Weegjeroute, Waddinxveen – 11 km
  41. Westbroekroute, Tienhoven – 12 km
  42. Willige Langerak-route, Lopik – 12 km
  43. Zwanburgerroute, Warmond – 7 km

Aetsveldroute, Weesp – 11 km

  • Link naar route:
  • Waar: Weesp, Noord-Holland
  • Startpunt: Station Weesp
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt station (Wandelnetwerk Noord-Holland): 83 – 82 – 81 – 65 – 66 – 63 – 64 – 76 – 75 – 73 – 72 – 71 – 56 – 67 – 68 – 69 – 65 – weer terug naar het station – 82 – 83
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, waterlinie, forten, vestingstad
  • Tip: op Wandelnetwerk Noord-Holland zijn nog meer wandelroutes te vinden vanaf dit startpunt.
  • Openbaar vervoer: Station Weesp
  • Parkeren: bij Station Weesp
  • Horeca:
    • Eeterij de Schalkse aan de Ossenmarkt in Weesp
    • Theetuin aan de Ossenmarkt in Weesp

Angstelroute, Nieuwersluis – 11 km

  • Link naar route: helaas is deze route niet online te vinden, maar m.b.v. wandelknooppunten kun je deze route alsnog wandelen.
  • Waar: Nieuwersluis/Breukelen, Utrecht
  • Startpunt: Nieuwersluis
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 13 – 19 – 18 – 17 – 98 – 72 – 73 – 87 – 85 – 84 – 86 – 14 – 15 – 18 – weer terug naar startpunt – 19 – 13
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, waterlinie, forten, veerpontje, molen
  • Tip: zelf ben ik bij Loenersloot (knooppunt 87) begonnen en het saaiste deel langs het Amsterdam-Rijnkanaal eerst gedaan.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 120 (Utrecht – Amsterdam Bijlmer Arena), halte Nieuwersluis Dorp
    • Bus 121 (Mijdrecht – Hilversum), halte Loenersloot Amsterdam-Rijnkanaal, pik de route op bij knooppunt 87.
  • Parkeren: bij Vechtbrug in Nieuwersluis of in Loenen met aanlooproute via het jaagpad langs de Vecht.
  • Horeca: Nieuwersluis Fort (open op donderdag, vrijdag en zondag)

Arkelroute, Gorinchem – 13 km

  • Link naar route: TOP Gorinchem
  • Waar: Gorinchem, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Gorinchem
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 40 – 38 – 33 – 30 – 39 – 32 – 35 – 47 – 48 – 64 – 58 – 42 – 44 – 41 – 40
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, waterlinie, vestingstad, molen
  • Openbaar vervoer: Station Gorinchem
  • Parkeren: bij Station Gorinchem
  • Horeca: in Gorinchem en Arkel zijn diverse Horecagelegenheden

Avelingenroute, Boven-Hardinxveld – 9 km

  • Link naar route: helaas is deze route niet online te vinden, maar m.b.v. de wandelknooppunten kun je deze route alsnog wandelen. Bij TOP Gorinchem is een Avelingenroute te vinden, maar dat is een andere route dan deze.
  • Waar: Boven-Hardinxveld, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Boven-Hardinxveld
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 86 – 87 – 17 – 18 – 19 – 16 – 86
  • Kenmerken: weilanden, polders, recreatiebossen, rivieren, dijken
  • Openbaar vervoer: Station Boven-Hardinxveld
  • Parkeren: bij Station Boven-Hardinxveld
  • Horeca: Restaria Liba aan de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld

Bethlehemroute, Wilnis – 10 km

  • Link naar route: TOP Heinoomsvaart (met aanlooproute)
  • Waar: Wilnis/Mijdrecht, Utrecht
  • Startpunt: Zorgboerderij en camping Amstelkade (voorheen Zorgboerderij Bethlehem)
  • Wandelknooppunten vanaf TOP Heinoomsvaart: aanlooproute – 13 – 85 – 91 – Startpunt Zorgboerderij – 63 – 62 – 73 – 38 – 85 – terug naar TOP Heinoomsvaart – 13
  • Alternatieve route: bij knooppunt 91 en 62 kun je ervoor kiezen om door het boerenland te lopen. Hiervoor ga je rechtsaf i.p.v. rechtdoor. Bij knooppunt 62 sla je nr. 73 over en verlies je wel een stukje langs riviertje de Kromme Mijdrecht.
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren
  • Bijzonderheden:
    • een deel van de route (tussen knooppunt 85 en 91) is afgesloten tijdens het broedseizoen.
    • ik heb een uitgebreid verslag van deze route gemaakt (inclusief Groene Jonker route).
  • Tip: de Groene Jonker is een prachtig natuurgebied vlakbij deze route. Leuk om de Groene Jonker wandelroute van Natuurmonumenten (+/- 3,5 km) meteen er aan toe te voegen. Dit heb ik namelijk zelf ook gedaan.
  • Openbaar vervoer: lastig te bereiken met het OV.
    • Bus 123 (Oudewater/Woerden – Uithoorn/Mijdrecht), halte Bovendijk, vanaf TOP Heinoomsvaart +/- 2 km aanlooproute
    • Bus 126 (Amsterdam Bijlmer Arena – Mijdrecht) of 130 (Breukelen – Uithoorn), halte Driehuiskerk, aanlooproute +/- 3 km over de Molenland, route oppikken tussen knooppunt 83 en 85.
  • Parkeren: zorgboerderij Amstelkade
  • Horeca: zorgboerderij Amstelkade

Bethuneroute, Tienhoven – 9,5 km

  • Link naar route: helaas is deze route niet online te vinden, maar m.b.v. de wandelknooppunten alsnog te wandelen.
  • Waar: Tienhoven, Utrecht
  • Startpunt: hoek Maarsseveense Vaart en Bethuneweg
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 82 – 11 – 12 – 18 – 59 – 69 – 77 – 78 – 79 – 81 – 82
  • Kenmerken: weilanden, polders, plassen, waterlinie, forten, lintdorp
  • Tip: Fort Maarsseveen is vlakbij het startpunt, zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen (ook aangezien de rest van de route vrij saai is)
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 122 (Utrecht Overvecht – Nieuw-Loosdrecht), halte Ds. Ulferslaan in Tienhoven, route oppakken bij knooppunt 78
    • Bus 913 (buurtbus Maarssen – Utrecht Zuilen, min. 30 minuten van te voren reserveren), halte Wilgenplas in Maarssen (bij startpunt)
  • Parkeren: in Tienhoven of bij parkeerplaats Fort Maarssenveen
  • Horeca:
    • De Heeren van Maarssen in Maarssen
    • Café ’t Kikkertje in Tienhoven
    • Het Olde Rechthuys in Tienhoven

