Klompenpaden zijn leuk! De eerste klompenpaden bevielen zo goed dat ik alweer een andere route heb uitgekozen. In dit blog alleen een korte omschrijving van de route (een routeverkorter 😉), een paar foto’s en een simpele schets ter illustratie. Meer niet. Een wandelkaartje is niet nodig, de info op de website is duidelijk genoeg.

Dit keer het tot nu toe leukste klompenpad dat ik heb gewandeld: het Rhenoijschepad.

Schets woon-pakhuis langs het Rhenoijschepad
Schets woon-pakhuis langs het Rhenoijschepad

Mijn ervaring

Het Rhenoijschepad is 12 km lang en start officieel vanuit het dorpje Rhenoy. Ikzelf ben vanuit Leerdam gestart met een aanlooproute van zo’n 2 km tot aan de Diefdijk. Daar pik ik het klompenpad op. Er is ook een routeverkorter van 9 km. Ten tijde van mijn wandeling waren er zelfs twee routeverkorters en deze heb ik beide genomen. Nu zie ik dat de (voor mij) 1e routeverkorter als normale route wordt beschouwd. Daar ben ik blij mee want dat is een stukje wat je niet wil missen!

Bij de Diefdijk moet ik meteen de dijk af om vervolgens een stukje langs de Culemborgse Vaart te wandelen. Rechts begint de routeverkorter (nu dus de normale route) en ik ga via een klaphekje natuurgebied de Geeren in. Dit is een pad door een geweldig mooi bloemrijk grasland. Heerlijk om hier doorheen te wandelen! Vlinders, bijen en andere insecten vliegen, gonzen en zoemen om me heen. Even later loop ik langs een akker waar naar mijn idee maïs aan het groeien is.

Dan volgt een flink stuk over het fietspad langs een treinspoor richting rivier de Linge. Ik heb prachtig uitzicht over de rivier. Via een bochtige weg loop ik langs de lange Linge naar het dorpje Rhenoy. Onderweg kom ik pakhuizen omgetoverd tot woningen tegen. In Rhenoy staat een kapelletje wat open is. Ik brand een kaarsje voor mijn vader die vorig jaar overleden is. Bijzonder om dat op Hemelvaartsdag te doen.

Ik kom bij het officiële startpunt in Rhenoy met infobord van het Rhenoijschepad. Je snapt wel waar de naam van dit pad vandaan komt. Ernaast staat een ander infobord met nog meer wandelroutes in Betuwe Poort Rhenoy.

Nu kom ik op bekend terrein. Hier liep ik eerder een gedeelte van het Grote rivierenpad, maar dan in tegengestelde richting. Ik wandel door een natuurgebied langs de Linge. In de verte zie ik het kerkje van Rhenoy dat ik op het Grote rivierenpad ook zag. Het kerkje blijkt helemaal niet bij Rhenoy te horen, maar bij een andere plaats genaamd Gellicum.


Wandelgids over klompenpaden


Bij een mooi uitzicht over de Linge, neem ik een pauze. Een medewandelaarster vraagt of ik ook het klompenpad loop. Nou, inderdaad en ik geniet met volle teugen! Later zal ik haar nog een keer tegenkomen. Door de routeverkorter dan in tegengestelde richting.

Bij Acquoy maak ik een eigen bedacht lusje door het dorp om even langs de scheve kerk te lopen. Na het rondje om de kerk, keer ik terug naar Leerdam via de 2e (nu nog de enige) routeverkorter. Dit deel is wel een beetje saai, dus ik raad aan om deze verkorter juist niet te nemen. Je kunt beter de hele route via Asperen wandelen. Ik had zelf dit deel overgeslagen omdat ik hier al geweest was met het Grote rivierenpad en ik de ‘korte route’ al lang genoeg vond. Bij de Diefdijk volg ik nogmaals de aanlooproute (of teruglooproute) naar Leerdam.


De foto’s


Eindoordeel

Ik vond het Rhenoijschepad een wonderschone wandeling. Ik heb intens genoten van het prachtige bloemrijke grasland, van de machtig mooie rivier de Linge, en de leuke plaatsjes Rhenoy en Acquoy.

Als je het niet erg vindt om grotendeels verhard te wandelen, dan is dit klompenpad een uitstekende route.

Tip: doe deze wandeling tijdens het bloesemseizoen (eind april is de beste tijd, spreek ik uit ervaring), dit pad is nog mooier als de fruitbomen in bloei staan.

Meer info:

Route: Klompenpad Rhenoijschepad
Waar: Rhenoy, Gelderland.
Aantal km: 12 km
Datum gewandeld: 26 mei 2022
Materialen illustratie: schetsje met grafietpotlood
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐

Pin deze wandeling

Wil je deze Wonderschone wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Wonderschone wandeling: Klompenpad - Rhenoijschepad
Pin Wonderschone wandeling: Klompenpad – Rhenoijschepad

Meer wandelen langs de lange Linge

Op het lange afstandswandelpad (LAW 6) het Grote rivierenpad ben ik de prachtige rivier de Linge vaker tegengekomen. Hieronder vindt je een aantal blogs waar ik deze lange Linge eerder heb gezien:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.