Het Zuiderwaterliniepad brengt me vanuit Zevenbergen langs vele akkervelden en riviertje de Mark, en door natuurgebieden Haagse Beemden en Strijpen naar Prinsenbeek.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Zevenbergen - Prinsenbeek
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Zevenbergen – Prinsenbeek

Een korte rondleiding door Zevenbergen

Ik start aan de Westrand van Zevenbergen. Ik wandel door het park met slootjes en leuke bruggetjes. Het lijkt er op dat dit park vroeger de buitengrens van Zevenbergen was, omdat het in een boog om de woonwijken heen gaat. Inmiddels zijn er meer woonwijken bijgekomen en vormt het een mooie, groene slinger door Zevenbergen heen.

Ik kom bij een groot park en wandel vervolgens langs de kinderboerderij naar het plein aan het Haveneind. Nu ga ik dwars door het centrum van Zevenbergen langs de Roode Vaart. Deze vaart is een aantal jaar geleden opnieuw afgegraven voor een betere doorstroom tussen rivier de Mark en het Hollands Diep. In de jaren ’70 is de vaart gedempt en zij er parkeerplaatsen van gemaakt. Een aantal jaar geleden zag het er dus nog totaal anders uit. Ik moet zeggen dat het erg opgeknapt is. Het centrum ziet er toch gezelliger uit met de vaart. Hierdoor zijn de straatnamen Noorderhaven en Zuiderhaven logischer als er water voor ligt i.p.v. een parkeerplaats. Ook een aalscholver is blij met de vaart.

Bij café Proost ga ik naar rechts en loop dwars over de Markt. Ik wandel langs de Hervormde en Rooms-Katholieke Kerk en ga via het kasteelplein naar het treinstation. Van dit station heb ik nog een mooie illustratie gemaakt.

Net voorbij het station ga ik naar rechts en steek het treinspoor over. Via de Hazeldonkse Zandweg laat ik Zevenbergen achter me. Ik loop langs akkers waar allerlei gewassen verbouwd worden. Een stel hazen rent achter elkaar aan met op de achtergrond de skyline van Zevenbergen.


Verscholen rivier de Mark

Ik ga nogmaals naar rechts over de Afgebrande Hoef en loop richting rivier de Mark. Ondanks dat ik de rivier amper te zien krijg, zal ik er de komende kilometers langs lopen. Pas als ik bij industriegebiedje Zwartenberg een brug oversteek, zie ik een klein stukje van de rivier.

Net na de brug moet ik via een graspad een steil talud af. Ik loop langs een fabrieksterrein en vervolgens een heel eind langs een dijk met populieren. Het is mij niet duidelijk of ik langs of op de dijk moet lopen. Ik hou het bij de verharde weg. Er lijkt geen eind te komen aan deze weg, maar na een tijdje kan ik eindelijk naar rechts, natuurgebied de Haagse Beemden in.


Natuurgebieden Haagse Beemden en Strijpen

Het fietspad slingert tussen de hoge populieren door in natuurgebied de Haagse Beemden. Aan beide kanten van de dijk zijn leuke meertjes te zien.

Tussen Zevenbergen en Oudenbosch is zo’n zelfde natuurgebied genaamd de Hoevense Beemden. Dit is echt een aanrader in de lente als het fluitenkruid en koolzaad in bloei staat. Ik heb daar een 360-graden filmpje van gemaakt.

360-graden filmpje Hoevense Beemden

Bij één van de meertjes neem ik een pauze. Na mijn pauze loop ik verder tussen de hoge bomen door. Dit gebied is ook bevolkt door een kudde koeien. Het groepje is lekker aan het herkauwen tussen de bomen. Dit deel van de route is het leukste tot nu toe, maar in de verte zie ik de hoogtepunt van deze wandeling: de Zwartenbergse molen.

De Zwartenbergse molen ligt niet direct aan de route, hiervoor moet ik een klein stukje van de route afwijken. Ik loop erheen en maak snel een foto.

Zwartenbergse molen
Zwartenbergse molen

Onderweg kom ik nog een infobord met een interessante wandelroute tegen met de toepasselijke naam Molenpad. Deze bewaar ik voor een andere keer. Later heb ik deze route gewandeld en het was een heel leuke wandeling. Maar nu verder met deze route.


Andere wandelgids over regio West-Brabant


Ik loop een stukje over een fietspad en wordt even later links een graspad op gewezen. Een verademing na wel drie etappes van het Zuiderwaterliniepad over alleen maar verharde wegen. Dit pad leidt met door natuurgebied de Strijpen. Ik loop dwars door de polder en mijn schoenen zijn in no-time doorweekt. Dat is dan weer een nadeel van een onverhard pad.

Al snel ben ik weer op de verharde weg. Ik besluit om verderop, net iets buiten Prinsenbeek, te stoppen met de wandeling. In Prinsenbeek kan ik eenvoudig een bus terug naar Zevenbergen (mijn huidige woonplaats) nemen. Met de bus terug zie ik grotendeels de route die ik net gewandeld heb.


Eindoordeel

Eerlijk is eerlijk: tussen Zevenbergen en de Haagse Beemden is de route met uitzicht over akkers best wel saai. Ik ben al blij dat het niet één lange weg rechtdoor is en dat het lente is, waardoor er verschillende gewassen groeien. Ik zeg het al vaker: in de winter zijn akkers gewoonweg saai.

De natuurgebieden Haagse Beemden en Strijpen zijn erg mooi. En voor het hoogtepunt moet je iets van de route afwijken: de Zwartenbergse molen.

Meer info:

Route: Etappe 5 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Zevenbergen naar Prinsenbeek, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 17,5 km
Datum gewandeld: 12 juni 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustraties
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Prima wandeling Zuiderwaterliniepad: Zevenbergen - Prinsenbeek
Prima wandeling Zuiderwaterliniepad: Zevenbergen – Prinsenbeek

Meer wandelen langs wielen

Plassen en meertjes ontstaan door dijkdoorbraken, wielen genaamd, kom ik vaker tegen in mijn wandelingen. Hieronder nog een aantal wandelingen langs wielen:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.