Bijleveldroute, Wilnis – 6 km

  • Link naar route: TOP Heinoomsvaart
  • Waar: Wilnis, Utrecht
  • Startpunt: Raadhuisstraat, Wilnis
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 68 – 65 – 46 – 23 – 83 – 82 – 65
  • Kenmerken: weilanden, polders
  • Bijzonderheden: deze route is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.
  • Openbaar vervoer: Bus 130 (Breukelen – Uithoorn), 126 (Amsterdam Bijlmer Arena – Mijdrecht) of 123 (Oudewater/Woerden – Mijdrecht/Uithoorn), halte Herenweg in Wilnis
  • Parkeren: Dorpsstraat, Wilnis
  • Horeca: Cafetaria Alpha (snackbar) in Wilnis

Bloklandroute, Montfoort – 8 km

  • Link naar route: Groene Hart
  • Waar: Montfoort, Utrecht
  • Startpunt: Kasteelplein, Montfoort
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt: 79 – 83 – 82 – 63 – 11 – 64 – 78 – 71 – 75 – 83 – 79
  • Kenmerken: weilanden, polders, lintdorp, molen
  • Bijzonderheden: één van mijn favoriete wandelingen, ik heb er zelfs mijn eerste illustratie van een wandelkaartje aan gewijd.
  • Tip: er staan leuke productenkraampjes langs de weg en er is een streekwinkel in de buurt van de route.
  • Openbaar vervoer: bus 5 (Woerden – Montfoort) of 107 (Gouda – Utrecht), halte Kasteelplein
  • Parkeren: Kasteelplein/Stadskantoor
  • Horeca:
    • Kasteel Montfoort
    • De Heeren van Montfoort
Wandelkaartje Montfoort
Wandelkaartje Bloklandroute – Montfoort

Blokweerroute, Alblasserdam – 8 km

  • Link naar route: TOP Alblasserdam
  • Waar: Alblasserdam, Zuid-Holland
  • Startpunt: Dam in Alblasserdam
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 84 – 66 – 80 – 81 – 82 – 79 – 73 – 72 – 76 – 77 – 88 – 87 – 85 – 84
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, molens, UNESCO Werelderfgoed
  • Tip: deze route gaat langs een deel van de Kinderdijk molens. Wil je een uitgebreid verslag lezen van deze prachtige molens? Bekijk dan mijn blogpost over het lange afstandspad het Grote Rivierenpad tussen Kinderdijk en Hendrik-Ido Ambacht.
  • Openbaar vervoer: Bus 498 (Rotterdam Kralingse Zoom – Alblasserdam/Nieuw-Lekkerland), halte Dam in Alblasserdam
  • Parkeren: bij Restaurant Het Wapen
  • Horeca: Restaurant Het Wapen in Alblasserdam

Bommelsteinroute, Nederhorst Den Berg – 10 km

  • Link naar route: ANWB
  • Waar: Nederhorst Den Berg, Noord-Holland
  • Startpunt: Willibrordkerk, Kerkstraat, Nederhorst Den Berg
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (Wandelnetwerk Noord-Holland): 45 – 49 – 46 – 47 – 53 – 54 – 52 – 59 – 48 – 45
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, plassen, molens, veerpontje
  • Tip: onlangs hebben de makers van het wandelblog Westphilwandelt deze route gewandeld en er een uiterst amuserend blogje over geschreven, met prachtige foto’s als bewijs.
  • Openbaar vervoer: bus 106 (Weesp – Hilversum), halte Centrum in Nederhorst Den Berg
  • Parkeren: bij de kerk
  • Horeca: Het Spiegelhuys in Nederhorst Den Berg

Braassemroute, Roelofarendsveen/ Rijnsaterwoude – 11,5 km

  • Link naar route:
  • Waar: Rijnsaterwoude/Roelofarendsveen, Zuid-Holland
  • Startpunt: tegenover de hervormde kerk in Rijnsaterwoude
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 76 – 78 – veerpont Oude Wetering – 74 – 11 – 18 – 79 – veerpont Paddegat – 36 -42 – 45 – 48
  • Kenmerken: weilanden, polders, plassen, lintdorp, veerpontjes
  • Bijzonderheden:
    • een oversteek met twee veerpontjes behoort tot deze route. Deze pontjes varen het gehele jaar, maar in de wintermaanden niet op zondag.
    • ik heb een uitgebreid blog geschreven over deze wandeling.
  • Tip: de route is nog steeds aangegeven met zes-hoekige ANWB bordjes, maar op cruciale punten (zoals linksaf slaan) heb ik geen bordje gezien. Het is dus verstandig om de knooppunten-nummertjes te noteren.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 470 (Alphen aan den Rijn – Schiphol Airport), halte Rijnsaterwoude
    • Bus 365 (Leiden – Schiphol Airport), halte Stationstraat in Roelofarendsveen of halte Oude Wetering. Route oppikken bij knooppunt 11.
  • Parkeren: bij de kerk in Rijnsaterwoude
  • Horeca: verschillende horecagelegenheden in Roelofarendsveen
Startpunt met infobord bij Braassemroute
Startpunt met infobord bij Braassemroute

