In dit blog beschrijf ik twee delen van het Zuiderwaterliniepad in één. In september 2022 wandelde ik het 1e deel van Oosterhout naar Geertruidenberg. Een paar weken later wandelde ik het 2e deel van Geertruidenberg naar Waspik.

Wandelkaartje Zuiderwaterlinie: Oosterhout - Geertruidenberg - Waspik
Wandelkaartje Zuiderwaterlinie: Oosterhout – Geertruidenberg – Waspik

Deel 1: Oosterhout – Geertruidenberg

Eerst wandel ik door de binnenstad van Oosterhout en dan langs het klooster naar de buitenrand. Ik wandel langs prachtige boerderijen. Helaas is het plastic-ophaaldag en staan er overal lelijke oranje containers voor.

Vervolgens loop ik via een aantal parken en groenstroken door Oosterhout heen. Ik doe een klein uitstapje naar de mooie ruïne van Strijen, ook wel de Slotbossetoren genoemd.

Ik maak een foto van de voorkant van de toren, maar er staan lelijke pallets voor. Ik loop helemaal rondom de toren om de ruïne misschien beter op de foto te krijgen. Zo, de toren is van alle kanten op de foto gezet en toch is de eerste foto met pallets het leukste 🤷🏻‍♀️.

Dan loop ik Oosterhout uit door de polder naar Geertruidenberg. Ik wandel langs een vaart en even later langs rivier de Donge. Bij een kunstwerk van zandzakken (er is hier ooit een dijkdoorbraak geweest) moet ik langs rivier de Donge blijven wandelen, maar ik ben ook hier verkeerd gelopen. Ik ga naar rechts i.p.v. rechtdoor. Ik dacht echt dat het pijltje naar rechts wees.

Via de rand van Raamsdonksveer bereik ik alsnog de vestingstad Geertruidenberg, met de koeltoren van de Amercentrale voortdurend te zien aan de horizon.

Geertruidenberg
Vestingstad Geertruidenberg valt tegenwoordig onder de provincie Noord-Brabant, maar dat is niet altijd zo geweest. In 1213 kreeg Geertruidenberg als eerste stadsrechten van het Graafschap Holland. In de 80-jarige Oorlog komen de eerste vestingwerken. Later is de stad door Menno van Coehoorn verbeterd en uitgebreid. Sinds de tijd van Napoleon hoort de stad bij provincie Noord-Brabant.

Er zijn veel historische gebouwen bewaard gebleven, zoals het Arsenaal, de Hoofdwacht, de Marktkazerne, de Vishal en het Stadhuis.

Bronnen: Zuiderwaterlinie en Wikipedia

De route gaat een stukje over de vestingwallen van Geertruidenberg. Ik zie een zwanenfamilie in de vestinggracht en twee nijlganzen hebben een mooi uitzichtpunt vanaf een kanon 😂.

Ik wandel langs een aantal monumenten op het Commandeursbolwerk. Een informatiebord vertelt meer over deze plek.

Ik ga verder richting de Markt om de Geertruidskerk op de foto te zetten, maar helaas blijkt er kermis te zijn. Dus geen mooie foto’s van de kerk van veraf. Van dichtbij lukt het wel om de kerk op de foto te krijgen zonder kermisattracties. Ik loop een heel rondje om de kerk en kom nog langs de Vismarkt. De volgende keer ga ik heel vroeg starten voor toch nog mooie foto’s.


Deel 2: Geertruidenberg – Waspik

Zo gezegd, zo gedaan. Na een paar weken ben ik heel vroeg in de ochtend in Geertruidenberg. Het is zelfs nog donker. Ik wandel een zelfbedacht rondje door en om het vestingstadje. Op de Markt zijn de twee bekende torens van Geertruidenberg te zien: de toren van de Geertruidskerk en met een draai van 180º ook de koeltoren van de Amercentrale.

Als het licht begint te worden, hangt er een prachtige sluier mist over het landschap. Ik loop rondom Geertruidenberg over mysterieuze paadjes omzoomd met wilgen. Dan nog eenmaal naar de Markt waar de Geertruidskerk er schitterend bij staat in het zachte, blauwe licht.

Via de Koestraat en een grote brug over het water ga ik verder met de route richting Raamsdonksveer. Ik wandel dwars door Raamsdonksveer heen en loop in een flink tempo, want het is druk met mensen die naar hun werk of school gaan.


Andere wandelgids over dezelfde regio


Bij een snelweg ga ik linksaf en kijk uit over de mistige weilanden. Door de mist komt er rook af van de hooibalen langs de weg. Eindelijk is het weer rustig op een leuk paadje langs het water, alweer riviertje de Donge.

In de verte is de skyline van Raamsdonk te zien. De St. Bavokerk vormt het herkenningspunt. Ik wandel door Raamsdonk heen en kom langs het voormalige stationsgebouw met naam op de gevel. Het station was ooit één van de haltes van de zogenaamde Halvezolenlijn.

Halvezolenlijn
De Halvezolenlijn was een spoorlijn dat liep van Lage Zwaluwen via Waalwijk naar ‘s-Hertogenbosch. De naam van de spoorlijn verwijst naar de benodigdheden die werden vervoerd via de trein naar schoenenfabrieken in de regio.

Verschillende stationsgebouwen zijn nog bewaard gebleven, zoals het station van Zevenbergschenhoek en Raamsdonk. Ook de fotogenieke Moerputtenbrug bij ‘s-Hertogenbosch is een overblijfsel van deze spoorlijn.

Bron: Wikipedia

Het fietspad richting Waspik volgt het voormalig treintracé van de Halvezolenlijn. Een kunstwerk is gemaakt ter herinnering hieraan. Het is interessant dat hier vroeger een spoorlijn was, maar dat maakt het pad wel een beetje saai: een lang, recht fietspad.

Halvezolenlijn
Halvezolenlijn

Een tijdje later bereik ik de rand van Waspik, waar ik op de bus stap terug naar huis.


Eindoordeel

Dit keer is het niet een heel uitgebreid verhaal. Het waren twee prima wandelingen op het Zuiderwaterliniepad. Voor de Slotbossetoren en Geertruidenberg wil ik nog wel een keer terugkeren. Voor de tussenliggende route niet per sé.

De mistige ochtend op de tweede wandeling was echt genieten geblazen.

Meer info:

Route: Etappe 7 en Etappe 8 Zuiderwaterliniepad
Waar: van Oosterhout naar Geertruidenberg en van Geertruidenberg naar Waspik, Noord-Brabant.
Aantal km: +/- 12 en 12,5 km
Datum gewandeld: 30 september en 18 oktober 2022
Materialen illustraties: Kleurpotloden voor het kaartje en aquarelverf voor de illustratie
Aantal sterren: ⭐⭐⭐
Wandelgids:
wandelgids Zuiderwaterliniepad

Pin deze wandeling

Wil je deze Prima wandeling ook wandelen? Pin deze wandeling op Pinterest om te bewaren voor later!

Pin Prima wandeling Zuiderwaterliniepad: Oosterhout - Geertruidenberg - Waspik
Pin Prima wandeling Zuiderwaterliniepad: Oosterhout – Geertruidenberg – Waspik

Meer mysterieuze mistige wandelingen

Het is heerlijk om te wandelen als er een deken van mist over het landschap ligt. Je lijkt alleen op de wereld en het geeft alles een mysterieuze touch. Hieronder nog een aantal mysterieuze mistige wandelingen:


ColourFlux Studio maakt gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je een product koopt via de link in een advertentie, ontvangt ColourFlux Studio een klein bedrag. Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor de koper.


Terug naar Blog.