Klompenpaden zijn leuk! Klompenpaden bevallen zo goed dat ik alweer een andere route heb uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Meer niet. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer kies ik voor het Nywelepad.

Schets distel op het Nywelepad
Schets distel op het Nywelepad

Mijn ervaring

Het Nywelepad is te vinden bij de plaatsjes Nieuwaal en Gameren in de regio Bommelerwaard in de provincie Gelderland. Het klompenpad is 14 km en kan verkort worden naar 10 km. Gek genoeg staat de teller bij mij, ondanks de verkozen routeverkorter op 16 km! Ik denk dat je voor de kortere route het dorpje Gameren moet overslaan.

Het officiële startpunt is aan de Waalbandijk in Nieuwaal (vandaar de naam Nywelepad). In Gameren is een opstappunt en daar start ik zelf omdat het sneller te bereiken is met het OV (vanuit Zaltbommel).

Bij Gameren ga ik meteen de dijk op en wandel tussen de schapen door. Aan mijn rechterkant ligt rivier de Waal. De rivier is aan het zicht onttrokken door de bosrijke uiterwaarden. Ik vind het jammer dat de route niet door de uiterwaard gaat. Aan mijn linkerkant kijk ik uit voer de daken van Gameren en niet veel later ook over kassen en weilanden.

Dichter bij Nieuwaal heb ik prachtig uitzicht over de Waal. Aan de rand van Nieuwaal aan de dijk staat een productenstalletje met allerlei groenten en potjes met smeersels te koop. Ik neem zelf een potje chutney mee.

Even later mag ik alsnog door de uiterwaard wandelen, vlak langs allerlei Waalstrandjes. Hieronder is een filmpje te zien van één zo’n strandje.

Filmpje Waalstrandje Nywelepad

Filmpje Nywelepad

Na een tijdje loop ik weer richting de Waalbandijk, maar niet voordat ik door het mooie natuurgebied Bremwaard kom. In de verte zie ik een kudde koeien zich vermaken op een strandje. Wat een leuk gezicht!

Terug op de Waalbandijk is er een overstaproute naar het Jordenpad. Over dit klompenpad heb ik onlangs nog een blog geschreven.


Wandelgids over klompenpaden


Dan is het tijd voor de onvermijdelijke weilanden. Het heet niet voor niets een klompenpad! De weilanden worden afgewisseld door hakhoutbosjes waar ik ook leuke pony-vriendjes tegenkom.

Op de koop toe zijn er nog twee natuurgebieden waar de route doorheen gaat: Boterkampen en Lieskampen. Boterkampen is een vrij jong natuurgebied dat vooral bestaat uit moerasland, hooilanden, broekbossen en plas-dras weilanden. De weidevogels zullen het hier naar hun zin hebben.

Na het natuurgebied word ik naar de Zeedijk geleid. Hier is eveneens een overstaproute, maar dan naar het Hamarithapad. Dit pad heb ik nog niet gewandeld, maar staat wel hoog op mijn wandellijstje.

Natuurgebied Lieskampen is aan de beurt. Ik wandel over graspaden en leuke bruggetjes. Het schijnt dat hier vele vlinders en libellen voorkomen. Ik zie helaas alleen maar de standaard koolwitjes en atalanta vlinders. In het natuurgebied kan ik kiezen voor de routeverkorter terug naar Gameren en deze neem ik ook. De route is naar mijn idee niet korter. Mijn teller staat namelijk op 16 km, terwijl het pad zelfs zonder routeverkorter 14 km zou zijn. In Gameren moet ik nog even op de bus wachten.


De foto’s


Eindoordeel

Net zoals de meeste Klompenpaden die ik tot nu toe heb gewandeld, heeft het Nywelepad me ook weer verrast. Het rivierengebied trok me nooit zo aan, maar door deze leuke paden ben ik totaal van mening veranderd.

Als je net zoals ik van veel afwisseling, mooie vergezichten en bijzondere natuurgebieden houdt, dan is dit pad helemaal voor jou!

Meer info:

Route: Klompenpad Nywelepad
Waar: Nieuwaal en Gameren, Gelderland.
Aantal km: 14 km (ikzelf 16 km)
Datum gewandeld: 22 juli 2022
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Superwandeling Klompenpad: Nywelepad
Superwandeling Klompenpad: Nywelepad

Meer leuke klompenpaden

Hieronder een aantal klompenpaden-aanraders waar ik eerder een blog over heb gemaakt:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.