Cabauwse Jacobs-route, Schoonhoven – 14 km

  • Link naar route:
  • Waar: Schoonhoven, Utrecht
  • Startpunt: Stationsplein in Schoonhoven
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 80 – 83 – 25 – 24 – 35 – 32 – 80 – naar TOP Schoonhoven – 82 – 81
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, lintdorp, waterlinie, vestingstad, historische binnenstad
  • Tip: het is al een flinke route, maar je kunt er een rondje door de historische binnenstad van Schoonhoven aan toevoegen. Dit heb ik eerder gedaan en ik heb een blogpost gemaakt over deze wonderschone wandeling: Grote rivierenpad: Ammerstol – Nieuwpoort
  • Openbaar vervoer: Bus 295 (Rotterdam Metro Capelsebrug – Utrecht), 497 (Gouda – Schoonhoven) of 505 (Woerden – IJsselstein), halte Schoonhoven Noord
  • Parkeren: parkeerplaats bij veerpont in Schoonhoven
  • Horeca:
    • Café de Vlist aan de Fransekade in Vlist
    • Meerdere horecagelegenheden in Schoonhoven

Demmerikroute, Vinkeveen – 12 km

  • Link naar route: TOP Vinkeveense Plassen
  • Waar: Vinkeveen, Utrecht
  • Startpunt: voormalig station in Vinkeveen
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 42 – 54 – 43 – 44 – 45 – 42
  • Kenmerken: weilanden, polders, lintdorp
  • Tip: het Bellopad is een mooie wandelroute over het voormalig spoorwegtracé Haarlem – Nieuwersluis. Het eerste deel van deze route gaat gelijk op met het Bellopad. Bekijk de website hetspoorhuis.nl voor een leuke boerensafari genaamd Bellosafari.
  • Openbaar vervoer:
    • Buurtbus 526 (Breukelen – Uithoorn), halte Spoorlaan
    • Bus 130 (Breukelen – Uithoorn) of 126 (Amsterdam Bijlmer Arena – Mijdrecht) bushalte Kerklaan, +/- 15 min. lopen naar de start
  • Parkeren: voormalig station aan de Spoorlaan
  • Horeca:
    • Café de Schans in Vinkeveen
    • IJssalon De IJsbeer in Vinkeveen (helaas inmiddels opgeheven)

Diemerbosroute, Diemen – 9 km

  • Link naar route: Groengebied Amstelland, klik op linkje Routekaart voor de plattegrond.
  • Waar: Diemen en Amsterdam Zuidoost, Noord-Holland
  • Startpunt: TOP Diemerbos, Muiderstraatweg, Diemen
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (Wandelnetwerk Noord-Holland): TOP Diemerbos – 51 – 52 – 53 – 48 – 45 – 44 – 43 – 28 – 27 – 22 – richting 39, naar rechts langs Amsterdam-Rijnkanaal tot aan knooppunt 24 – 55 – 58 – 59 – 57 – 54 – 51
  • Kenmerken: natuur bij de stad, recreatiebossen, polders, rivieren
  • Bijzonderheden: de route is nog aangegeven met 6-hoekige ANWB-bordjes, maar wordt niet meer onderhouden.
  • Tip: op Wandelnetwerk Noord-Holland zijn andere wandelroutes te vinden vanaf dit startpunt.
  • Openbaar vervoer: Bus 66 (Amsterdam Bijlmer Arena – IJburg), bushalte Stammerkamp in Diemen. Een paar minuten lopen tot het startpunt.
  • Parkeren: parkeerplaats bij startpunt
  • Horeca: House of Bird in het Diemerbos

Engherkaderoute, Montfoort – 12 km

  • Link naar route: Groene Hart
  • Waar: Montfoort/Linschoten, Utrecht
  • Startpunt: Kasteelplein, Montfoort
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 79 – 81 – 56 – 76 – 93 – 92 – 13 – 87 – 29 – 84 – 81 – 79
  • Kenmerken: weilanden, polders, landgoederen, rivieren, beschermd dorpsgezicht
  • Openbaar vervoer: bus 5 (Woerden – Montfoort) of 107 (Gouda – Utrecht), halte Kasteelplein
  • Parkeren: Kasteelplein/Stadskantoor
  • Horeca:
    • Kasteel Montfoort
    • De Heeren van Montfoort

Gaasperzoomroute, Amsterdam Zuid-Oost – 14 km

  • Link naar route: Groengebied Amstelland, klik op linkje Routekaart voor de plattegrond.
  • Waar: Gaasperpark, Gaasperplas, Gaasperzoom, Amsterdam Zuidoost en Abcoudermeer, Noord-Holland
  • Startpunt: Metrostation Gaasperplas in Amsterdam
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (Wandelnetwerk Noord-Holland): 31 – 32 – 96 – 97 – 91 – 94 – 92 – 33 – 95 – 55 – 59 – 56 – 64 – 68 – 61 – 67 – 66 – 62 – 60 (TOP Hogedijk) – 63 – 65 – 69 – 27 – 51 – 52 – 96 – weer terug naar metro – 32 – 31
  • Kenmerken: natuur bij de stad, parken, plassen, polders
  • Tip: vind je de wandelroute te lang? Op Wandelnetwerk Noord-Holland zijn kortere routes te vinden vanaf het startpunt.
  • Openbaar vervoer:
    • Metrostation Gaasperplas, Amsterdam
    • Zelf ben ik vanuit Abcoude komen lopen, vanaf Station Abcoude route oppakken bij knooppunt 68
  • Parkeren:
    • Metrostation Gaasperplas, Amsterdam
    • Parkeerplaats Gaasper Camping
  • Horeca:
    • Restaurant Gaasper Camping, Amsterdam
    • Brasserie Golfcentrum Hoge Dijk, Abcoude

Gagelroute, Utrecht – 7 km

  • Link naar route: helaas is deze route niet online te vinden, maar m.b.v. wandelknooppunten alsnog te wandelen. Het Klop- en Gagelpad van Routes in Utrecht is wel dichtbij, maar een hele andere route (misschien wel leuker!).
  • Waar: Utrecht Noord, Utrecht
  • Startpunt: Parkeerplaats aan de St. Anthoniedijk
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 39 – 42 – 43 – 44 – 48 – 47 – 64 – 61 – 34 – 32 – 33 – 35 – 72 – 37 – 38 – 39
  • Alternatieve route: vanaf knooppunt 32 t/m 37 gaat de route door een park in Utrecht Overvecht, dit is iets anders dan in het routeboekje aangegeven. Als je toch dezelfde route uit het boekje wil doen kun je net voor knooppunt 32 linksaf de Gageldijk op gaan en de route later bij knooppunt 38 weer oppikken.
  • Kenmerken: natuur bij de stad, polders, weilanden, waterlinie, forten, Unesco Werelderfgoed
  • Bijzonderheden: Fort Ruigenhoek en Fort de Gagel maken onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze waterlinie is in het jaar 2021 toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoed-lijst.
  • Openbaar vervoer: stadsbus 3 (Utrecht Centraal – Utrecht Zuilen), halte Nijldreef
  • Parkeren: Parkeerplaats aan de St. Anthoniedijk
  • Horeca: Forelvijver Paviljoen de Ruigenhoek (alleen op zaterdag en zondag open)

