Vandaag start ik met alweer een deel van het Zuiderwaterliniepad. De vorige keer had ik het rondje over de Spinolaschans nog bewaard voor deze keer. Deze schans ligt goed verstopt langs de N285 tussen Breda-Noord en Terheijden. Na de Spinolaschans wandel ik langs de noordzijde van Breda en Teteringen. Daarna vervolg ik mijn weg door de Oosterhoutse bossen en over de Vrachelse heide tot uiteindelijk naar het centrum van Oosterhout.

Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Spinolaschans - Oosterhout
Wandelkaartje Zuiderwaterliniepad: Spinolaschans – Oosterhout

Verborgen pareltjes bij Breda-Noord

Allereerst wandel ik langs de provinciale weg richting de verscholen Spinolaschans. Ik klim het hekje over om het natuurgebied in te gaan. Eerst een stukje over een graspad waar langs de kant prachtige bloemen bloeien, vervolgens ga ik het bos in. Even verderop komt de schans tevoorschijn.

Ik loop een stukje over de wal van de schans. Net zoals bij de linies uit de vorige wandeling op dit pad, is de Spinolaschans omgetoverd tot een prachtig natuurgebied. Halverwege de schanswal besluit ik om middenin de schans een pauze te houden. Na mijn pauze maak ik het rondje af over de wal. Via hetzelfde graspad loop ik het natuurgebied weer uit.

Spinolaschans
De Spinolaschans, ook wel Grote Schans genoemd, was onderdeel van de 50 km lange verdedigingslinie Stelling Breda-Geertruidenberg. Spinola legde de schans aan zodat er geen voedsel Breda binnen kon komen. De schans werd later ontmanteld, maar toch weer hersteld door Frederik Hendrik, waarna hij de stad Breda herovert op de Spanjaarden.

Bron: Zuiderwaterlinie

Nu verder met de route! Ik wandel langs mooie boerderijen aan de rand van Breda.

Ik kom door de natuurgebieden Lage Vuchtpolder en Strikberg. Ik wandel over leuke, smalle paadjes en heb een mooi uitzicht over het boerenland. De zon besluit om zich ook te laten zien.


Teteringen

Het volgende deel zie ik een beetje tegenop, omdat het kaartje in de wandelgids een kaarsrechte weg laat zien. En inderdaad is de weg kaarsrecht, maar toch minder saai dan verwacht. De woonwijken van Breda en Teteringen zijn verborgen door een park, dus dat scheelt. Aan de kant van de akkerlanden worden een aantal verdedigingswerken gereconstrueerd. Inmiddels zijn deze af.

Verdedigingswerken bij Breda
De drie verdedigingswerken die zijn gereconstrueerd worden redoutes genoemd. Dit zijn kleine, vierhoekige uitkijkposten. De redoutes waren waarschijnlijk zo’n vier meter hoog, nu zijn alleen de contouren van de uitkijkposten te zien.

Bron: Breda Vandaag

Ik kom ook nog een stukje door Teteringen heen. Tegenover de kerk neem ik weer een pauze.

Bij de kerk ga ik naar rechts en loop ik wel over een wat saaie weg richting Oosterhout. De herfst heeft zich ingezet, de eiken langs de weg laten hun eikels vallen. Ze knisperen onder mijn schoenen. Net voorbij Teteringen staan mooie boerderijen en enorme woningen.

Bij een zijweg kom ik een wegkruis tegen. Ik vind dit een bijzonder fenomeen in het Zuiden van het land. Ik ben niet gelovig, maar ik sta er toch altijd even bij stil. Ik kan me goed voorstellen dat mensen hier troost of hoop uit halen.

Wegkruis bij Teteringen
Wegkruis bij Teteringen

Eindelijk weer bos!

En dan ben ik eindelijk in het bos! Sinds Bergen op Zoom ben ik alleen wat recreatiebos(jes) tegengekomen. Maar bij Oosterhout komt daar verandering in. Ik sla rechtsaf en loop het landgoed Oosterheide op. Ik kan hier enorm van genieten.

Iets anders waar ik naar uitkijk in Augustus is de heide die in bloei staat. Ik loop inmiddels door het natuurgebied Vrachelse heide en ik kom al wat plukjes hei tegen. Het is niet heel veel, maar op verschillende open plekken in het bos kleurt het toch paars.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Ik geniet met volle teugen van de Oosterhoutse bossen. Ik neem hier en daar een pauze om de omgeving in me op te nemen.

Onderweg kom ik bomen in allerlei soorten en maten tegen. De prachtige zandverstuiving maakt de route door het bos helemaal af.

Jammer genoeg ben ik even later het bos weer uit. Ik wandel nu daadwerkelijk Oosterhout in. In een winkelcentrum kom ik waanzinnige 3d street art tegen.

3d kunstwerk in winkelcentrum Oosterhout
3d kunstwerk in winkelcentrum Oosterhout

Eindoordeel

Wandelen aan de rand van een woonwijk of stad is meestal niet zo leuk, en dat leek te gebeuren in het eerste deel van deze wandeling, maar het viel reuze mee. Ik had een saai, recht stuk verwacht. Ok, het was een recht stuk, maar toch minder saai. De Spinolaschans en Strikberg was een erg leuk begin. Dat maakt veel goed.

Het tweede deel was ONverrassend leuk: bos en een beetje hei in bloei, wat wil een mens nog meer? Ik was in mijn nopjes.

Meer info:

Route: Etappe 6 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Spinolaschans in Breda naar Oosterhout, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 14 km
Datum gewandeld: 15 augustus 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustratie
Aantal sterren: ⭐⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Superwandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Superwandeling Zuiderwaterliniepad: Spinolaschans - Oosterhout
Pin Superwandeling Zuiderwaterliniepad: Spinolaschans – Oosterhout

Meer wandelen over schansen en wallen

Hieronder vind je nog een aantal wandelingen van routes die schansen en wallen aandoen:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.