Het is weer eens tijd voor een wandeling op het Grote rivierenpad. Bovendien wil ik alle delen van dit pad op Nederlandse bodem nog dit jaar (2021) afronden. Dus de komende blogs staan allemaal in het teken van dit lange afstandswandelpad. Deze keer heb ik twee kortere delen (van zo’n 11 km) samengevoegd in één blogpost. Twee aparte blogposts leek me een beetje overbodig. Deze twee delen gaan van Ochten naar Hemmen en van Hemmen naar Herveld-Zuid. Allerlei dorpjes die me van te voren niets zeggen en die zich allemaal in de buurt van grote rivier de Waal bevinden.

Wandelkaartje Grote rivierenpad Ochten - Hemmen - Herveld-Zuid
Wandelkaartje Grote rivierenpad Ochten – Hemmen – Herveld-Zuid

Deel 1: Ochten – Hemmen

Het deel van het Grote rivierenpad tussen Ochten en Hemmen is de laatste wandeling in mijn vakantie in augustus 2021. In mijn vorige wandeling op dit pad ben ik geëindigd in Ochten. Daar pik ik de draad op aan de Waalbandijk. De vorige keer was er hoog water geweest en durfde ik het niet aan om door de uiterwaard te gaan. Vandaag waag ik het er op en loop meteen bij Ochten de dijk af richting de rivier en de uiterwaard.

Onderweg kom ik alweer van alles tegen. Zo zie ik twee paarden die nieuwsgierig op me af komen, verderop staan hoge bomen met vogels die moeilijk te onderscheiden zijn en een boer is net zijn koeien naar een andere plek aan het leiden. Zoals altijd schiet het niet op.

De Waal is inmiddels een stuk dichterbij. Ik ga naar links over een halfverhard pad. Het is beter begaanbaar dan ik had verwacht. Ik moet wel wat plassen ontwijken. Ik geniet van de mooie vergezichten over de Waal en de uiterwaard in de Ochtense Buitenpolder.

De weg buigt richting de dijk en ik passeer een camping. Vervolgens ga ik nogmaals richting de rivier en wandel dwars door de maïsvelden heen. Zo is het pad wel afwisselend.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Na de maïsvelden loop ik alweer de Waalbandijk op bij Dodewaard. Net als in de vorige wandeling kom ik zo’n prachtig dijkkerkje tegen. Ik zet het van alle kanten op de foto.

Ik volg de route achter de kerk langs de dijk af, weg van de rivier en langs een groot landhuis. Ik wandel door een klein natuurgebiedje met smalle paadjes en kleine bruggetjes. Ik vind het niet heel bijzonder. Wel bijzonder is de wilg waar een bessenstruik uit groeit!

Niet veel later ben ik terug op de Waalbandijk bij café de Engel. Dit is voorlopig de laatste keer dat ik rivier de Waal te zien krijg.

Het volgende dorpje met een leuk kerkje, Hien, is aan de beurt. Ik maak snel een foto, want de kerk staat precies in een bocht waar veel vrachtwagens langsrijden.

Kerkje in Hien
Kerkje in Hien

Vanaf hier laat ik de Waal achter me. Afgezien van wat mooi huizen wordt het vanaf nu een saaie wandeling. Ik loop over een rechte weg richting de A15 snelweg en een treinspoor over. Ik dacht dat hier het station Hemmen-Dodewaard zou zijn, maar dat is nog iets verder. Eenmaal bij het station geef ik er de brui aan. Het is mooi geweest voor vandaag. Binnenkort ga ik terug voor het volgende deel. Dat blijkt ongeveer een maand later te zijn.


Deel 2: Hemmen – Herveld-Zuid

Op 1 oktober 2021 begin ik op station Hemmen-Dodewaard en wandel tot aan Herveld-Zuid. Ik heb van te voren niet zo’n hoge verwachting van dit deel van het pad, maar het valt heel erg mee. Net na het station mag ik over een smal grindpaadje langs het spoor en meidoornhagen door Landgoed Hemmen.

Ik wandel over kronkelpaadjes en door bomenlanen op het landgoed. Ik loop langs weilanden, akkers en fruitboomgaarden. Wat een veelzijdig landgoed is dit.