Goudse Hout-route, Gouda – 8 km

  • Link naar route: Groene Hart
  • Waar: Gouda, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Gouda Goverwelle
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 70 – 41 – 28 – 53 – 82 – 58 – 22 – 14 – 19 – 55 – 25 – 41 – 70
  • Kenmerken: natuur bij de stad, plassen, recreatiebossen, weilanden, polders
  • Openbaar vervoer: Station Gouda Goverwelle
  • Parkeren: bij Station Gouda Goverwelle
  • Horeca: Restaurant ’t Vaantje aan de Korssendijk in Reeuwijk
Paddenstoelen Goudse Hout-route
Paddenstoelen, Goudse Hout-route

Gouwebosroute, Waddinxveen – 7 km

  • Link naar route: helaas is deze route niet online te vinden, maar m.b.v. wandelknooppunten alsnog te wandelen.
  • Waar: Waddinxveen, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Waddinxveen
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 52 – 62 – 36 – 75 – 23 – 64 – 67 – 52
  • Kenmerken: natuur bij de stad, polders, weilanden, recreatiebossen
  • Openbaar vervoer: Station Waddinxveen
  • Parkeren: bij Station Waddinxveen
  • Horeca: bij de Hefbrug in Waddinxveen zijn meerdere horecagelegenheden

Grechtroute, Woerden – 10 km

  • Link naar route:
  • Waar: Woerden, Utrecht
  • Startpunt: Station Woerden
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 87 – 89 – 46 – 48 – 21 – 28 – 28 – 27 – 18 – 17 – 99 – 35 – 94 – 94 (overkant water) – 93 – 33 – 34 – 36 – 47 – 32 – 37 – 46 – 89 – 87
  • Kenmerken: weilanden, polders, parken, landgoederen, rivieren, waterlinie, vestingstad
  • Bijzonderheden: een deel van de route is tijdens het broedseizoen gesloten en honden zijn op dit deel verboden (gehele jaar), ook moet je 2x schrikdraad onderdoor en 2x over smalle planken over de sloot. Een avontuurlijke route dus!
  • Openbaar vervoer: Station Woerden
  • Parkeren: bij Station Woerden (betaald parkeren)
  • Horeca: in de binnenstad van Woerden zijn verschillende horecagelegenheden

Groenekanroute, Groenekan – 12 km

  • Link naar route: bijna gelijk aan Beukenburgerpad (Klompenpaden)
  • Waar: Groenekan, Utrecht
  • Startpunt: Parkeerplaats Groenekanseweg in Groenekan
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 81 – 17 – 58 – 57 – 61 – 83 – 62 – 63 – 16 – 15 – 13 – 12 – 23 – 81
  • Kenmerken: bos, polders, weilanden, waterlinie, forten, Unesco Werelderfgoed
  • Bijzonderheden: mijn meest favoriete route uit het boekje!
  • Openbaar vervoer: Bus 138 (Utrecht Centraal – Maartensdijk), halte Groenekan Centrum
  • Parkeren: Parkeerplaats Groenekanseweg in Groenekan
  • Horeca: geen horeca langs de route
Goud-gele bomen Groenekan-route
Goud-gele bomen, Groenekanroute

Hitlandroute, Nieuwerkerk aan den IJssel – 10 km

  • Link naar route: route.nl
  • Waar: Nieuwerkerk aan den IJssel/Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Nieuwerkerk a/d IJssel of metrostation De Terp in Capelle a/d IJssel
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt Nieuwerkerk a/d IJssel (wandelnetwerk Zuid-Holland): 58 – 57 – 56 – 55 – 54 – 61 – 53 – 46 – 69 – 52 – 51 – 86 – 57 – 61 – 65 – 58
  • Kenmerken: weilanden, polders, moerassen, recreatiebossen, rivieren
  • Bijzonderheden: als ik de route uitstippel via het wandelnetwerk, is de route iets anders en ook iets langer (14 km).
  • Openbaar vervoer:
    • Station Nieuwerkerk a/d IJssel
    • Metrostation De Terp, Capelle a/d IJssel, route oppikken bij knooppunt 86
  • Parkeren:
    • Bij Station Nieuwerkerk a/d IJssel
    • Schaatsbaan, Hitlandselaan, Nieuwerkerk a/d IJssel
  • Horeca: HIT eten & drinken, Golfclub Hitland aan de Blaardorpseweg in Nieuwerkerk a/d IJssel

Kleine Balij-route, Zoetermeer – 7 km

  • Link naar route: ANWB
  • Waar: Zoetermeer, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Zoetermeer
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 18 – 76 – 46 – 26 – 38 – 46 – 26 – 38 – 13 – sla rechtsaf tot aan knooppunt 34 – 38 – 26 – vanaf hier rechtdoor richting het station Zoetermeer (geen knooppunten meer)
  • Alternatieve route: vanaf knooppunt 26 volg 22 – 25 – 18 voor een alternatieve route richting het station Zoetermeer.
  • Kenmerken: natuur bij de stad, recreatiebossen, parken, weilanden, polders
  • Bijzonderheden: als ik deze route uitstippel via het wandelnetwerk, is de route iets anders en ook langer (+/- 11 km)
  • Openbaar vervoer: Station Zoetermeer
  • Parkeren: bij Station Zoetermeer
  • Horeca: eettentjes op het Station Zoetermeer
Houten ridder Kleine Balij-route
Houten ridder Kleine Balij-route

