Klompenpaden zijn leuk! Klompenpaden bevallen zo goed dat ik alweer een andere route heb uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Meer niet. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer kies ik voor het Jordenpad.

Schets Poederoijensehoek Jordenpad
Schets Poederoijensehoek Jordenpad

Mijn ervaring

Het Jordenpad is 16 km lang, maar je kunt de route verkorten naar 13 km. Het officiële startpunt is bij Batterij Poederoijen, zelf ben ik gestart in Giessen, wat makkelijker bereikbaar is met het OV. Toch vraag ik me af of het niet beter is om wat langer in de bus te zitten, dan elke keer zo’n aanlooproute te nemen. Het maakt de al best wel lange route nog langer.

Ik wandel dus vanuit Giessen over de Afgedamde Maas naar de Bommelerwaard. Net na de Afgedamde Maas bij het natuurgebied en buurtschap Poederoijensehoek begint voor mij het klompenpad. Verderop is er een alternatieve route, want de dijk is afgesloten totdat omgewaaide bomen zijn opgeruimd. Kennelijk duurt dat heel lang, want het pad is dicht tot 2023.

Aan het einde van de dijk ligt ergens Batterij Brakel verborgen. Wel zie ik de uiterwaarden van Munnikenland met rivier de Waal daarachter. De markering van het klompenpad zit verscholen achter een overhangende struik, waardoor ik straal de verkeerde kant op loop. Ik had het gelukkig snel door, anders was ik bij Slot Loevestein uitgekomen.

Terug ga ik over een kronkelende dijk waar een schaap nieuwsgierig op me af komt. Even later mag ik de dijk af de uiterwaarden in. Ik loop langs prachtige Waalstrandjes en maak een 360-graden filmpje. Een hond rent achter een haas aan, gelukkig is de haas hem te snel af.

(bijna) 360-graden filmpje Waalstrandje Munnikenland

360-graden fimpje Waal Jordenpad

Als ik de uiterwaarden verlaat ben ik in het dorpje Brakel. Middenin het dorp kun je kiezen voor de routeverkorter. Deze route is 3 km korter en gaat vanaf Brakel rechtstreeks richting Poederoijen over de Burgermeester Posweg. Ik neem zelf de lange route. Net voorbij Brakel, vlakbij Zuilichem, kun je ook overstappen naar een ander klompenpad: het Nywelepad. Een blog over deze route volgt binnenkort. Ik blijf op het Jordenpad en loop inmiddels richting Poederoijen.


Wandelgids over klompenpaden


Ik moet over een dijkje volgroeid met brandnetels en distels. Mij niet gezien, ik kies voor de weg ernaast. Ik wandel over verschillende leuke onverharde paadjes genaamd Poederoijensche Achterdijk en het Pronkpad. Had ik maar de routeverkorter genomen, want helaas is de batterij van mijn mobiel bijna leeg (best toepasselijk als je langs Batterij Brakel en Poederoijen wandelt 😂). Ik heb door het leegraken van mijn mobiel niet zo van de leuke paadjes kunnen genieten.

In Poederoijen pak ik de buurtbus die me een toeristische route door de Bommelerwaard geeft. Ik heb batterij Poederoijen nooit gezien, want het was te ver om weer terug naar Giessen terug te gaan, met of zonder lege batterij.


De foto’s


Eindoordeel

Een pluspunt voor de vele onverharde paadjes en mooie vergezichten over de Waal en de uiterwaarden van Munnikenland. Ik vond het wel een lange route. Ook is dit pad wat lastiger bereikbaar met het OV.

Tip: Lange afstandswandelpaden Waterliniepad (LAW17) en Pelgrimspad (LAW 7) gaan door de Bommelerwaard. Het Oude Hollandse Waterliniepad begin bij Slot Loevestein en gaat ook door het natuurgebied Munnikenland.

Meer info:

Route: Klompenpad Jordenpad
Waar: Brakel en Poederoijen, Gelderland.
Aantal km: 16 km
Datum gewandeld: 20 juni 2022
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Superwandeling Klompenpad: Jordenpad
Superwandeling Klompenpad: Jordenpad

Meer wandelen door uiterwaarden

Het is erg leuk en soms zelfs uitdagend (denk aan okselhoog gras) om door de uiterwaarden vlak langs een rivier te wandelen. In onderstaande blogs gaan de wandelroutes door de uiterwaarden van de Lek en de Waal.


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.