Vandaag heb ik weer een plan: de molens van Kinderdijk bij zonsopkomst fotograferen. ’s Ochtends vroeg wandelen bij de opgaande zon is me heel goed bevallen sinds mijn wandeling op het Trekvogelpad vanuit De Rijp naar Wormerveer. Daarom heb ik besloten om het gedeelte van het Grote rivierenpad tussen Hendrik-Ido Ambacht en Kinderdijk in omgekeerde richting te lopen. Als de zonsopkomst op dat moment tegenvalt, heb ik nog een herkansing de volgende keer. Om de wandeling iets langer te maken, heb ik ook een extra rondje door de Crezéepolder bij Ridderkerk toegevoegd.

Wandelkaartje Kinderdijk - Hendrik-Ido Ambacht
Wandelkaartje Kinderdijk – Hendrik-Ido Ambacht

Kinderdijk bij zonsopkomst

Ik ben al vroeg bij het bezoekerscentrum Kinderdijk, de zon is nog niet op. Ik pak alvast mijn camera erbij. Als het iets lichter wordt, ga ik op pad. een man die zijn hond uitlaat zegt dat ik verderop mooie foto’s van de molens kan maken, omdat de zon van die kant opkomt.

Bezoekerscentrum Kinderdijk
Bezoekerscentrum Kinderdijk

Ik passeer de eerste molens met de eerste lichtstralen. Er is een dikke pak bewolking te zien. Ik hoop er op dat de bewolking nog bijtrekt, maar helaas wordt het er niet beter op. Ik schiet genoeg plaatjes van de molens die ik tegenkom. Elke molen wordt van iedere kant zorgvuldig bestudeerd op mooie hoeken, lichtval en degelijke. Ik moet nog veel oefenen met mijn camera 😂.

De molens van Kinderdijk zijn natuurlijk wereldberoemd. De bezienswaardigheid van 19 molens staat op de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 1997. De 19 molens bestaan uit acht bakstenen molens van de Nederwaard, acht riet-bedekte molens van de Overwaard, twee riet-bedekte molens (de Hoge Molen en de Lage Molen) van polder Nieuw-Lekkerland en de Blokweerse wipmolen. Samen zorgden zij ervoor de polders rond de Alblas, Giessen en Nieuw-Lekkerland droog te houden.

Bronnen: Wikipedia en Werelderfgoed Kinderdijk

In de verte vliegt een grote zwerm spreeuwen en maakt prachtige vormen in de lucht. Na een half uur (het gaat niet heel snel) ben ik de eerste serie molens pas voorbij. Net voor een bruggetje kan ik een foto maken van de meest bekende plek van de Kinderdijk: de molens van de Overwaard, die erg fotogeniek mooi op een rijtje staan.

Na het bruggetje loop ik de richting van Alblasserdam op. Het blijft bewolkt met uitzondering van een beetje roze licht. Al foto’s schietend loop ik langs de volgende serie molens. Ondanks de bewolking is het echt een mooie plek om rond te lopen.

De grote groep spreeuwen heeft één van de molens uitgekozen om een break te houden. De spreeuwen zitten gezellig kwetterend naast elkaar op de molenwieken. Wat een leuk gezicht! Zouden ze elke keer dezelfde molen uitkiezen of af en toe een andere met het beste uitzicht?

Na een uur foto’s maken van de molens wordt het tijd om verder te gaan met de wandeling. Ik berg mijn camera op in mijn rugtas. Aan de rand van Alblasserdam laat ik de molens voorlopig achter me. De volgende keer heb ik nog een herkansing voor de zonsopkomstfoto’s.


Alblasserdam

Ik loop een stukje door een woonwijk van Alblasserdam en al gauw ben ik bij de randweg. Aan de overkant van de weg loop ik over een fietspad op de dijk langs de rivier de Noord. Aan de overkant van de Noord ligt de Crezéepolder waar ik later nog een extra rondje door zal lopen. Het fietspad slingert langs het water en aan de linkerkant kom ik langs het Rijzenwiel. Een wiel is een plas of meer dat is ontstaan door een dijkdoorbraak.

Rijzenwiel in Alblasserdam
Rijzenwiel in Alblasserdam

Voor een appartementencomplex met uitzicht over het water neem ik even een pauze op een bankje. Verderop is de brug over de Noord te zien waar ik straks overheen ga.

Brug over de Noord
Brug over de Noord

De zon piept inmiddels iets door het wolkendek heen. Ik ga verder langs de rand van het water en kom door de haven van Alblasserdam. Ik had ergens gelezen dat er wel 16 kerken zijn gevestigd in Alblasserdam. Zelf kwam ik er maar één tegen zover ik me kan herinneren.

Even later ben ik Alblasserdam uit en ga over de brug naar de andere kant van de Noord. Ik ben nu twee uur verder en eigenlijk al bijna klaar met de wandeling. Nog een half uurtje en ik ben al in Hendrik-Ido Ambacht. Ik vind het nog te vroeg om op huis aan te gaan. Ik had van te voren gekeken of ik nog ergens een extra rondje kon wandelen en mijn oog was op de Crezéepolder gevallen.