Krimpenroute, Krimpen aan den IJssel – 7 km

  • Link naar route: ANWB
  • Waar: Krimpen aan den IJssel, Zuid-Holland
  • Startpunt: Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 24 – 26 – 25 – 27 – 28 – 29 – 31 – 24
  • Kenmerken: recreatiebossen, plassen, natuur bij de stad
  • Bijzonderheden: de route is iets veranderd ten opzichte van de route uit het boekje.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 97 (Rotterdam Capelsebrug – Krimpen a/d IJssel), halte Ouverturelaan
    • Bus 295 (Rotterdam Capelsebrug – Utrecht), halte Krimpenerhout, route oppikken bij knooppunt 26
  • Parkeren:
    • bij startpunt in Krimpen aan den IJssel
    • bij recreatieplas Krimpenerhout, route oppikken bij knooppunt 26
  • Horeca: Noosa Waterfront bij de Surfplas in het Krimpenerhout

Kromme IJssel-route, IJsselstein – 10 km

  • Link naar route: Tussen Kromme IJssel en Lek route (Struinen en Vorsen)
  • Waar: IJsselstein, Utrecht
  • Startpunt: Parkeerplaats Molenstraat in IJsselstein
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 26 – 27 – 21 – 97 – 47 – 98 – 29 – 23 – 22 – 26
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, recreatiebossen, historische binnenstad
  • Openbaar vervoer: Sneltram (Utrecht – IJsselstein Zuid), halte Binnenstad
  • Parkeren:
    • Parkeergarage Overtoom (bij de Albert Heijn)
    • Parkeerplaats Molenstraat in IJsselstein
  • Horeca: meerdere horecagelegenheden in de binnenstad van IJsselstein

Loetbosroute, Ouderkerk aan den IJssel – 11 km

  • Link naar route: TOP Loetbos
  • Waar: Ouderkerk aan den IJssel, Zuid-Holland
  • Startpunt: hoek Dorpsstraat en Kalverstraat in Ouderkerk a/d IJssel
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 34 – 32 – 35 – 36 – TOP Loetbos – 37 – 38 – 39 – 32 – 34
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, recreatiebossen
  • Tip: om eerlijk te zijn vond ik dit deel door het Loetbos vrij saai. Wil je een geweldig leuk rondje door het Loetbos wandelen? Lees dan mijn uitgebreide verslag over dit wonderschone bos.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 196 (Rotterdam Capelsebrug – Gouda), halte Essenlaan in Ouderkerk a/d IJssel
    • Bus 195 (Rotterdam Capelsebrug – Bergambacht) of 292 (Rotterdam Capelsebrug – Lekkerkerk), halte De Loet. Route oppikken bij TOP Loetbos knooppunt 36.
  • Parkeren:
    • In Ouderkerk a/d IJssel
    • Parkeerplaats bij TOP Loetbos
  • Horeca: Restaurant De Loet bij het Loetbos
Illustratie mistig meertje bij Loetbos
Illustratie mistig meertje bij Loetbos

Middelpolderroute, Amstelveen – 10,5 km

  • Link naar route:
  • Waar: Amstelveen, Noord-Holland
  • Startpunt: Kalfjeslaan in Amstelveen
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (Wandelnetwerk Noord-Holland): 78 – 72 – 71 – 76 – 61 – 67 – 66 – 19 – 17 – 18 – 63 – 62 – 64 – 65 – 74 – 70 – 78
  • Kenmerken: natuur bij de stad, polders, weilanden, rivieren
  • Bijzonderheden: op de Amsteldijk kan het erg druk zijn met verkeer.
  • Tip: het Amstelpark in Amsterdam is dichtbij de route, het park was ooit onderdeel van een Floriadetentoonstelling. Hartstikke leuk om als extra rondje aan de route te knopen. Voor mij is dit park jeugdsentiment: ik ben er vroeger als kind een aantal keer met mijn ouders geweest. Toen vond ik de zeeleeuwen en kinderboerderij erg leuk. Nu is het voor mij vooral een prachtig park om doorheen te lopen.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 165 (Amstelveen – Amsterdam Bijlmer Arena), halte Gan Hasjalom in Amstelveen, route oppakken bij knooppunt 71
    • Zelf ben ik vanaf metrostation Amsterdam RAI gelopen, langs het Amstelpark
  • Parkeren: Kalfjeslaan
  • Horeca: Café Klein Kalfje aan de Kalfjeslaan

Molenvlietroute, Haastrecht – 13 km

  • Link naar route: TOP Haastrecht
  • Waar: Haastrecht, Zuid-Holland
  • Startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): TOP Haastrecht, Concordiaplein
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): TOP Haastrecht – 89 – 29 – 39 – 40 – 27 – 20 – 24 – 25 – 26 – 23 – 86 – 29 – 89
  • Kenmerken: polders, weilanden, rivieren, molens
  • Bijzonderheden: deze route is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen
  • Openbaar vervoer: bus 107 (Gouda – Utrecht), halte Centrum Haastrecht
  • Parkeren: parkeerplaats Concordiaplein
  • Horeca: verschillende horecagelegenheden in het centrum van Haastrecht.
Vlist Molenvlietroute
Vlist, Molenvlietroute

Muiderbergroute, Muiderberg – 10 km

  • Link naar route:
  • Waar: Muiderberg en Muiden, Noord-Holland
  • Startpunt: Brink in Muiderberg
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (Wandelnetwerk Noord-Holland): 50 – 57 – 59 – 17 – 16 – 18 – 12 – 11 – 13 – 79 – 78 – 51 – 50
  • Kenmerken: polders, weilanden, meren, waterlinie, forten, vestingstad
  • Tip: meer wandelroutes zijn te vinden vanaf de startpunten Muiderberg en Muiden van Wandelnetwerk Noord-Holland
  • Openbaar vervoer: bus 110 (Weesp – Bussum Station, via Muiden P+R) of bus 120 (Weesp – Bussum Station, via Muiden P+R), halte Gerard Doulaan in Muiderberg of halte Mariahoeveweg in Muiden.
  • Parkeren:
    • bij Brink in Muiderberg
    • P+R Muiden, met aanlooproute via Maxisweg naar Muiden, route oppakken bij knooppunt 12
  • Horeca: in Muiden en Muiderberg zijn verschillende horecagelegenheden te vinden

