Voor TOP-routes maak ik kleinere blogversies, vergelijkbaar met Klompenpaden. Route-informatie is makkelijk te vinden en duidelijk genoeg. Een wandelkaartje is niet nodig voor bij het blog. De routes zijn soms wel wat verouderd, maar omdat je nummertjes van het wandel-knooppuntennetwerk volgt, heel goed te doen.

Deze keer wandel ik de Zaanse Rietveldroute bij TOP Hazerswoude.

Helaas blijkt de website van het TOP-routenetwerk al een tijdje uit de lucht te zijn. Mijn hoop is op een opfrisbeurt van de website en niet dat dit het einde van deze informatieve site is.

Schets van Rietveldsemolen langs de Zaanse Rietveldroute
Schets van Rietveldsemolen langs de Zaanse Rietveldroute

TOP staat voor Toeristisch Overstappunt en deze komen door heel Nederland voor. Op deze punten staat vaak een informatiebord met informatie over de regio en routes die je kunt wandelen, fietsen of zelfs kanoën met behulp van het knooppuntennetwerk. Ook zijn er in de buurt vaak parkeerplaatsen, oplaadpunten voor de elektrische fiets of eventueel een horecagelegenheid om een hapje of drankje te doen.

Deze blogs gaan over de TOP’s in Zuid-Holland en regio West-Utrecht, kortweg het Groene Hart en de Hollandse Delta. Je herkent deze TOP’s aan de Grote Groene Grasspriet (vind ik leuker klinken dan grashalm 😄).

TOP Hazerswoude
TOP Hazerswoude

Mijn ervaring

Het beginpunt van de Zaanse Rietveldroute is bij TOP Hazerswoude naast activiteitenboerderij Jeu de Boer, maar dat is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. De route komt een stukje door Alphen aan den Rijn en laat deze plaats nou een treinstation hebben. De Zaanse Rietveldroute is 15,7 km lang. Bij mij staat er ong. 17 km op de teller, dat komt omdat ik een stukje moest omlopen (zie verderop in het verhaal).

Ik start dus vanuit Alphen aan den Rijn en via een aaneenschakeling van parken en groene zones loop ik Alphen uit. Ik ben al snel bij een leuk paadje over een houtkade genaamd Kruiskade. Dit pad lijkt geenszins op de kleurrijke straat in Rotterdam, maar ik vind het net zo leuk. Via deze kade en een stukje over de verharde weg kom ik bij een natuurgebied met de griezelige naam Spookverlaat.


Andere wandelgids over het Groene Hart


Bij het Spookverlaat is een vogelkijkhut met uitzicht over een plas. Zoals altijd zijn er weinig vogels te bekennen, maar het uitzicht is prachtig! Vervolgens loop ik een lang stuk rechtdoor naar het TOP-infobord en Grote Groene Grasspriet. Na een korte pauze kan ik een heel stuk terug over de lange weg om er achter te komen dat een deel van de route is afgesloten vanwege het broedseizoen. Dit stond niet in de routebeschrijving. Nogmaals moet ik halverwege de lange weg lopen om daarna bij de Oostvaart linksaf te slaan.

360-graden filmpje Zaanse Rietveldroute

Via een omweg loop ik weer richting de goede route, onderweg kom ik de mooie molen Blauwe Wip of Geremolen tegen. Ook wandel ik langs vele kassen en kwekerijen. Verderop komt de Rietveldse molen in zicht. Met de blauwe lucht en waterlelies in de vaart geeft dit een prachtige Hollands plaatje. Ik maak een 360-graden-filmpje van deze mooie ansichtkaart.

Daarna loop ik langs nog meer boomkwekerijen. Een gele kwikstaart vliegt 360 graden om mij heen. Na een heel stuk over verharde wegen, is er eindelijk een onverhard pad aan de beurt: de Spijkerboorsekade. Onderweg stikt het van de knobbelzwanen, meestal in een paartje al dan niet met jongen. Niet veel later ben ik bij het natuurgebied Zaanse Rietveld, de naamgever van deze route. Dit is een schelpenpad waar ook fietsers mogen komen, dus ik sta af en toe in de berm om een fietser te laten passeren.

Van het wandelen heb ik trek gekregen en ik zag op Google maps dat er een McDonalds in de buurt zit aan de rand van Alphen aan den Rijn. Helaas blijkt de McDonalds in een grondige verbouwing te zitten en is dus gesloten. Misschien maar goed ook, ik had ondertussen al een heel menu bij elkaar bedacht 😂. Via nog een park in Alphen bereik ik mijn beginpunt bij het station, waar ik maar een ijsje bij de kiosk koop.


De foto’s


Eindoordeel

Wat een superwandeling door de polder! De route is heel gevarieerd met houtkades, plassen en vaarten, leuke onverharde paadjes en heel veel boomkwekerijen. Jammer van het afgesloten gedeelte vanwege het broedseizoen.

Tip: vanaf TOP Hazerswoude zijn meer routes te wandelen, zoals de West- en Oostvaartroute en net iets verder van de TOP de Hondsdijkroute.

Meer info:

Route: Zaanse Rietveldroute vanaf TOP Hazerswoude
Waar: Hazerswoude-Rijndijk of Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland.
Aantal km: +/- 15,5 (in het broedseizoen 17 km vanwege omlopen)
Datum gewandeld: 3 juni 2022
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Meer info:
Omdat de link naar de online route nu niet werkt heb ik hieronder een foto geplaatst met de plattegrond bij TOP Hazerswoude. De Zaanse Rietveldroute is te volgen m.b.v. het wandelknooppuntennetwerk via de nummertjes vanaf TOP Hazerswoude: 68 – 62 – 66 – 67 – 43 – 42 – 77 – 63 – 61 – 18 – 51 – 53 – 85 – 86 – 66 – 62 – 68. Let op: tijdens het broedseizoen is het pad tussen nr. 66, 62 en 68 afgesloten.

Ikzelf wandelde de route in omgekeerde richting en mijn startpunt was bij station Alphen aan den Rijn, routenummertje 42.
TOP Hazerswoude
TOP Hazerswoude

Pin deze wandeling

Wil je deze superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling TOP Hazerswoude: Zaanse Rietveldroute
Pin Superwandeling TOP Hazerswoude: Zaanse Rietveldroute

Meer wandelingen met Hollandse aanzichten

Wat is er nou Hollandser dan een molen of juist een heleboel molens? In onderstaande wandelingen hebben molens de hoofdrol (met of zonder mooie zonsopkomst):


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.