Crezéepolder
De Crezéepolder is een zoetwatergetijdegebied ten zuiden van Ridderkerk. Door eb en vloed staat twee maal per dag deze polder onder water. In dit gebied kun je kluten, visarenden, rietgorzen en bevers tegenkomen. Ik heb deze dieren helaas niet gezien.

De Crezéepolder wandelroute gaat door dit gebied heen, alsmede door de Ridderkerkse Griend en De Gorzen. Ikzelf heb het gedeelte door de Gorzen overgeslagen. Deze wandelroute is gratis te downloaden van de website van Stichting het Zuid-Hollands Landschap.

Bron: Stichting het Zuid-Hollands landschap

Als ik de brug over ben moet ik nog aan de andere kant van de weg zien te komen. Ik steek een druk kruispunt over en ga via een tunneltje de snelweg onderdoor. Ik ben bij de Oostmolendijk en de Crezéepolder. Wat een rust ineens! Al hoor je wel de snelweg continu op de achtergrond.

Ik loop over een drassig pad links om de grote plas heen die in het midden van de polder ligt. Het drassige gras veranderd in een half verhard pad vlak langs de Noord. Aan de overkant van de Noord zie ik het bankje waar ik eerder mijn pauze heb gehouden.

Als ik halverwege de plas ben, zie ik verderop een leuk bruggetje. Ook is er een houtsnipperpad dat naar een vogelkijkscherm loopt. Er staat al een fotograaf bij het scherm, dus ik loop door en laat de fotograaf en de vogels met rust.


Ridderkerkse Griend

Na het bruggetje ga ik rechtsaf over een graspad langs een moerasbos. Even later kan ik rechts via een soort poortje de Ridderkerkse Griend in, zoals het moerasbos heet. Deze griend ziet er heel anders uit dan de Rhoonse en Carnisse Grienden waar ik eerder ben geweest.

Wil je meer weten over de Rhoonse en Carnisse Grienden? Lees dan mijn vorige blogs:

De Ridderkerkse Griend is veel moerasachtiger en natuurlijk stikt het weer van de knotwilgen. Deze hebben nog grilligere vormen. In het gebied zijn vele stroompjes waar ik via vlonders, balken en bruggetjes overheen kan lopen. In één van de stroompjes ligt een boomstronk waar elfenbankjes op groeien. Mijn eerste paddenstoel van het jaar! Het lijkt me een prima plekje voor een elfje om te vertoeven, zo met uitzicht over het water 😃.

Voor deze Crezéepolder wandelroute volg ik de paaltjes en pijltjes van het wandelknooppunten-netwerk, maar ik raak toch een pijltje kwijt. Ik loop weer eens verkeerd. Ik heb uiteindelijk een rondje door de griend gelopen en kom bij hetzelfde poortje uit. Ik had eigenlijk een andere uitgang moeten hebben. Ik loop terug over het graspad en verderop ga ik verder linksom langs de plas.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik loop eerst over de dijk, maar besluit om de dijk af te gaan dichter bij de plas. Ik moet een aantal overstapjes over klimmen. Ik passeer een rijtje bomen die midden in de plas staan. Aan het eind van het rijtje bomen zitten een aantal aalscholvers op paaltjes hun vleugels te drogen.

Ik heb het rondje langs de plas gehad en ga nogmaals de snelweg onderdoor en loop rechtdoor Oostendam in. Ik loop met de weg mee die naar rechts buigt, ik zie geen markering meer en ja hoor, ik ben weer verkeerd gelopen. Het zal eens niet zo zijn. Met behulp van Google maps loop ik in een rondje terug naar het punt waar ik af had moeten slaan. Dit is het tweede extra rondje vandaag! Zo kom ik wel aan mijn kilometers.

In het laatste deel van de wandeling loop ik nogmaals door Hendrik-Ido Ambacht richting de bushalte waar ik vorige keer ook geëindigd ben. Ik heb nog steeds weinig van Hendrik-Ido Ambacht gezien en ik wordt niet heel enthousiast van de route er doorheen.


Eindoordeel

Ik ben blij dat ik een extra rondje heb toegevoegd aan deze wandeling. Dat maakte het toch een stuk leuker. De molens van Kinderdijk zijn prachtig en absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken. Tip: ga ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag om de toeristen te ontwijken.

Het laatste deel door Oostendam en Hendrik-Ido Ambacht was wat minder om te wandelen. Met Crezéepolder is het een vier-sterren-wandeling. Met mooie zonsopkomst had het vijf sterren geweest, wie weet wat de volgende keer me brengt.

Meer info:

Route: Etappe 5 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Kinderdijk naar Hendrik-Ido Ambacht, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 16 km
Datum gewandeld: 9 oktober 2020
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.