Noord Aa-route, Zoetermeer – 10 km

  • Link naar route: Rondje Zoetermeerseplas (Route.nl)
  • Waar: Zoetermeer, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station De Leyens in Zoetermeer
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): loop langs de Broekwegwetering richting de Zoetermeerseplas en pik de route op bij knooppunt 73 – 27 – 63 – 62 – richting 64 en bij Peggekade rechtsaf. Dan weer richting Station De Leyens lopen.
  • Kenmerken: natuur bij de stad, plassen, recreatiebossen
  • Bijzonderheden: je kunt maar de helft van de route lopen m.b.v. het wandelnetwerk, dus ik zou gewoon de route downloaden.
  • Openbaar vervoer: sneltram 3 (stadslijn Den Haag – Zoetermeer), halte De Leyens
  • Parkeren: parkeerplaats ’t Geertje of bij AA-zicht, route oppakken bij knooppunt 27.
  • Horeca: AA-zicht bij het Prielenbos

Olmenhorstroute, Lisserbroek – 10 km

  • Link naar route: ANWB
  • Waar: Lisserbroek, Noord-Holland
  • Startpunt: kruising Lisserdijk en Lisserbroekweg in Lisserbroek
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt: in dit deel van Noord-Holland is nog geen wandelnetwerk, maar buur-plaats Lisse ligt in Zuid-Holland en daar is wel een wandelnetwerk. Plan zelf een route of volg een voor-uitgestippelde route vanaf de website bollenstreek.nl.
  • Kenmerken: bollenstreek, weilanden, polders, landgoederen
  • Tip: reserveer een picknickmand en ga lekker picknicken op Landgoed De Olmenhorst. Als ik dat geweten had… Ik heb zelfs het landgoed per ongeluk overgeslagen 🙈. Ik was te veel gefocust op tulpenvelden die er niet (of al uitgebloeid) waren. Mooie reden om een keer terug te gaan. Wie weet is er tegen die tijd wel een wandelnetwerk-uitbreiding gedaan.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 162 (Hoofddorp – Nieuw-Vennep – Lisse), halte Kruisbaak
    • Bus 361 (Schiphol – Sassenheim) of bus 50 (Leiden – Haarlem), halte Nassaupark in Lisse, ong. 10 min lopen naar Lisserdijk
  • Parkeren: in Lisserbroek of bij Landgoed De Olmenhorst
  • Horeca: De Fruitloods op Landgoed De Olmenhorst
Bloemenvelden Olmenhorstroute
Bloemenvelden, Olmenhorstroute

Oostgeerroute, Hazerswoude-Dorp – 7,5 km

  • Link naar route: gedeeltelijk gelijk aan Oostvaartroute (TOP Hazerswoude)
  • Waar: Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland
  • Startpunt: Hervormde kerk in Hazerswoude-Dorp
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 81 – 82 – 84 – 87 – 66 – 67- 66 – 62 – 88 – 89 – 81. Knooppunt 68 is bij TOP Hazerswoude, pik vanaf hier de route op bij knooppunt 62.
  • Kenmerken: weilanden, polders, lintdorp, bomen- en bloemenkwekerijen
  • Bijzonderheden: een deel van de route is niet toegankelijk tijdens het broedseizoen.
  • Openbaar vervoer: Bus 165 (Zoetermeer – Alphen a/d Rijn) of bus 187 (Boskoop – Leiden), halte Hazerswoude Dorp
  • Parkeren:
    • bij de Hervormde kerk in Hazerwoude-Dorp
    • bij de sporthal aan de Sportparklaan in Hazerswoude-Dorp
  • Horeca:
    • Grand Café De Egel in Hazerswoude-Dorp
    • Klein Giethoorn in Hazerswoude-Dorp (vanaf oktober tot april gesloten)

Oukooproute, Hekendrop – 9 km

  • Link naar route:
  • Waar: Hekendorp, Utrecht
  • Startpunt: Goejanverwellesluis in Hekendorp
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland/Utrecht): 15 – 56 – 99 – 47 – 79 – 89 – 77 – 44 – 27 – 13 – 59 – 89 – 79 – 47 – 99 – 98 – 86 – 15
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, molen, lintdorp
  • Tip: check mijn uitgebreide verslag van deze 3-sterren-wandeling.
  • Openbaar vervoer: bus 107, halte Hekendorp Veer (tot en met 17 november 2021 rijdt deze bus niet vanwege werkzaamheden)
  • Parkeren: Westkade in Hekendorp
  • Horeca: Uitspanning Goejanverwelle in Hekendorp
Wandelkaartje Oukooproute
Wandelkaartje Oukooproute

Potterskaderoute, Harmelen – 9 km

  • Link naar route: ANWB
  • Waar: Harmelen/Woerden, Utrecht
  • Startpunt: Kalverstraat in Harmelen (bij de Hervormde kerk)
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 63 – 64 – 28 – 27 – 25 – 26 – 77 – 79 – 23 – 22 – 42 – 40 – 62 – 43 – 63
  • Kenmerken: weilanden, polders, plassen, rivieren
  • Bijzonderheden: er is een aanlooproute vanaf station Woerden om op de wandelroute te komen, volg hiervoor de knooppunten 87 – 39 – 19 – 86 en pik de route op bij knooppunt 42.
  • Openbaar vervoer:
    • Bus 102 (Woerden – Utrecht), halte Kalverstraat in Harmelen
    • Station Woerden via aanlooproute
  • Parkeren:
    • in Harmelen
    • Station Woerden (betaald parkeren)
  • Horeca: verschillende horecagelegenheden in Harmelen

