Klompenpaden zijn leuk! Ik heb de volgende route alweer uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer een verslag van het Engelroderpad.

Schets perenbomen in bloei langs het Engelroderpad
Schets perenbomen in bloei langs het Engelroderpad

Mijn ervaring

Het Engelroderpad start officieel in Beusichem. Ik ben onderweg naar het startpunt en op het station van Culemborg moet ik op de bus wachten richting Beusichem. Ik bedenk me dat er ook vanuit Culemborg een aanlooproute is naar het klompenpad en ik besluit ter plekke om meteen op pad te gaan. Achteraf gezien misschien niet de beste keuze, want de route zelf is al 19 km (voor mij aan de lange kant) en de aanlooproute is nog eens 2 km (en 2 km terug).

De aanlooproute is niet bijster interessant. Je loopt namelijk een lange weg rechtdoor langs een treinspoor richting natuurgebied de Regulieren. Eenmaal bij het natuurgebied kan ik echt met het klompenpad beginnen. Vanaf hier kun je zelfs overstappen op een andere klompenpad genaamd Leidschehoevenpad. Hier heb ik eerder al een blog over geschreven. Ik hou het nu bij het Engelroderpad.

Ik wandel door een moerasachtig natuurgebied, met vele elzenbossen en rijen knotwilgen. Omdat het volop lente is, zie ik veel bedrijvigheid van vogels en andere dieren. In de verte zie ik meerdere reeën in het veld. Ik heb onlangs een verrekijker gekocht (eindelijk!) en ik kan ze van dichterbij bekijken.

Bij de ‘uitgang’ van het natuurgebied zie ik een productenstalletje staan en ik koop een potje appelstroop. Ik loop een tijdje over een verharde weg en zie in de verte een boomgaard vol in de bloesem staan. Helaas kom ik daar niet dichterbij. Via een heel leuk onverhard paadje bereik ik de rand van Beusichem.


Wandelgids over klompenpaden


Ik kom langs recreatieplas de Meent. Ik neem een pauze op een bankje met uitzicht over de plas. Niet veel later ga ik Beusichem weer uit en wandel door een nog heel jong natuurgebied. Verschillende boompjes staan in bloei. Na deze lus door het natuurgebied wordt ik nogmaals Beusichem in geleid. Vanaf hier kun je overstappen op een andere klompenpad, namelijk het Kuilenburgerpad. Inmiddels heb ik daar ook verslag van gedaan.

In Beusichem is het ook volop lente, vele bomen laten hun bloesem zien en de bloemenperkjes zijn opgefleurd met tulpen en narcissen. Dan ben ik eindelijk bij het officiële startpunt van de route vlakbij de kerk. Er is een markt op het kerkplein dus ik moet even zoeken naar het startbord.

De route gaat vervolgens richting de Lekdijk en daarna naar het dorpje Zoelmond. In Zoelmond staat zo’n zelfde kerkje als in Beusichem. Zoelmond ben ik al snel weer uit en passeer de naamgever van dit pad: landhuis Engelrode.

Vanaf hier wordt de route erg saai: eerst een stuk over een drukke kronkelweg en daarna een nog minder leuk deel langs een provinciale weg. Ik sta geregeld in de berm om auto’s te laten passeren. Vooral het deel langs de provinciale weg is niet aan te raden. Ik ben blij als ik de drukke weg achter me kan laten.

Na een tijdje ben ik terug bij natuurgebied Regulieren. Wat heerlijk om hier weer te lopen. Ik ben inmiddels wel een beetje klaar met wandelen. Ik heb er al 20 km op zitten, maar ik moet nog wel terug naar Culemborg. Dat laatste deel van 2 km valt wel erg tegen. In totaal is mijn route op 23 km uitgekomen.


De foto’s


Eindoordeel

Het deel van het Engelroderpad door natuurgebied Regulieren en het stuk door en om Beusichem vond ik erg leuk. Helaas vond ik het deel langs de drukke weg heel vervelend, waardoor ik de route een puntje minder geef: dat komt neer op een 3-sterren Prima wandeling.

Tip: ik raad aan om de route in tweeën te delen: een rondje door natuurgebied de Regulieren (te bereiken via de aanlooproute vanuit Culemborg met openbaar vervoere) en een rondje door en om Beusichem en Zoelmond. Dit laatste rondje staat ook aangegeven als zodanig op de Klompenpad-website en in de app. Beide rondjes zullen rond de 10 km lang zijn en een voordeel is dat je niet langs de drukke weg hoeft te lopen.

Meer info:

Route: Klompenpad Engelroderpad
Waar: Beusichem, Gelderland.
Aantal km: 19 km (ikzelf 23 km)
Datum gewandeld: 15 april 2023
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV Begin- en eindpunt: halte Kerk, Beusichem – bus 46 tussen Culemborg en Tiel
  • OV bij aanlooproute: treinstation Culemborg

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling - Klompenpad: Engelroderpad
Pin Prima wandeling – Klompenpad: Engelroderpad

Meer wandelen door moerasbos

Het leukste deel van het Englroderpad gaat door moerasbosgebied. In onderstaande routes wandel je eveneens door noemenswaardige moerasbossen:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.