Ik zie een zwart vogeltje met een rood-oranje borst, het is een roodborsttapuit! Weer een vogel dat ik kan aanvinken op mijn checklist.

Roodborsttapuit
Het roodborsttapuit-mannetje is makkelijk herkenbaar aan zijn zwarte kop, witte halszijden en een fel oranje borst. Het vrouwtje is minder opvallend met een bruine kop en vleugels. De oranje borst is wel hetzelfde.

De vogel komt vooral voor op heides, in duinen, ruige, open moerasgebieden en halfopen boerenland. De broedtijd begin in maart met tot drie legsels per seizoen van meestal 4 tot 6 eieren.

roodborsttapuit

Bron: Vogelbescherming

Ik ben bijna in het dorpje Hemmen. Aan de overkant van de weg is een mooi park met vijver en een schattig bruggetje. Het park blijkt later een kasteeltuin te zijn.

Ik ga echter het park niet in. Eerst ga ik via smalle straatjes door Hemmen. Ook Hemmen heeft een klein kerkje, en een houtsnijwerk in de vorm van een tulp.

Na de kerk ga ik dan toch via een hekje de kasteeltuin in. Ik loop over een prachtige beukenlaan met enorme bomen. Even verderop is een ruïne te zien, dit zal het kasteel geweest zijn. Het is afgezet door een hek. Ik kan net tussen de spijlen door een goede foto maken.

Verderop moet ik naar rechts langs een vaart. Dit blijkt het Lingekanaal te zijn. Ik had niet gedacht de Linge nog eens te zien. Het is nu een kaarsrecht kanaal, geen meanderende rivier meer. Langs het kanaal staat een leuk, bakstenen huisje.

Aan mijn andere zijde is een weiland waar Lakenvelder-koeien grazen, er is zelfs een kalfje bij. Het kalfje heeft hetzelfde motief als mama, maar dan bruin. Erg schattig!

Dan vervolg ik mijn weg langs weides, al dan niet met schapen en afgescheiden door meidoornhagen. Via de Zettenseweg loop ik Hemmen uit, op weg naar, je raadt het al: Zetten. Hier staan fraaie optrekjes.

Vervolgens loop ik eerst langs station Zetten-Andelst en door de dorpskern van Zetten. Het centrum van Zetten is niet heel interessant, dus ik loop snel door. Onderweg kom ik nog meer mooi huizen tegen.

Net buiten zetten ga ik over lange, geasfalteerde wegen door de polder richting het volgende dorp Herveld-Noord. Ik heb de fruitboomgaarden achter me gelaten. Nu is het tijd voor boomkwekerijen. Overal staan rijtjes met allerlei soorten bomen. Ook zie ik de eerste tekenen van de herfst.

Ik steek een treinspoor over. Net na het spoor staat aan het begin van een erf een kraampje met producten te koop. Ik koop een kleine pompoen, die niet te zwaar is om mee te nemen. Ik wandel door Herveld-Noord met meer grote huizen. Net voor Herveld-Zuid besluit ik om hier de bus te nemen. Het weer ziet er niet goed uit en de volgende halte is 10 km verder. Eenmaal in de bus gaat het hard regenen.

Ik heb nog maar twee delen van het Grote rivierenpad te gaan. Ik keer al binnen een week weer terug voor het volgende deel.


Eindoordeel

Zowel het deel tussen Ochten en Hemmen, als het deel tussen Hemmen en Herveld-Zuid waren leuker dan gedacht. De Ochtense Buitenpolder is best veelzijdig, met mooie vergezichten en oneindige maïsvelden. Het landgoed Hemmen vond ik verrassend leuk. Het is zeker een bezoekje waard. Er waren wel wat saaie wegen te overbruggen.

Meer info:

Route: Etappe 12 en Etappe 13 LAW 6 Grote rivierenpad
Waar: van Ochten naar Hemmen en van Hemmen naar Herveld-Zuid, Gelderland.
Aantal km: beide delen 11 km
Datum gewandeld: 30 augustus en 1 oktober 2021
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling Grote rivierenpad Ochten - Hemmen - Herveld-Zuid
Pin Superwandeling Grote rivierenpad Ochten – Hemmen – Herveld-Zuid

Meer wandelingen in delen


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.