Reeuwijkse Hout-route, Reeuwijk – 11 km

  • Link naar route: TOP Reeuwijkse Hout
  • Waar: Reeuwijk, Zuid-Holland
  • Startpunt: parkeerplaats Reeuwijkse Houtwal
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 42 – 88 – 27 – 12 – 68 – 26 – 76 – 37 – 81 – 25 – 42. Knooppunt 21 is bij TOP Reeuwijkse Hout, pik vanaf hier de route op bij knooppunt 42.
  • Kenmerken: weilanden, polders, plassen, recreatiebossen
  • Openbaar vervoer: bus 178 (Gouda – Bodegraven) of bus 278 (Gouda – Bodegraven), halte Oud Reeuwijkseweg in Reeuwijk-Brug, route oppakken bij knooppunt 27.
  • Parkeren: parkeerplaats Reeuwijkse Houtwal
  • Horeca: Restaurant Paviljoen ’t Reeuwijkse Hout in Reeuwijk
Reeuwijkse Plassen Reeuwijkse Hout-route
Reeuwijkse Plassen, Reeuwijkse Hout-route

Spoordijkroute, Wilnis – 13 km

  • Link naar route: TOP Vinkeveense Plassen
  • Waar: Wilnis/Vinkeveen, Utrecht
  • Startpunt: Algemene begraafplaats, Wilnis
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): tussen 66 en 37 – 56 – 42 – 45 – 46 – 65 – 68 – 66. TOP Vinkeveense Plassen is niet langs de route, volg knooppunten 52 – 12 – 38 – 58 voor aanlooproute, pik de route op bij knooppunt 56.
  • Alternatieve route: tijdens het broedseizoen is een er een alternatieve route, vanaf knooppunt 46 volg 83 – 82 en ga weer verder bij knooppunt 65.
  • Kenmerken: weilanden, polders, dijken, lintdorp
  • Bijzonderheden: de Bijleveldroute voegt de alternatieve route en de route alleen toegankelijk buiten het broedseizoen samen.
  • Tip: het Bellopad is een mooie wandelroute over het voormalig spoorwegtracé Haarlem – Nieuwersluis. Een deel van deze route gaat gelijk op met het Bellopad.
  • Openbaar vervoer:
    • Bij startpunt: Bus 130 (Utrecht – Uithoorn), bus 126 (Amsterdam Bijlmer Arena – Mijdrecht), bus 121 (Hilversum – Mijdrecht) of bus 123 (Oudewater – Uithoorn), halte Burg. de Voogtlaan in Wilnis
    • Bij TOP Vinkeveense Plassen: Bus 130 (Utrecht – Uithoorn), bus 126 (Amsterdam Bijlmer Arena – Mijdrecht) of bus 121 (Hilversum – Mijdrecht), halte Viaduct in Vinkeveen
  • Parkeren: bij Algemene begraafplaats in Wilnis
  • Horeca:
    • Café de Schans in Vinkeveen
    • s’Anders eten en drinken in Vinkeveen

Tempelroute, Reeuwijk – 8 km

  • Link naar route: TOP Boskoop, deze route is iets anders dan uit het routeboekje.
  • Waar: Reeuwijk-Dorp, Zuid-Holland
  • Startpunt: het officiële startpunt is bij de Dorpsweg in Reeuwijk-Dorp, maar voor deze route heb ik als startpunt bushalte Oudreeuwijkseweg in Reeuwijk-Brug aangehouden.
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 27 – 13 – 68 – 31 – 21 – 52 – 35 – 19 – 13 – 27. Knooppunt 32 is bij TOP Boskoop, pik vanaf hier de route op bij knooppunt 52.
  • Kenmerken: weilanden, polders, dijken, lintdorp
  • Bijzonderheden: de Tempeldijk bij Reeuwijk was eerder dit jaar (2021) in het nieuws vanwege een dijkdoorbraak. Een vermeende oorzaak van schade is door de rivierkreeftenplaag, er wordt nog onderzoek gedaan wat de oorzaak is geweest. Het kan zijn dat door de dijkdoorbraak een deel van de route niet meer begaanbaar is, check dit even van te voren als je deze route wilt gaan wandelen.
  • Tip: ik heb een uitgebreid blog geschreven over deze Tempelroute.
  • Openbaar vervoer: deze route is slecht bereikbaar per openbaar vervoer. De buurtbus door Reeuwijk-Dorp rijdt inmiddels (tijdelijk) niet meer. De enige mogelijkheid is met een aanlooproute van +/- 3 km vanaf bushalte Oudreeuwijkseweg in Reeuwijk-Brug met bus 178 of 278 (Gouda – Bodegraven)
  • Parkeren: langs de Dorpsweg in Reeuwijk-Dorp
  • Horeca: Happz Restaurant in Reeuwijk-Dorp
wandelkaartje tempelroute
Wandelkaartje Tempelroute

Tiendwegroute, Giessendam – 8 km

  • Link naar route: helaas is deze route niet online te vinden, maar m.b.v. de wandelknooppunten kun je deze route alsnog wandelen.
  • Waar: Giessendam, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Hardinxveld-Giessendam
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 77 – 74 – 75 – 76 – 78 – 44 – 43 – 80 – 79 – 77
  • Kenmerken: weilanden, polders, rivieren, lintdorp
  • Openbaar vervoer: Station Hardinxveld-Giessendam
  • Parkeren: Station Hardinxveld-Giessendam
  • Horeca: Olt Giessen in Giessenburg

Ursularoute, Nieuwveen – 5 km

  • Link naar route: RouteYou
  • Waar: Nieuwveen, Zuid-Holland
  • Startpunt: Dorpsstraat in Nieuwveen
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 58 – 59 – 82 – 83 – 84 – 58
  • Kenmerken: weilanden, polders, dijken
  • Bijzonderheden: ik heb een blogpost gewijd aan deze wandeling.
  • Tip: er volgt nog een blogpost op deze website van deze route.
  • Openbaar vervoer: bus 147 (Alphen a/d Rijn – Uithoorn) of bus 247 (Alphen a/d Rijn – Uithoorn), halte Kerkstraat
  • Parkeren: in Nieuwveen
  • Horeca: Café in ’t Lely Veldt in Nieuwveen
Ursularoute
Ursularoute

Weegjeroute, Waddinxveen – 11 km

  • Link naar route: Groene Hart
  • Waar: Waddinxveen, Zuid-Holland
  • Startpunt: Station Waddinxveen
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Zuid-Holland): 52 – 62 – 21 – 83 – 45 – 51 – 75 – 63 – 14 – 45 – 63 – 61 – 74 – 77 – 54 – 54 – 53 – 35 – 36 – 62 – 52
  • Kenmerken: natuur bij de stad, weilanden, polders, rivieren
  • Openbaar vervoer: Station Waddinxveen
  • Parkeren: bij Station Waddinxveen
  • Horeca: bij de hefbrug in Waddinxveen zijn meerdere horecagelegenheden

