Ik was van plan om van Schiedam naar Terbregge, Rotterdam te lopen, maar tijdens mijn wandeling ben ik van gedachte veranderd. Dit is het verslag van mijn wandeling op het Grote rivierenpad van Schiedam naar de Kleiweg, Rotterdam (een gedeelte van Variant A Rottemeren). Onlangs heb ik ook het boekje van het Grote rivierenpad aangeschaft. Dat is toch een stuk makkelijker meenemen dan een stapeltje geprinte A4’tjes.

Illustraties wandeling Schiedam - Kleiweg
Illustraties wandeling Schiedam – Kleiweg, Rotterdam

Ik start bij het punt waar ik de afgelopen keer gestopt ben: aan de noordrand van Schiedam, het einde (nu het begin) van het ellenlange fietspad van de vorige keer. Ik sla nu rechtsaf ook een fietspad op met rijen hoge bomen aan de horizon. Ik zie geen rood-witte markeringen, maar ik loop gewoon verder over het fietspad. Als het fietspad een bocht naar rechts gaat, kan ik een wandelpad op lopen. Nog steeds geen markeringen. Ik kijk maar eens in het boekje, volgens mij loop ik wel goed, maar ik weet het niet zeker. Er zijn meerdere voetpaden in dit gebied. Ik blijf de rand van Schiedam volgen, dan ga ik in ieder geval de goede kant op.


Kerkbuurt, Schiedam

Volgens het boekje moet ik parallel aan het spoor lopen en dan aan de andere kant van het spoor terecht komen. Bij de eerstvolgende weg bij een T-splitsing is de spoorwegovergang, maar er staat een bord over werkzaamheden en ik kan er niet door. Ik sla dus maar rechtsaf. Ik loop langs een manege en een oud bakstenen huis en op een gegeven moment kom ik langs de Sint Jacobus de Meerdere-kerk.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik loop toch echt verkeerd, in het boekje gaat de route langs de Kerkbuurt, maar niet daadwerkelijk langs een kerk. Ik loop wel de hele tijd parallel aan de route. Ik besluit om links af te slaan en nu maar richting de route te lopen. Ik kom bij een spoorbrug uit en kan daar via een vlonderpad onderdoor lopen. Bij de volgende brug over de Poldervaart kom ik op de route uit.

Spoorbrug

De route loopt nu over de Broekkade die weer overgaat in de Polderweg. Aan de linkerkant van de kade staan huizen en aan de rechterkant is water. Een zwanenpaar met jongen staan bij het water. Ik loop er met een grote boog omheen en neem een paar foto’s op (anderhalve meter 🙂 ) afstand.

In de berm langs het water groeien verschillende mooie bloemen, in allerlei kleuren. In het water zwemmen jonge eendjes en waterkoetjes. Het is toch verbazingwekkend dat zo’n rustige polderweg vlak boven de rook van de stad ligt en dat je weinig van de stad merkt.


Overschie

Aan het einde van de polderweg ga ik een stukje over het bedrijventerrein Spaanse polder en kom vervolgens bij de Hoge brug van Overschie uit. De Grote kerk van Overschie is ook te zien in de achtergrond.

Illustratie Hoge brug Overschie
Illustratie Hoge brug en Grote kerk Overschie
De huidige Grote kerk Overschie stamt uit 1901. Ik heb van deze kerk, met de Hoge brug op de voorgrond, een illustratie gemaakt. De Grote kerk bestond overigens al langer, de voorgaande kerk is door blikseminslag afgebrand. Deze kerk is door Johan Barthold Jongkind (waar ik een beeld van tegenkwam in mijn vorige wandeling) vereeuwigd in een aantal schilderijen.
Overschie bij maneschijn
Bron: Wikipedia

Ik vervolg mijn weg door het oude gedeelte van Overschie en waar de Rotterdamse Schie begint sla ik rechtsaf. Dit stuk heb ik eerder gelopen, dus vanaf hier geen nieuwe dingen te zien. Wel verschillende kleuren waterlelies op de foto gezet. Na het viaduct onder de A13 door rust ik even uit op een bankje.


Park Zestienhoven

Na mijn rustpauze loop ik langs de rand van Park Zestienhoven. De wijk Zestienhoven is een van de nieuwste wijken van Rotterdam, met gedeeltes nog in aanbouw. De nieuwbouwwijk is al aardig gegroeid. De hogesnelheidslijn loopt ook onder de wijk door. Dit is mooi opgelost door er een park met bruggetjes overheen aan te leggen. Aan de rechterkant kom ik nog de molen de Speelman tegen.

Ik kom uiteindelijk aan bij de Kleiweg bij het Sint Franciscus Gasthuis. Ik besluit om te stoppen en naar huis te lopen. Gelukkig woon ik hier niet ver vandaan.


Eindoordeel

De start van de route was even zoeken, maar al met al was het een prima wandelroute met meer groen dan je zou verwachten. Het leukste stuk vond ik de Broekkade en het oude gedeelte van Overschie.

Meer info:

Route: Etappe 18 LAW 6 Grote rivierenpad Variant A via Rottemeren.
Waar: van Schiedam naar Kleiweg, Rotterdam, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 12 km
Datum gewandeld: 21 juni 2020
Materialen illustraties: aquarelpotloden (kaartje) en kleurpotloden (overigen)
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:

ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar blog