Inmiddels heb ik mijn eerste lange afstandswandelpad (LAW) afgerond: LAW 6 Het Grote rivierenpad. Dit pad gaat van west naar oost Nederland (of andersom) en komt langs verschillende grote rivieren in Nederland, zoals de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Hollandse IJssel, Lek, Linge en de Waal.


Mijn ervaring

De gehele route krijgt van mij een gemiddelde van 3,5 sterren ⭐⭐⭐✨. Er zaten wat saaie delen tussen, dat is onontkoombaar bij een lange afstandswandelpad, maar ook veel afwisselende natuurgebieden. Ik ben door allerlei verborgen pareltjes gewandeld, bijvoorbeeld de Rhoonse Grienden, het Loetbos, de Bolgerijse Griendbossen, Heerlijkheid Mariënwaerdt en landgoed Hemmen. Je loopt wel veel over asfalt, voor onverhard-wandelaars is dit niet de beste route.

De route is goed te volgen d.m.v. de rood-witte markering en het routeboekje. Ik ben een aantal keer verkeerd gelopen, maar dat lag vooral aan mijn onoplettendheid. Tip: volg niet blindelings de route uit het boekje, er kunnen namelijk omleidingen zijn. Het is soms juist beter om de markering aan te houden. Check voor eventuele wijzigingen altijd eerst de route-etappes op de website van Wandelnet.


Andere wandelgids over wandelen langs rivieren


Over het algemeen is de route goed bereikbaar met het openbaar vervoer, vooral rondom Rotterdam kun je overal makkelijk komen. Alleen tussen Vianen en Leerdam is het iets lastiger om het pad te bereiken met het OV en daarmee was dit ook de langste etappe voor mij.

Ook opvallend: zowel het eerste (Hoek van Holland – Maassluis) als het laatste deel (Nijmegen – Duivelsberg) vond ik wonderschone wandelingen en dus 5 sterren waard. Van het eerste deel heb ik geen blog gemaakt, maar aan alle andere delen heb ik wel blogposts gewijd. Je vindt deze in de blog-categorie: Grote rivierenpad. De meest recente blog staat bovenaan.


Volgorde wandelingen van Wonderschoon tot Snel-naar-huis

Hieronder vind je alle blogposts over het Grote rivierenpad op een rij van wonderschoon (5 sterren) tot snel naar huis (1 ster).

Wonderschone wandelingen (5 en 4.5 sterren)

Etappe 1 Grote rivierenpad: Hoek van Holland naar Maassluis. Ik heb hier geen blogpost van, maar wel de link naar de 1ste etappe op de website van Wandelnet: Etappe 01 Grote rivierenpad.


Superwandelingen (4 sterren)


Prima wandelingen (3 sterren)


Matige wandelingen (2 sterren)


Snel-naar-huis-wandeling (1 ster)


Wat nu?

Na het afronden van een lange afstandswandelpad, heb ik de smaak te pakken gekregen. Ik wil veel LAW’s bewandelen, het Nederlands Kustpad (LAW5) trekt mijn aandacht, maar ook het Grenslandpad (LAW11) lijkt me erg leuk. Daarnaast ben ik al eerder begonnen met het Trekvogelpad (LAW2), zie eerdere blogs hierover, maar het schiet niet echt op met maar 1 à 2 etappes per jaar.

Ik heb echter gekozen voor een ander lange afstandswandelpad (wat niet door Wandelnet ontwikkeld is) genaamd het Zuiderwaterliniepad. Ik ben namelijk eind 2021 verhuisd naar Zevenbergen in Noord-Brabant en laat dit pad nou dwars door mijn woonplaats heen komen. Dit is een mooie kennismaking met de provincie waar ik in woon. Binnenkort volgt de eerste blogpost van dit pad.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.