Westbroekroute, Tienhoven – 12 km

  • Link naar route: Zoddenpad (Klompenpaden), het klompenpad heeft een ander startpunt, maar het is wel dezelfde route.
  • Waar: Tienhoven, Utrecht
  • Startpunt: Ned. Hervormde Kerk
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 75 – 76 – 77 – 78 – 23 – 39 – 13 – 67 – 66 – 73 – 74 – 75
  • Kenmerken: weilanden, polders, moerassen, plassen, lintdorp
  • Bijzonderheden: één van de leukste wandelroutes uit het boekje!
  • Tip: bezoek Streekmuseum Vredegoed om meer te weten over de geschiedenis van het boerenleven in een veengebied
  • Openbaar vervoer: bus 122 (Utrecht Overvecht – Nieuw-Loosdrecht), halte Ned. Hervormde kerk in Tienhoven
  • Parkeren: bij Ned. Hervormde Kerk
  • Horeca:
    • Café ’t Kikkertje in Tienhoven
    • Het Olde Rechthuys in Tienhoven

Willige Langerak-route, Lopik – 12 km

  • Link naar route:
  • Waar: Lopik/Willige Langerak, Utrecht
  • Startpunt: M.A. Reinaldaweg in Lopik
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt (wandelnetwerk Utrecht): 13 – 12 – 21 – 22 – via Tiendweg terug naar 21 – 12 – 13
    • Knooppunt 11 is bij TOP Salmsteke, via knooppunt 18 pak je de route op bij knooppunt 12
    • Vanaf TOP Schoonhoven pak je via knooppunt 81 de route op bij knooppunt 22
  • Kenmerken: weilanden, polders, dijken, rivieren
  • Bijzonderheden: ik heb een uitgebreid verslag geschreven over de Willige Langerak-route
  • Openbaar vervoer:
    • Start bij TOP Salmsteke of bij startpunt: bus 295 (Rotterdam Capelsebrug – Utrecht) of bus 195 (IJsselstein – Schoonhoven), halte Gemeentehuis in Lopik
    • Start bij TOP Schoonhoven: bus 295 (Rotterdam Capelsebrug – Utrecht), bus 497 (Gouda – Schoonhoven), bus 195 (IJsselstein – Schoonhoven) of bus 505 (Woerden – IJsselstein), halte Schoonhoven Oost
  • Parkeren:
    • bij gemeentehuis in Lopik
    • parkeerplaats bij veerpont in Schoonhoven
  • Horeca:
    • Eethuys/HappyFood of Amigos in Lopik
    • Meerdere horecagelegenheden in Schoonhoven
Wandelkaartje Willige Langerakroute
Wandelkaartje Willige Langerakroute

Zwanburgerroute, Warmond – 7 km

  • Link naar route: zwanburgerroute.nl
  • Waar: Warmond, Zuid-Holland
  • Startpunt: Gemeentehaven in Warmond
  • Wandelknooppunten vanaf startpunt: lastig uit te stippelen m.b.v. wandelknooppunten
  • Kenmerken: weilanden, polders, plassen, veerpontje
  • Bijzonderheden:
    • De voetvoer De Heere Schouten vaart alleen vanaf maart/april t/m eind september (dus niet in de wintermaanden), wachttijden kunnen oplopen tot drie kwartier. Check vooraf de website voor de vaardagen en -tijden.
    • Ik heb een uitgebreid verslag van deze wandelroute gemaakt.
  • Openbaar vervoer:
    • bus 150 (Warmond – Sassenheim), halte Sweilandstraat
    • bus 50 (Leiden – Haarlem), halte President Kennedylaan in Oegstgeest, +/- 20 minuten lopen naar start Zwanburgerroute
  • Parkeren: parkeerplaats Gemeentehaven
  • Horeca: Brasserie Coazy op recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond
Startpunt met infobord bij Zwanburgerroute
Startpunt met infobord bij Zwanburgerroute

Wat nu?

Wat ga ik nu doen, aangezien ik het ANWB-routeboekje uit heb? Sowieso verschijnen er nog vier blogposts over de rondwandelingen die ik dit jaar (2021) nog heb gewandeld: Braassemroute, Ursularoute, Bethlehemroute en Zwanburgerroute. Heb nog even geduld! Ik schrijf mijn blogpost op chronologische volgorde en doe 2 à 3 weken over een blogpost. Ik loop ong. een half jaar achter.

Maar ik ben nog niet klaar met het Groene Hart, het is er groot genoeg om nog niet alles gezien te hebben. Ik heb op internet research gedaan naar de mogelijkheden. Streekpad het Groene Hartpad is natuurlijk een optie. Dit pad is goed gemarkeerd, maar komt op veel plekken waar ik al geweest ben. Ook is er het boekje Mooiste netwerkwandelingen in het Groene Hart van de uitgever Elmar. Maar in dit boekje staan twee dezelfde routes als uit het ANWB-boekje. Toen bedacht ik me dat ik het veel gehad heb over de Toeristische OverstapPunten (TOP’s) met grote, groene grasspriet. Veel van deze TOP’s bevinden zich in het Groene Hart. Zou het niet leuk zijn om vanaf een TOP af en toe een wandelroute te wandelen en er over te bloggen? Dat is dus mijn plan voor het komende jaren. Houd deze website in de gaten voor updates.

Binnenkort ga ik verhuizen naar Noord-Brabant en zal ik verder van het Groene Hart vandaan wonen. Maar ik zal er nog geregeld te vinden zijn, omdat mijn familie er woont. Het Groene Hart zal altijd een plekje in mijn hart behouden. Misschien een beetje afgezaagd, maar het is wel waar!

Het is een lange blogpost geworden, maar ik hoop dat mede-wandelaars deze info kunnen gebruiken om hun wandeling binnen het Groene Hart te plannen. De volgende keer volgt weer een ‘normale’ post over het Trekvogelpad.


Terug naar Blog.