Sneeuw! Totaal onverwacht wandel ik vandaag door een winter wonderland! Ik start in Soesterberg en loop via landgoed Den Treek Henschoten langs de pyramide van Austerlitz en via het dorpje met dezelfde naam ga ik verder door het bos tot aan Maarn.

Wandelkaartje Trekvogelpad: Soesterberg - Maarn
Wandelkaartje Trekvogelpad: Soesterberg – Maarn

Het heeft gesneeuwd!

Als ik op de bus overstap op het station Driebergen-Zeist zie ik de sneeuw al liggen. Dit gaat een prachtige wandeling worden. Ik weet wel dat het gesneeuwd heeft, maar in het westen van het land is de sneeuw al als goed als weg.

Eenmaal in Soesterberg glij en glibber ik over de trottoirs richting het viaduct en daarachter het bos. In het bos is de sneeuw nog niet platgelopen en kan ik makkelijker voortbewegen.

Ik wandel rustig door de besneeuwde bossen. Ik kom bij een open plek waar ooit Hofstede Wallenburg heeft gestaan. De contouren in de vorm van een heg staan er nog, maar het is lastig te zien door het dikke pak sneeuw. Ik neem een pauze, maar blijf wel even staan bij het besneeuwde bankje. Er heerst een oorverdovende stilte. Er zijn hier wel eerder andere mensen geweest, want er staat een leuke sneeuwpop.

De route gaat verder door het bos. Opeens zie ik iets bewegen in de verte op het pad. Het is een ree, in deze witte wereld zie je deze dieren ook een stuk makkelijker. Maar als ik opgemerkt wordt, is de ree alweer snel verdwenen.

Ik kom nogmaals bij een open plek waar een landhuis staat, het Witte Huis genaamd. Door de sneeuw lijkt het huis helemaal niet zo wit meer.


Austerlitz

Ik loop al een tijdje door Boswachterij Austerlitz, maar de befaamde pyramide heb ik nog niet gezien. Ik weet zeker dat de route erlangs zou komen, maar niet veel later zie ik de obelisk bovenop de pyramide tussen de bomen door piepen.

Een pyramide in de sneeuw zie je ook niet zo vaak. De pyramide is niet geopend op maandag, dus ik kan deze vandaag niet beklimmen. Ik loop er dus alleen een stukje langs. Het zicht wordt wel wat belemmerd door de heg.

Na een korte pauze op deze mooie plek ga ik verder met de route. In het bos kom ik leuke besneeuwde zwammen tegen.

Nu op naar het plaatsje Austerlitz. Ik wandel dwars over het plein waar een informatiebord met meer wandelroutes staat. Na een stukje door de woonwijken duik ik alweer het bos in.

Boomhut bij Austerlitz
Boomhut bij Austerlitz

Ik kom overigens niet veel verschillende vogels tegen. De meest voorkomende is toch wel de koolmees.

Koolmees
De koolmees is één van de meest voorkomende vogels in Nederland, je komt ze dan ook in het gehele land tegen. De vogel heeft een gele buik met zwarte middenstreep en zwarte kop met witte wangen. De vogel heeft ook een mosgroene bovenzijde en blauwgrijze vleugels. Bij het mannetje is de ‘stropdas’ wat breder dan bij het vrouwtje.

De koolmees broedt vanaf eind april en heeft één of twee legsels per jaar met 8 tot 13 eieren. De eieren zijn wit met rode vlekjes. De vogel is een holenbroeder: maakt het nest in boomholtes, rotsen of muren, en natuurlijk in nestkastjes.

koolmees

Bron: Vogelbescherming

Hieronder is de niet zo lange vogelchecklist van deze wandeling te zien.

Vogels gezien tussen Soesterberg en Maarn
✔ Buizerd✔ Huismus✔ Roodborst
✔ Ekster✔ Kauw✔ Vink
✔ Grauwe gans✔ Koolmees✔ Vlaamse gaai
✔ Grote bonte specht✔ Merel✔ Zwarte kraai
✔ Houtduif✔ Pimpelmees

Koepel van Stoop en meer bos

Even later passeer ik de theekoepel met de naam Koepel van Stoop. Het is de hele ochtend al grauw, maar nu begint de zon toch door te breken.

Ik loop weer eens verkeerd, want ik kom bij de provinciale weg uit, daar moet ik helemaal niet zijn. Ik ga een stukje terug en een zijpad in, ondanks dat ik daar ook geen markering kan vinden. Uiteindelijk kom ik op de route terecht.


Wandelgids over dezelfde regio


De dooi is inmiddels aardig ingezet, ik zie nu veel meer groen dan eerder deze ochtend. De overgebleven sneeuw geeft de paden een prachtige omlijsting.

Bij het bos bij Maarn weet ik niet precies waar ik heen moet. De route in het boekje klopt niet meer. Uit ervaring weet ik dat je dan beter de marking in het veld kan volgen. Ik volg dus braaf de markering en dat gaat goed. Ik kom uit bij de kerk in Maarn.

Bij Maarn moet ik eigenlijk eerst door zandverstuiving Koeheuvels, maar ik besluit om snel richting het treinstation te lopen. De Koeheuvels bewaar ik voor de volgende keer.

Het volgende traject van het Trekvogelpad gaat van Maarn (inclusief Koeheuvels) via Doorn naar Langbroek.


Eindoordeel

Ik kan niet anders dan deze wandeling 5 sterren te geven. Wandelen in de sneeuw maak je nou eenmaal niet zo vaak mee in Nederland. De mooie omgeving maakt deze wandeling tot een sprookje. Ook zonder sneeuw had ik dit deel van het Trekvogelpad 5 sterren gegeven. Met recht een Wonderschone wandeling!

Meer info:

Route: Etappe 10 en Etappe 11 LAW 2: Trekvogelpad
Waar: van Soesterberg naar Maarn, Utrecht
Aantal km: +/- 18 km
Datum gewandeld: 23 januari 2023
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de andere illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

🚌 Info openbaar vervoer:
  • OV beginpunt: bushalte Kampweg, Soesterberg – bus 56 tussen station Driebergen-Zeist en Wijk bij Duurstede
  • OV eindpunt: treinstation Maarn

Pin deze wandeling

Wil je deze Wonderschone wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Wonderschone wandeling Trekvogelpad: Soesterberg - Maarn
Pin Wonderschone wandeling Trekvogelpad: Soesterberg – Maarn

Meer winter wonderland wandelingen

Helaas geen sneeuw in onderstaande wandelingen, maar wel mooie winterse plaatjes.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog